După ce Gabriela Firea a decis iresponsabil ca Radet să intre în insolvență și Elcen a anunțat că va solicita Tribunalului București intrarea în insolvență. Europarlamentarul Cristian Bușoi anunță că astfel, banii europeni nu vor mai putea fi accesați:
„Definiția haosului administrației Firea: dintre toate soluțiile pe care le avea la dispoziție pentru RADET, primăria a ales-o pe cea mai proastă posibil
Decizia de a băga RADET în insolvență este cea mai proastă decizie administrativă a primarului Firea, care va avea consecințe deopotrivă asupra desfășurării activității companiilor cu care RADET este în legătură, asupra posibilității de refacere a sistemului de termoficare și asupra bucureștenilor.
Existau trei soluții alternative la insolvență, pentru care PNL a transmis permanent disponibilitate de dialog:
În primul rând, primăria putea plăti — apelând inclusiv la un împrumut — datoria urgentă de 250 de milioane de lei pentru care există hotărâri definitive și irevocabile și putea să reeșaloneze pe termen lung restul debitului către Radet si apoi ELCEN, chiar putând găsi soluții legale pentru a reduce penalitățile.
Acesta era un proces de discuții care putea fi purtat cu răbdare și care trebuie început din ziua întâi de mandat, nu să mergem din criză în criză, cu isterii și apeluri publice patetice ale doamnei primar, urmate de perioade de dezinteres total.
În al doilea rând, se putea relua procesul de fuziune dintre RADET și ELCEN. Era o situație pentru care exista o bază de discuție inițiată de chiar unii dintre colegii primarului Firea și care merita analizată cu atenție.
A treia opțiune — RADET se putea desființa și se înființa o nouă societate sau, eventual, se putea apela la o decizie mai radicală — care ar fi satisfăcut inclusiv dorința primarului Firea pentru controlul a tot ce mișcă —să se ofere chiar unei direcții de specialitate din primărie delegarea pentru gestionarea furnizării apei și căldurii. Se începea de la zero, cu termene asumate și cu plata facturilor, în raport cu ELCEN.
Dintre toate de mai sus, primarul Firea a ales intrarea RADET în insolvență.
În consecință: primăria nu va putea accesa 180 de milioane de euro, bani europeni nerambursabili pentru a începe odată refacerea infrastructurii termice ciuruite și învechite, care are pierderi enorme suportate acum de primărie și bucureșteni.
Nu se vor putea accesa aceste fonduri pentru că intrarea în insolvență înseamnă că RADET nu va putea să-și ia licența de funcționare și nici să-i fie delegat serviciul de furnizare, acestea două fiind condiții obligatorii pentru a putea accesa bani europeni.
Dacă primarul Firea ar avea minimă capacitate managerială și de a judeca temeinic acțiunile administrative, nu de a lua decizii sub impulsuri de moment— decizii ale căror urmări pot fi foarte riscante— nu am fi fost astăzi în situația de a contempla blocajul total al RADET, care va avea costuri enorme pentru bucureșteni, dar care costuri, pentru primarul Firea, prezintă avantajul de imagine că nu sunt sesizabile imediat de către public.
RADET, odată intrat în insolvență, are zero șanse să-și ia licență de funcționare. RADET în insolvență are zero șanse să obțină în mod oficial contractul de delegare a serviciilor pentru alimentarea cu apă caldă și căldură a populației, funcționând pe o decizie din anii ’90. Ceea ce este mai grav, criminal, în opinia mea, este că va condamna bucureștenii să plătească în continuare ani de zile facturi umflate cu 30 — 40% pentru pierderi și nu mai are șanse să mai obțină bani europeni. (…) Riscăm să pierdem peste 180 de milioane de euro bani nerambursabili care s-ar fi investit în rețeaua publică pe această decizie neinspirată”, susține Cristian Bușoi.