Sindicatul Drumarilor ”Elie Radu”, reprezentativ în cadrul CNAIR, atrage atenția factorilor decidenți asupra cheltuirii responsabile a banului public. Prezentăm măsuri simple, dar eficiente, care pot aduce o economie însemnată la buget. Cu aceste economii pot fi achiziționate utilaje și echipamente, pot fi crescute salariile de nimic ale angajaților sau pot fi recrutați alți muncitori, care să lucreze la întreținerea drumurilor. Aceste măsuri vor avea efecte pozitive, imediate, asupra participanților la trafic.
Reducerea cheltuielilor se justifică ținând cont de salariile mici ale muncitorilor, de lipsa dotărilor cu utilaje și echipamente pentru întreținerea drumurilor. Normativele de drumuri privind structura de personal nu sunt respectate (s-a ajuns ca districte de drumuri sa aibă 1-3 muncitori în loc de minim 8-9 oameni).
Ne declarăm ”solidari” cu politica Guvernului de economisire cu 15% a energiei electrice, măsură pe care o dorim aplicată de la ”vlădică la opincă”, cu începere de la ”vlădică”.
Reamintindu-ne de ”curbele de sacrificiu” impuse DOAR populației în anul 2010, în timp ce conducătorii făceau un dezmăț bugetar, ca și azi, pe lucruri inutile (terenuri în pantă sau plăți ilegale de la ANRP), credem că, ÎNAINTE de a ne impune măsuri de reducere a consumului de energie sub orice formă, să începem cu lucrurile simple:
– Nu mai cheltuiți banii pe prostii, așa cum se practică în CNAIR SA, unde un director regional își pune turnicheți de acces în propriul secretariat, sistem folosit de 6 (ȘASE) persoane;
– Nu mai plătiți parcarea către societatea GEI Palat CFR pentru cei cu mașini de serviciu în valoare de 10 mii de lei PE LUNĂ;
– Nu mai dați mașini de serviciu decât miniștrilor, directorilor generali din companiile de stat/șefilor de instituții ȘI ATÂT! DOAR la CNAIR SA se cheltuiește pe combustibil circa 127 de milioane de lei, din care o cantitate importantă este pentru mașinile de serviciu ale ”celor Aleși”. Extrapolând, la nivelul României, dacă O SINGURĂ COMPANIE CHELTUIEȘTE ATÂT, vă rugăm doar să încercați să vă imaginați risipa la nivelul întregii țări pentru ca unii să își odihnească incompetența pe banchetele mașinilor de serviciu…
– Opriți iluminatul arhitectural al oricăror clădiri și monumente sau instalați instalații de producere a energiei verzi (de exemplu panouri fotovoltaice) căci, dacă DOAR pentru iluminatul arhitectural al clădirii ministerului Transporturilor cheltuim circa 1 milion de euro anual (cifre din anul 2020, pe care le estimăm mult mai mari azi), atunci pentru TOATE clădirile și monumentele din această țară cheltuim sume echivalente cu valoarea compensărilor pe care Guvernul le dă unei populații disperate de creșterea prețurilor la nivelul întregii Românii;
– Opriți circulația lifturilor la fiecare etaj și creați sisteme de oprire alternativă (etaj par/impar) în ministere și instituții publice, măsura fiind și ecologică și sănătoasă pentru salariați. Puneți lumini cu senzori la băile mizerabile din clădirea ministerului Transporturilor/ministere și instituțiile publice, tot pentru economie…
– Reduceți cheltuielile pentru întreținere și chirii, căci DOAR CNAIR SA plătește pentru o mizerie de sediu, mai mult de 1 milion de euro chirie anual, de minim 10 ani de zile, când își putea face cu banii ăștia un sediu neutru energetic pe propriul său teren de lângă CESTRIN, proiectul fiind realizat de un fost director general încă din anul 2010…
Toate aceste cheltuieli inutile se produc în timp ce pentru noile tronsoane de autostrăzi nu avem personal, utilaje și echipamente. Noile tronsoane au fost preluate în administrare de unele districte de drumuri cu personal subdimensionat. Astfel, munca unor angajați ai CNAIR s-a dublat. Cu banii cheltuiți iresponsabil se pot dota toate secțiile de drumuri sau se pot crește salariile muncitorilor!
Când Guvernul nu va mai mima dialogul social și va pune în practică asemenea măsuri pentru ”cei Aleși”, atunci și NOI, ”cei muncitori” ne vom conforma solicitărilor și vom fi partenerii Guvernului!
S-ar putea completa:
Nu mai lăsați camioane să distrugă lucrări de artă (nu simple drumuri de pământ ce în principiu s-ar putea repara în costul unei investiții) la autorizarea oricum ilegală a salbelor de balastiere. Dacă la croirea autostrăzii incompetenți proiectanți inițiali n-au prevăzut menținerea/salvarea drumurilor agricole de pământ lăsând izolate de sat zone întregi de teren, nu înseamnă că pasarele ulterior construite trebuie acum distruse de mafia balastierelor.
Apropo, tov. Arsene ce mai face?