– Victimele dezastrului de la Ocnele Mari au ajuns la capatul rabdarii. Nu mai suporta mizeria in care au fost aruncati, coruptia careia i-au cazut victime cand li s-au subevaluat pagubele in detrimentul altora, cinismul autoritatilor
– -De la inceputul acestui an, nu ni se mai da nimic. Plang zi si noapte, dar nimeni nu ne spune cand ne vor da banii. Avem zile amarate si tragem de ele-, plange Constanta Calomfirescu, o sinistrata
Viata de sinistrat…
-Noi am venit acasa. Ce s-o intampla, s-o intampla! Luni a venit primarul si ne-a spus ca trebuie sa ne evacueze din nou, ca ne va duce la bloc la Troianu. Ce sa cautam noi acolo? Avem pasari, animale. Noi de pe urma lor traim… Am ajuns ca zi si noapte sa facem de paza-, spuneau ieri cativa localnici din satul Teica.
Familia Calea traieste o adevarata drama. De aproape o luna isi cara copilul handicapat pe la rude, in cautarea unui adapost. Numai de frica furiei locuitorilor evacuati, autoritatile au dispus reinceperea furnizarii curentului electric pentru locuintele aflate in zona de risc. O data dat drumul la curent, cei trei membri ai familiei Calea Stefan s-au intors la gospodarie: -Nu putem sa plecam cu Adrian, care de 23 de ani este paralizat. Suntem batrani, bolnavi, nu ne putem apuca de constructii. La bloc nu ne ducem. Cu ce sa traim? In casa nu ne intra decat o pensie de 1.200.000 lei. Ajutorul pentru copil nu l-am primit de sase luni-.
Iulian-Adrian Calea este precum o leguma: -L-am nascut la termen, sanatos, iar dupa trei zile, din cauza unei injectii, m-au anuntat ca a paralizat de la brau in jos. Am fost cu el la doctori, am crezut ca pana la urma se va vindeca, dar n-a fost asa. De 23 de ani ne chinuim cu el. N-am vrut sa-l ducem la camin, l-am crescut asa cum am putut. Unde sa mai plecam acum, la batranete?-, ne-a spus Angela Calea, mama lui Adrian.
Sinistratii acuza ca evaluarea s-a facut pe pile
In urma dezastrului de la Ocne, Ministerul Industriilor a aprobat drept despagubire suma de 156 miliarde de lei, care reprezinta plata cheltuielilor pentru masurile cadastrale, pentru pagubele aduse domeniului public si pentru construirea de gospodarii si ecologizarea suprafetelor afectate.
Persoanele care au optat pentru despagubiri banesti sunt nemultumite de evaluarile facute. -Pentru o casa crapata au dat doua sute si ceva de milioane, pentru vila soferului directorului de la Miniera au dat 2,4 miliarde, iar mie mi-au evaluat casa la 320 de milioane. Cum poti sa faci asa ceva? Eu n-am bani sa umblu prin tribunale ca sa-mi cer drepturile-, a declarat Stefan Calea.
Pana la ora actuala, doar patru familii au primit despagubiri, dintre care Mihai Paraschiv, soferul directorului Exploatarii Miniere Ramnicu Valcea, si mama consilierului PRM Ion Calea.
-Sa vina Nastase! Daca nu, Basescu sau Funar!-
Oamenii nu mai au incredere ca vor primi case sau despagubiri, pentru a incepe o viata normala: -M-au dat afara din Primarie ca pe un caine. Am stat la unul dintre copii, dar eram 10 persoane intr-o camera. A trebuit sa plec, caci nu aveam cu ce trai. Tot cei de la Primarie au facut presiuni asupra mea pentru a-mi duce matusa la azil-, a spus Simion Berghezan.
Suparati pe autoritati, sinistratii de la Ocnele Mari spun ca au ajuns la capatul rabdarii: -E o hotie in tara asta ca nicaieri in lume. O sa facem o adresa pe care o vom semna toti si-l vom chema pe premierul Nastase, pentru ca avem mai multa incredere in el decat in Iliescu. Nastase trebuia sa vina la Ocne. Daca nu, sa vina Basescu sau Funar, doar astia mai pot face ceva-, isi descarca naduful Mihai Calea.
Sinistratii nu mai primesc nici mancare la cantina
In tabara de copii de la Ocnita locuiesc si la ora actuala 12 familii, in conditii greu de imaginat, fara apa potabila si caldura: -Pana acum ne dadeau la pranz o ciorba calda la Cantina Minierei, iar seara o conserva. De la inceputul acestui an nu ni se mai da nimic. Plang zi si noapte, dar nimeni nu ne spune cand ne vor da banii. Avem zile amarate si tragem de ele-, a spus Constanta Calomfirescu.