In timp ce Guvernul sustine sus si tare, peste tot, ca lucreaza la descentralizare, iata ca ieri s-a dat tonul centralizarii locale, cand Ministerul Administratiei Publice a decis ca CET Iasi sa fuzioneze cu RADET si, astfel, sa treaca din subordinea Ministerului Industriilor in cea a Consiliului Local Iasi. In ceea ce priveste implicarea Electrica in aceasta fuziune, asa cum vrea primarul Simirad, Guvernul a zis deocamdata -pas-. Acum, Simirad se vede pus in fata unui nou pariu: cooptarea Electrica in Compania Municipala de Servicii, caz in care pretul gigacaloriei s-ar mentine constant sau chiar ar scadea. In caz contrar, primarul risca sa administreze o societate unica ale carei retele invechite ar inghiti miliarde de lei de la bugetul local.
Cum ar putea scadea pretul caldurii
In conditiile in care retelele Electrica ar fi administrate de Compania Municipala de Servicii, directorul CET crede ca pretul gigacaloriei ar putea sa scada. -Daca preluam si partea de energie electrica, vom avea mai multi bani cu care vom putea intretine instalatiile si vom achizitiona combustibil. Mai mult, o parte din productia de energie electrica o putem vinde in continuare, asigurandu-ne astfel o sursa suplimentara de castig-, a afirmat Ioan Mihai.
Din profitul obtinut din vanzarea energiei electrice, Mihai crede ca ar putea acoperi plata achizitionarii combustibilului necesar CET. In situatia contrara, avand in vedere indexarea pretului la combustibili in functie de rata inflatiei, ca si lipsa de lichiditati datorata debitelor restante fie de la populatie, fie de la agentii economici, pretul unei gigacalorii este estimat sa ajunga la peste un milion de lei pana in vara acestui an. Cu alte cuvinte, salvarea lui Simirad sta in mainile Electrica, cu care Consiliul Local va demara negocieri dure.
Specialistii spun ca proiectul este viabil
Specialistii si-au dat, cel putin din punct de vedere tehnic, girul pentru infiintarea Companiei Municipale de Servicii. Profesorul universitar Sorin Theodoru, de la catedra de instalatii a Facultatii de Constructii, a aratat care ar fi bilele albe ale proiectului. -Parametrii instalatiilor CET Iasi, de producere a energiei electrice, sunt compatibili cu cei ai retelelor Electrica, deci CET ar putea prelua aceste retele pentru uzul propriu. In acelasi timp, ar trebui sa preia toata infrastructura si personalul, pentru ca nu are specialisti proprii-, a afirmat Theodoru. Acesta a adaugat ca energia electrica produsa de CET poate acoperi nevoile Iasiului
Sorin Theodoru a scos insa in evidenta si dificultatile preluarii retelelor Electrica de catre CET. -Combustibilul folosit trebuie sa fie de foarte buna calitate, pentru a permite un randament maxim de productie, iar utilajele trebuie, in parte, reinnoite, pentru ca acum se cheltuie foarte mult pentru reparatii-, a precizat acesta.
In ceea ce priveste manageriatul holdingului lui Simirad, indoielile sunt multe. Oficiul pentru Protectia Consumatorului (OPC) a promis ca aceasta factura comuna va fi defalcata pe fiecare serviciu oferit. Astfel, nu se va ajunge in situatia in care, de exemplu, neplatind incalzirea, un locatar sa fie debransat de la toate utilitatile, in virtutea faptului ca acestea sunt facturate la comun. (Catalin Prisacariu)
Sindicalistii tin cu dintii de privilegiile monopolului
Asa cum aratam si in ziarul nostru de ieri, Ministerul Administratiei Publice (MAP) a hotarat ca, in cazul a opt orase din tara, CET sa treaca din subordinea Termoelectrica in cea a Consiliilor Locale . Printre cele opt orase se afla si Iasiul.
Liderul de sindicat al CET Iasi, Gelu Popa, a anuntat deja ca salariatii regiei ar putea declansa manifestari de protest ca urmare a acestei decizii. -Deocamdata, asteptam sa vedem cum se pozitioneaza Termoelectrica fata de aceste schimbari. Oricum, noi credem ca lucrul cel mai distrugator va fi cresterea pretului energiei termice-, a declarat Popa. In replica, Romeo Postelnicu, secretar de stat in MAP, a declarat ca pretul gigacaloriei nu va creste.
Se pare ca pentru sindicalisti nici un argument nu este prea solid, din moment ce, ieri, actiunile de protest au continuat cu -chiuluri- de la munca, pentru perioade de patru – sase ore. De exemplu, aproximativ 350 de angajati ai CET Brasov au protestat, ieri, in fata societatii, refuzand sa intre la lucru intre orele 7.30-13.30.