– Senatorul PSD de Vrancea Simona Marinescu, acuzata ca, in calitate de verisoara a directorului tehnic al societatii teleormanene, a intervenit pentru stoparea unei anchete ce urma sa dezvaluie ca Electroturris a fost manageriata discretionar in mod intentionat inainte de privatizare pentru a i se scadea valoarea de piata
In urma cu cativa ani, Corpul de Control al Guvernului, condus atunci de actualul consul al Romaniei in Brazilia, Ovidiu Grecea, ii acuza pe oamenii de afaceri banateni Marius si Eugen Cristescu – proprietarii Grupului Bega (in care sunt incluse circa 30 de societati) – de savarsirea unor infractiuni economice grave petrecute in timpul si dupa privatizarea unor importante societati cu capital de stat. Raportul guvernamental – care propunea efectuarea unei verificari incrucisate la firmele detinute de Cristesti pentru a se vedea daca au avut loc si alte operatiuni de spalare a banilor in procesul de privatizare la care au participat – a fost insa inmormantat. Asa se face ca, astazi, Cristestii (figureaza in topul celor 100 cei mai bogati romani cu o avere personala estimata la 80-100 milioane USD) isi vad mai departe linistiti de afaceri, acaparand intr-un ritm demn de -Cartea Recordurilor- societati de stat scoase la vanzare de Autoritatea pentru Privatizare (APAPS). Cat despre -Raportul Grecea-, fratii Cristescu sustin ca documentul acuzator a fost facut cu rea vointa de guvernantii din perioada 1996-2000, deoarece erau cunoscuti ca avand simpatii PSD. Cat despre afacerile pe care le deruleaza, Cristestii sustin ca acestea sunt corecte. Insa presa a prezentat numeroase probe care pun la indoiala afirmatiile -printilor Banatului-. Recent, reporterii de la -Curentul- au descoperit un fost angajat al Electroturris SA – societate preluata in primavara anului 2002 de Grupul Bega – care dezvaluie modul in care politicieni influenti au intervenit in favoarea Cristestilor astfel incat acestia sa preia cat mai ieftin societatea din Turnu Magurele. Mentionam ca, din motive lesne de inteles, la rugamintea persoanei respective, vom evita sa-i publicam numele.
Cristestii au luat 50,99% din Electroturris si au platit echivalentul a doar 42,62% din capitalul social si asa subevaluat
Fostul salariat al Electroturris sustine ca inainte de privatizarea societatii, in august 2001, capitalul social al Electroturris SA Turnu Magurele (Teleorman) s-a majorat cu aproximativ 11 miliarde de lei, ca urmare a reevaluarii, operata de catre o firma privata, a mijloacelor fixe ale societatii teleormanene, astfel ajungandu-se ca aceasta sa aiba un capital social subscris de 43,15 miliarde de lei. Sursa noastra ne-a dezvaluit insa ca majorarea de capital nu a fost tocmai cusera, deoarece APAPS a acceptat ca la majorarea de capital sa nu fie reevaluate stocurile din productia neterminata (motoare electrice, utilaje tehnologice etc.) – care au ramas in evidentele contabile cu preturile din perioada executarii lor (1990-2000), produsele la care beneficiarii au anulat comenzile sau introduse in lucru fara comenzi ferme, stocurile de produse finite (motoare electrice, utilaj tehnologic etc) – care au ramas in evidentele contabile cu preturile din 1998 (ultima reevaluare), precum si stocurile cu obiecte de inventar.
Sursa noastra mai sustine ca, desi APAPS fusese informata ca Electroturris are un capital social subevaluat, nu a luat nici o masura, fiind doar interesata de privatizarea societatii. Asa se face ca, dupa negocieri cu singurul ofertant, Bega Electromotor Timisoara (parte a Grupului Bega controlat de Marius si Eugen Cristescu) – care la finele anului 2001 avea (conform Ministerului Finantelor Publice) datorii totale de 90,351 miliarde de lei – APAPS a decis sa accepte oferta singurului competitor, caruia i-a vandut pachetul de 50,99% din actiunile Electroturris Turnu Magurele cu echivalentul in lei al sumei de numai 610.000 de euro. O suma care, convertita in lei la data la care Grupul Bega prelua societatea teleormaneana (30 aprilie 2002, 1 euro = 30.152 lei), insemna 18.392.720.000 de lei. Adica echivalentul a doar 42,62% din capitalul social. -Si aceasta in conditiile in care capitalul social fusese subevaluat si nereevaluat din 1998 in toate componentele sale!-, sustine sursa noastra, care a adaugat ca la 31 decembrie 2001 -adevaratul capital social al Electroturris era de minimum 150 miliarde de lei-.
