Home Actualitate Sfaturi utile pentru prevenirea înșelăciunilor

Sfaturi utile pentru prevenirea înșelăciunilor

DISTRIBUIŢI

Polițiștii covăsneni readuc în atenția cetățenilor câteva informații despre metoda de înșelăciune ‘ACCIDENTUL’, care constituie o sursă de îmbogățire a escrocilor. La nivelul județului Covasna, nu au fost sesizate înșelăciuni comise prin acest mod de operare, în cursul acestui an, iar pentru ca cetățenii să rămână în continuare vigilenți și să nu cadă victime acestui gen de infracțiuni, polițiștii reamintesc ce înseamnă acest mod de operare și transmit și recomandări preventive.

Capcana întinsă de escroci îi face pe oameni să creadă că unor persoane apropiate li s-a întâmplat ceva grav, prin prezentarea unei false stări de urgență. Aceștia apelează telefonic victima, se recomandă drept avocați, polițiști, procurori, medici și anunță persoana care răspunde la telefon că o rudă a sa (fiul sau fiica) este implicată într-un accident rutier și că are nevoie urgentă de o sumă de bani, fie pentru o ‘înțelegere’ cu procurorul sau cu persoana vătămată, fie pentru spitalizare.

De cele mai multe ori, persoanei apelate i se cere să depună o sumă de bani într-un cont care îi este comunicat, sau să înmâneze banii unei alte persoane, care se prezintă la domiciliul victimei sau cu care victima se întâlnește personal. Această persoană, complice cu cel de la telefon, prezintă încredere, atât prin felul cum este îmbrăcată, dar și printr-un vocabular decent, ia banii și se face repede nevăzută. În momentul în care victima realizează că a fost înșelată este prea târziu pentru a mai recupera banii și se adresează poliției.

ATENȚIE: Dacă primiți un telefon de la ,,un binevoitor’ care vă pretinde bani, pentru facilitarea unei intervenții către autorități sau sub orice alte motive: NU DAȚI CURS UNEI CERERI DE ACEST TIP ȘI NU TRIMITEȚI BANI, DEOARECE EXISTĂ RISCUL MAJOR SĂ FIȚI VICTIMA UNEI ÎNȘELĂCIUNI!

Cum trebuie să procedați:

— Solicitați persoanei care v-a sunat cât mai multe detalii privind unitatea medicală, de poliție sau parchet unde s-ar afla ruda implicată în accident, urmând a suna la aceste instituții pentru confirmare;

— Nu vă bazați pe cele relatate de un necunoscut! Escrocii mizează tocmai pe reacția emoțională puternică de moment. Întrerupeți imediat convorbirea și încercați să apelați imediat pe telefonul mobil ruda la care face referire apelul sau persoane din anturajul ei, pentru a afla adevărul;

— Chiar dacă cel care să sună ‘vă recomandă’ să fiți discret sau vă spune că nu puteți lua legătura direct cu ruda dumneavoastră, deoarece autoritățile i-au ridicat telefonul, nu vă încredeți în el! Trebuie să știți că reprezentanții Poliției sau ai Parchetului nu confiscă telefoanele mobile ale celor implicați în accidente rutiere;

— Anunțați Poliția la numărul de urgență 112, pentru a primi sprijin de specialitate. În nici un caz nu acceptați o întâlnire directă cu persoana care v-a apelat, înainte de a discuta cu un polițist!

De știut pentru tineri: Părinții sau bunicii dumneavoastră trebuie informați și sprijiniți, pentru a nu deveni victimele acestor infractori! Este important să dezbateți aceste aspecte în familie, adresând seniorilor următoarele recomandări:

— În cazul în care sunt sunați de un necunoscut care le pretinde bani pentru a ajuta o rudă aflată într-o pretinsă situație de pericol, să nu divulge nici un fel de date personale, ci din contră, să adreseze întrebări și să solicite informații despre presupusul accident (unde s-a produs, spitalul sau secția de poliție unde s-ar afla ruda în cauză);

— Să apeleze telefonic, imediat, ruda respectivă sau persoane apropiate acesteia, indiferent de conjunctură (moment al zilei, locație), pentru a verifica informațiile primite;

— Să sune de urgență la numărul 112, pentru a solicita sprijinul poliției. În nici un caz să nu facă singuri demersuri care presupun contactul cu persoana apelantă!

 

METODA ‘CÂȘTIGUL’ este un alt tip de înșelăciune prin telefon. În acest caz, autorii sună la întâmplare diferite persoane, cărora le spun că au câștigat un premiu la anumite promoții sau jocuri organizate de firme de renume, constând într-o sumă importantă de bani. În general, pentru a intra în posesia premiului, victimelor li se solicită să transfere prin serviciile de curierat bancar o sumă, pe numele unei persoane din anturajul autorilor.

Este important să știți că firmele care organizează concursuri NU solicită bani, pentru a înmâna premiile concurenților câștigători!

Nu furnizați date confidențiale prin telefon, dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de telefon pe care nu-l cunoașteți. Nu trimiteți copii după buletin sau cărți de credit prin email sau fax. Ignorați mesajele prin care sunteți informați că ați fost desemnat câștigător, la concursuri la care nu ați participat.

2 ARII

  1. SE INTAMPLA IN MULTE ORASE DIN TARA. CUM AU OBTINUT DATE DESPRE PERSOANELE ATACATE?
    CEL MAI PROBABIL ACTIUNILE IMPOTRIVA POPULATIEI LIPSITE DE APARARE SE VOR INTETI.
    NOILE LEGI” IMPUSE DE DRGN SI TRCN LE VOR ASIGURA CONDITII PENTRU INTETIRE SI DIVERSIFICARE.
    SA LE MULTUMIM ISRAELIENILOR CARE II SFATUIESC SI STABILESC STRATEGIA.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.