Luna noiembrie se apropie cu pași repezi și posesorii de autovehicule au din nou motive de îngrijorare. Începånd cu luna noiembrie se va pune în aplicare noul act normativ care conține un set de reglementări pentru creșterea siguranței rutiere prin impunerea echipării corespunzătoare a autovehiculelor pe perioada de iarnă. Legea nu stipulează faptul că dacă nu va ninge din noiembrie nu ești obligat să-ți echipezi mașina corespunzător și orice posesor auto știe că mergånd pe vreme frumoasă cu cauciucuri de iarnă (că deh asta e legea) consumul crește cu pånă la 15% iar uzura cauciucurilor se mărește considerabil. Actul normativ prevede „sancționarea, cu amendă între 2.500 și 4.000 RON, pentru conducerea autovehiculului neechipat cu anvelope de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei“. Vrei nu vrei dacă pleci la drum în noiembrie chiar dacă e vreme frumoasă te echipezi corespunzător că, domne ferește, să nu te prindă ninsoarea pe drum.
Avånd în vedere că mai e mai puțin de o lună pånă la intrarea în vigoare a legii, deja marile magazine de profil vuiesc de oferte care mai de care mai promițătoare. Dar, cum criza a dat o grea lovitură și la buzunarele romånilor, aceștia au găsit și o portiță pentru a ocoli oarecum legea, și tot mai mulți apelează la aceste „ciupercării“ apărute din greșeala legii: depozite de anvelope second hand. Doar legea nu vorbește nimic de starea anvelopelor ci doar de existența lor. În aceste depozite, cu un preț cuprins între 150 și 250 ron îți poți achiziționa un set de anvelope „noi-nouțe“ rulate „doar“ 100.000 Km.
În mod normal se putea preveni o astfel de situație foarte simplu. În mo-mentul în care ne schimbăm anvelopele la service și trecem pe cele de iarnă trebuia să se elibereze un certificat din care să rezulte și gradul de uzură al acestora. S-a preferat să se bifeze un proiect de lege care nu va aduce mai multă siguranță pe drumurile publice , ci doar mai mulți bani în buzunarele celor care fac afaceri în special cu anvelope second-hand.
Lucian Parmac