Coaliţia pentru un Parlament Curat a afirmat printr-un comunicat de presă că 7 dintre noii miniştri nu corespund criteriilor sale. Nici nu mai contează numele celor 7. Ce contează este că se ridică din start o problemă de moralitate a noii guvernări. Nu mai contează de asemenea nici că niciunul dintre cei respinşi moral în urma verificărilor CPC nu a fost găsit vinovat de instanţe ale statului român. CPC vorbeşte de bănuieli şi informaţii de presă. Pe baza cărora însă aproape nimeni din cei aflaţi azi pe scena politică nu ar trebui să se afle acolo. Inclusiv Traian Băsescu, pentru că nu-i aşa şi el are problemele lui în Justiţie. În mod evident materialul CPC nu aduce o informare obiectivă, ci o argumentare partizană. Şi este un pas greşit pentru că este încă o acţiune în direcţia decredibilizării reprezentanţilor societăţii civile româneşti. Ne putem întreba de ce CPC se reactivează brusc în acest moment. De ce nu a vorbit de fostul executiv? De ce nu s-a sesizat când Elena Udrea a recunoscut că a cotizat cu bani pentru a obţine o carieră politică. De ce despre Radu Berceanu nu s-a reamintit niciun scandal în momentul în care a fost numit. De ce de fiecare dată apropiaţii democraţilor şi ai lui Traian Băsescu nu se regăsesc pe listele sale, deşi există suficient material de presă şi nu numai.
Răspunsul este simplu. Pentru că asistăm la o nouă etapă a luptei politice declanşată odată cu separarea apelor dintre PNL şi PD. Spuneam încă de acum ceva timp că liberalii, dar şi social democraţii, duc lipsă de voci credibile pe segmentul societăţii civile, un segment pe care susţinătorii lui Traian Băsescu sunt extrem de activi. Societatea civilă nu mai e la fel de unită ca în 2004. Ea este fragmetată pe linia celor neutri şi obiectivi, dar mai puţin vizibili, şi a celor partizani, dar extrem de activi în a-l susţine pe preşedinte.
În mod firesc -trupele- au fost aruncate în luptă împotriva noului inamic. Este doar începutul. Pe măsură ce procedurile de suspendare şi eventuală demitere a preşedintelui vor avansa, discursul apropiaţilor săi se va radicaliza. Atacurile vor fi şi mai virulente. Se va chema la mobilizare în spatele unui steag frumos, dar nu purtat de mâini curate. Şi este un front pe care adversarii sunt descoperiţi.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane