Ieri au inceput Sarbatorile Iasului. Pana luni dimineata, toti iesenii, acopaniati de peste 1 milion de pelerini, o sarbatoresc pe Sf. Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Braul Maicii Domnului a fost adus ieri din Grecia, cu avionul. Dupa pelerinajul la sfintele moaste, pe toti credinciosii ii asteapta Sarbatoarea Vinului, Targul Mesterilor Populari. Pe acordurile muzicii de petrecere, si in aromele sarmalutelor si mititeilor, tuicarii, vinarii si berarii dau cep butoaielor.
Pelerinii rugandu-se la Braul Maicii Domnului
Se spune ca Briul a fost tesut de insasi Maica Domnului, dupa adormirea sa daruindu-l Sfantului Apostol Toma, in semn ca a murit cu adevarat si ca este vie cu adevarat. Puterea miraculoasa a Briului este atestata de documente.
Dupa procesiunea religioasa Braul a fost amplasat in Catedrala Mitropolitana pana duminica dimineata, la ora 6,30, ora la care, odata cu moastele Sfintei Parascheva si moastele Sfantului Gheorghe, va fi scos afara. -Puterea Braului Maicii Domnului este atestata de marturiile istorice, puterea de vindecare si puterea izbavitoare provenind de la persoana care a purtat-o, Maica Domnului, ocrotitoarea familiei si manastirii-, explica preotul Nicolae Dascalu, consilierul cultural al Mitropoliei. Alte doua fragmente se afla la Volos, tot in Grecia, unul dintre acestea sosind la Iasi.
Sa sara cepurile, sa cante muzica!
-Sarbatoarea Vinului- a adunat la Iasi aproape 20 de producatori si distribuitori de vinuri din judet. Cele mai impresionante standuri au fost instalate de Casa de Vinuri a -Complexului Turistic Dancu- si de Hanul -Trei Sarmale. La standul Hanului -Trei Sarmale-, bautorii de vinuri pot citi -Balada sugubeata de crasmar- a petrecaretului poet francez din secolul XV, Francois Villon, care este un blestem la adresa crasmarilor care boteaza vinul cu apa. Tot la Sarbatoarea Vinului, oricine isi poate astampara foamea, expozantii pregatindu-se cu mici, pastrama de oaie, tochitura, carnaciori si chiar miel la protap. Micii cu paine si mustar costa in jur de 6.000 lei/bucata, tochitura intre 30.000 si 40.000 de lei, pastrama de oaie si mielul la protap an jur de 20.000 de lei/100g. La standul -Trei Sarmale-, pelerinii vor putea manca pe langa pastrama si carnatii de oaie, si sarmalute in foi de varza sau de vita, cu mamaliguta si smintana. Toate standurile s-au pregatit cu dozatoare si butoaie cu vin din cele mai cunoscute soiuri moldovenesti. Iesenii si pelerinii se vor bucura de Sarbatoarea Vinului pana pe 15 octombrie.
Sarmale, rock si muzica sacra
Seara aceasta le va aduce iesenilor un mega-concert sustinut de formatia -Iris- si Felicia Filip, in fata complexului -Iulius Mall-.
Celebra soprana Mariana Nicolesco va concerta maine, la ora 18.00, in Sala Coanda de la Palatul Culturii, antr-un concert de muzica sacra dedicat marii sarbatori. In prezenta IPS Daniel si a primarului Constantin Simirad, Mariana Nicolesco va canta alaturi de tanara soprana Roxana Briban, laureata Marelui Premiu Darclee 2001, fiind acompaniate la pian de Luminita Berariu.
Duminica, in curtea Primariei vor veni aproape 6.000 de pelerini, asteaptati de 50.000 de sarmale. Pe baza de bonuri de masa, acestia vor primi cate 8 sarmale, un pahar de vin, colaci si mere.
S-a deschis Turnul cu ceas
Pentru prima data de cand a fost construit, in aceste trei zile de sarbatoare, iesenii vor putea vizita turnul cu ceas de la Palatul Culturii, antre orele 10 si 15,00. Pentru a putea vedea Iasul ca-n palma, de la inaltimea celor peste 40 de metri ai turnului, iesenii vor trebui sa scoata din buzunar 50.000 de lei si sa aiba la ei o legitimatie (din motive de securitate). Asa cum spera conducerea de la Complexul Muzeal Moldova, mecanismul imens al ceasului (ocupand o suprafata de 100 de metri patrati) va deveni principala piesa a unui muzeu al timpului: -Va fi un muzeu unic in lume, care va cuprinde toate tipurile de ceas din istoria omenirii, de la ceasul cu apa si ceasul cu nisip (clepsidra), pana la ceasurile actuale-, spune directorul general, Val Condurache.
Targul Mesterilor Populari, transmis on-line
Iesenii si pelerinii care vor trece zilele acestea prin oras vor putea sa-si cumpere de la solnite pana la covoare, la Targul Mesterilor Populari din Moldova, care va fi transmis an premiera on-line. Cei 100 de participanti din toata Romania si din Republica Moldova isi vor expune produsele si unii chiar uneltele cu care lucreaza in nu mai putin de 15 corturi, aflate deja de doua zile in fata Palatului Culturii. Dupa ce vor putea urmari prima faza de fabricatie a oalelor de lut, vizitatorii Targului vor putea cumpara acest gen de obiecte cu sume de la 10.000 de lei pana la cinci sau chiar sase milioane (pentru creatiile speciale din lut, realizate de doi mesteri renumiti, Andrei Sclifos din Chisinau si Nicolae Diaconu din Codlea). Cei care prefera lemnul in locul ceramicii sau lutului pot cumpara obiecte din lemn (linguri, vase, etc.) la preturi ce vor varia intre 50.000 si 300.000 de lei. Ouale incondeiate vor putea fi achizitionate cu sume intre 20.000 si 50.000 de lei, ouale de strut ajungind insa la suma record de 1,2 milioane lei.. Toate manifestarile din fata Palatului vor fi transmise, in mod inedit, pe Internet, cu ajutorul Romtelecom, a carui echipa va ocupa unul din corturi. Tirgul isi va inchide portile abia duminica seara in jurul orei 17.