
Ieri, Comisia de Jurisdicție a Consiliului Național al Colegiului Medicilor din România a decis prin vot unanim "că prof. dr. Ionel Sinescu și prof. dr. Dan Tulbure nu se fac vinovați prin actele lor medicale, prin omisiuni sau pasivitate și nici prin excese, la decesul pacientului lor, Prea Fericitul Patriarh Teoctist, care, de bunăvoie și în deplină cunoștință, li s-a încredințat cunoscându-și și apreciindu-și informat situația medicală, precum și riscurile la care se expunea". Am citat din Comunicatul oficial al Comisiei de Jurisdicție, urmat de ieșirea publică a vicepreședintelui Dr. Gheorghe Borcean.
Borcean a fost mult mai interesant decât se aștepta probabil chiar el însuși, deoarece a oferit în declarația sa argumente suplimentare pentru ancheta penală în curs. El a invocat ca argument de autoritate "informația" că Sinescu ar fi fost recomandat de niște celebri "medici germani" care ar fi deținut dosarul medical al Patriarhului Teoctist și care l-ar fi îndemnat pe acesta să se opereze la Fundeni, la Sinescu. Este o dezinformare și deținem dovada acestei afirmații. Chiar Înalt Prea Sfințitul Serafim, Mitropolit pentru Germania, Europa Centrală și de Nord, care a fost consultat de Patriarh înainte de operație, a dezmințit categoric acest zvon: "Nicio clinică din Regensburg nu l-a recomandat pe Sinescu. O persoană particulară, un arhitect, a făcut acest lucru".
Colegiul Medicilor – agenție de PR
Exercițiul de PR jalnic al vicepreședintelui Borcean continuă de fapt prestația și decizia rușinoasă a Comisiei Colegiului Medicilor din România. Consensul – atât de drag lui Ion Iliescu – a funcționat pe deplin și de această dată. Și așa Sinescu nu avea motive să își facă multe griji având în vedere că în privința sa Colegiul Medicilor din București se antepronunțase, prin ieșirile publice ale lui Oprescu, care "știa" că Sinescu ar fi fost nevinovat înainte de a vedea măcar dosarul de anchetă.
Chiar după moartea Patriarhului Teoctist, în data de 30 iulie, în urma operației executate de Sinescu, Consiliul Colegiului Medicilor București, din a cărui conducere face parte Sinescu, a trimis dosarul de anchetă spre analiză Colegiului Medicilor din România menționând, desigur, ca și acum, că nu s-a identificat nicio eroare medicală. Încercarea de exonerare a lui Sinescu de către Colegiul Medicilor se vrea un accent pozitiv în favoarea acestuia, dar nu va schimba datele anchetei penale în curs de finalizare.