Cum recuperezi rapid banii platiti la privatizarea unei societati: vinzi stocurile neincluse in capitalul social al acesteia
Mai mult, fostul salariat al companiei din Turnu Magurele ii acuza pe fratii Cristescu de faptul ca, profitand de -neincluderea stocurilor de tot felul in favoarea capitalului social-, au recuperat rapid suma platita la APAPS imediat ce au devenit actionari majoritari. -La 10 mai 2002, printr-un program pompos intitulat <Masuri privind rentabilizarea si eficientizarea activitatii din cadrul Electroturris SA Turnu Magurele>, noii patroni au decis <valorificarea fierului vechi si a stocului de produse finite si materii prime fara miscare, vanzarea de mijloace fixe (inclusiv prin dezmembrare) etc.>, inclusiv concedierea a 50 de salariati-.
Cat despre reteta de eficientizare rapida a societatilor privatizate, cu care se tot lauda fratii Cristescu, trebuie spus ca Bega Electromotor Timisoara (adica patronul din acte al Electroturris) a fost asa de bine -cosmetizata- financiar incat, in perioada 2000-2001, desi profitul net a crescut cu doar 2,17 mld. lei, datoriile totale ale societatii s-au dublat (n.r. – au crescut de la 43,97 mld. lei la 90,35 mld. lei)
Simona Marinescu, -umarul- fratilor Cristescu si al managerilor controversati
Sursa noastra mai acuza ca -generozitatea- aratata de APAPS in relatia cu Cristestii a avut la baza, anterior privatizarii Electroturris, un plan amplu de jefuire a societatii, in vederea scaderii valorii de piata a acesteia. Plan acceptat tacit si de alte autoritati. Fostul salariat al Electroturris spune ca, impreuna cu alti salariati, a sesizat oficial IJP Teleorman, Curtea de Conturi, Directia de control din FPS si chiar Corpul de Control al minstrului de interne cu privire la modul discretionar in care fosta (si totodata actuala) conducere a Electroturris a manageriat in perioada in care statul detinea controlul, insa ancheta autoritatilor a fost oprita inainte de a incepe ca urmare a interventiei unor politicieni influenti din actualul partid de guvernamant.
Si, printre politicienii nominalizati ca au acoperit jaful de la Electroturris – care tocmai urma sa fie cumparata de catre fratii Cristescu – de cine credeti ca pomeneste sursa noastra? Ati ghicit! Chiar de senatorul PSD Simona Marinescu – politician despre care -Curentul- a mai sesizat ca ar face lobby in favoarea fratilor Cristescu si a altor oameni de afaceri controversati.
-Prin diferite interventii politice, verificarile nu au dus la nici un rezultat. Interventiile pe plan politic, privind stoparea anchetarii conducerii Electroturris, au fost facute de catre senatorul PSD de Vrancea Simona Marinescu (verisoara cu directorul tehnic al societatii, Florin Despa), Liviu Nicolae Dragnea (presedintele Consiliului Judetean Teleorman) si Teodor Nitulescu (prefectul judetului Teleorman) (n.r. – toti trei fosti PD-isti, trecuti in barca PSD). Autoritatile au inceput verificarile ca urmare a sesizarilor noastre cu o intarziere nejustificata, in 14 ianuarie 2002, concomitent cu perioada in care la APAPS demarau negocierile de privatizare a Electroturris cu fratii Cristescu-, sustine fostul angajat al societatii teleormanene.
Demersul catre autoritati, stopat de amenintari telefonice
Acuzandu-l de jefuirea societatii pe fostul si totodata actualul director general, subinginerul Vasile Tutunaru, sursa noastra sustine ca ulterior demersurilor oficiale intreprinse privind demascarea activitatii managerului de la Electroturris -declaratiile salariatilor luate de catre politistii din IJP Teleroman au ajuns chiar pe mana conducerii societatii-. In aceasta situatie, salariatii s-au decis sa faca un memoriu catre APAPS si Corpul de Control al minstrului de interne, semnat de catre o persoana din Bucuresti. Senzationala este insa declaratia fostului salariat al Electroturris vizavi de acest moment: -Pe langa datele personale acestei persoane de legatura i s-a solicitat si numarul de telefon. La scurt timp, incepand cu 23 aprilie 2002, aceasta persoana a inceput sa primeasca telefoane de amenintare, interzicandu-i-se sa mai prezinte sesizarea si la alte institutii ale statului. O persoana care i-a telefonat s-a prezentat <generalul Bot> si l-a somat sa se prezinte la consilierul Talpes, la Cotroceni, in caz contrar urmand a fi luat pe sus. Spaima acestei persoane, ca si a familiei lui, a fost imensa, fapt ce a determinat regretul pentru ca a acceptat sa-l faca si retragerea totala-.
Fara comentarii.