Zeci de mii de oameni s-au adunat, ieri, inca de la primele ore ale diminetii, in jurul Patriarhiei, pentru a se inchina la moastele Sfantului Dumitru. Credinciosii, veniti din toate colturile tarii, s-au rugat pentre sanatate, bunastare, dar si pentru pace, sugerand ca, in actualul context international, numai Dumnezeu mai poate aseza lucrurile in matca lor fireasca.
Dezamagiti de societatea in care traiesc, inselati de politicieni sau abandonati de familii, multi dintre credinciosii veniti la Patriarhie s-au rugat la moastele Sfantului Dumitru sa le mai acorde o sansa, sa-i ajute sa mai treaca o iarna sau sa-si gaseasca o slujba. Tineri, batrani, bolnavi, oameni fara scoala sau profesori universitari, toti au stat linistiti, ore intregi, la coada, animati de aceeasi credinta in Dumnezeu.
Cei care au ajuns mai tarziu pe Dealul Mitropoliei si care mai aveau mult de asteptat pana cand sa ajunga in fata icoanei Sfantului Dumitru isi omorau timpul povestind de rude, copii sau minuni bisericesti. Nu au lipsit, insa, nici cei care discutau, extrem de aprins, pe teme politice. Cu toate ca se aflau pe drumul spre un loc sfant, patima politicii sau poate supararea pricinuita de acest subiect a facut ca discutia sa fie pigmentata si cu cateva urari, nu tocmai ortodoxe, la adresa conducatorilor.
-Ma rog pentru sanatate si liniste-
Multii dintre credinciosii cu care am stat de vorba se rugau pentru sanatatea lor si a familiilor, pentru bunastare si viata lunga si linistita. -Suntem credinciosi ortodocsi si asa e datina, ca de sarbatori sa mergi la biserica. Ne rugam sa avem sanatate, sa ne fie copiii sanatosi si sa aiba tot ceea ce le trebuie, ca vremurile sunt grele si nu mai stii ce te asteapta maine. Cu ajutorul lui Dumnezeu, poate reusim, ca, fara credinta, nu se poate-, s-a destainuit Luca Pauna, o batranica, de 85 de ani, tare mandra ca va aparea in ziar. Langa ea, un grup de femei din Vaslui o completeaza imediat: -E mare sarbatoare. Ar fi mare pacat sa nu fi venit. Am luat cu noi si copiii, sa invete sa aiba respect de cele sfinte si sa nu <calce legea>-.
-Sa fie pace, ca acu* cu razboiu* asta…-
Asa cum spuneam, oamenii s-au rugat pentru tot felul de lucruri, de la sanatate pana la bunastarea generala. -Eu ma rog pentru tara asta, care a ajuns ca vai de ea. Au avut grija hotii astia sa ne ia tot. Ma rog sa fie pace, ca acu*, cu teroristii, nu mai poti nici sa dormi linistit si Doamne fereste de un razboi ca, atunci, chiar ca nu mai avem scapare-, tine sa adauge o doamna, aflata in grupul vasluiencelor.
Vanzatorii ambulanti au fost pe faza
Pe langa credinciosi, pe Dealul Mitropoliei au fost prezenti si eterni vanzatori ambulanti. Pe cele cateva zeci de tarabe, asezate in ordine, se gaseau tot felul de obiecte religioase. De la lumanari si tamaie, carti sfinte, icoane pe lemn si sticla, si pana la brelocuri, matanii din plastic sau casete si CD-uri cu muzica religioasa, puteai gasi aproape orice. Nu au lipsit nici tarabele cu covrigi sau alvita si, desigur, bauturile racoritoare. Peisajul era completat de cateva zeci de puradei, care vindeau flori sau sticle cu apa sfintita.
Intreaga zona a fost impanzita de politie si jandarmi, in ajutorul carora venisera si cateva echipaje ale pompierilor si salvarii. Din fericire, atmosfera a fost extrem de calma. Dupa ce se rugau, oamenii plecau la casele lor, fericiti ca au apucat sa vada moastele Sfantului Dumitru.