Moda sistemelor informatice integrate a cuprins si Consiliul Judetean Arges, care este pe cale sa realizeze un astfel de sistem cu sase milioane de dolari, dupa ce a exclus de la masa tratativelor o companie care oferea acelasi lucru pentru numai doua milioane de dolari. Afacerea este cu atat mai complicata cu cat consortiul care urmeaza sa semneze contractele pentru realizarea proiectului nu are o experienta demonstrata pentru astfel de lucrari. Mai mult, firmele care sunt implicate in acest consortiu nu au o cifra de afaceri relevanta, iar unele dintre ele au datorii extrem de mari.
Motivele prezentate pentru scoaterea din concurs a ofertei prezentate de Asesoft sunt puerile si au dus Consiliul Judetean Arges in situatia de a achizitiona un sistem cu o suma de trei ori mai mare. Anuntul de intentie pentru realizarea acestui parteneriat public privat a fost publicat in aprilie, iar data-limita pentru depunerea ofertelor era cu patru zile inainte de scrutinul pentru alegerea noilor consilieri, iar pe 23 iunie una dintre cele doua oferte era deja descalificata.
Prin adresa 4729/23.06.2004 a Consiliului Judetean Arges, integratorul Asesoft International a fost notificat ca nu mai are ce cauta in afacerea legata de sistemul informatic din acest judet. Desi era singurul ofertant care avea experienta in realizarea unor astfel de proiecte, consortiul reprezentat de aceasta firma a fost taiat de pe lista care mai cuprindea o singura oferta, in baza unor motive discutabile si pe alocuri ilegale. Principalul motiv invocat de membrii comisiei de evaluare este ca firmele consortiului sunt prezentate separat, desi conform HG 461 acest lucru ar fi trebuit impus de autoritatea contractanta abia dupa stabilirea ofertei ca fiind castigatoare. Un al doilea motiv se refera la faptul ca in cadrul ofertei nu sunt prezentate contractele dintre companiile care fac parte din consortiu, in ciuda faptului ca anuntul de intentie publicat de CJ Arges nu prevedea acest lucru.
De asemenea, oficialii din Pitesti au omis sa explice care este numarul de computere detinut de institutia lor, cat si pe cel de licente soft. Deoarece aceste numere se regasesc in cealalta oferta, semnele de intrebare ridicate asupra acestei afaceri sunt extrem de mari.
Directorul departamentului IT&C din cadrul Consiliului Judetean Arges, Nicusor Dumitru, nu a dorit initial sa spuna ca a ramas in competitie cu o singura oferta. Abia dupa ce a observat faptul ca suntem la curent cu dedesubturile afacerii, el a recunoscut ca negociaza cu o singura sursa. -Pe la jumatatea lunii semnam contractul. Am eliminat Asesoft pentru ca are probleme-, a spus Dumitru evaziv.
Cel mai interesant aspect al acestei afaceri este legat de punctul 17 din Anexa 1.4 a Raportului de Evaluare a Scrisorilor de Intentie. Acolo, Nicusor Dumitru recunoaste faptul ca ARA Digital, consortiul preferat de el, nu are o experienta demonstrata in realizarea de proiecte in parteneriat public privat, spre deosebire de competitori. In ciuda acestui neajuns, consortiul fara experienta a fost pastrat in cursa si acum poate sa forteze mana Consiliului Judetean in lipsa altor oferte. Acest lucru a fost posibil deoarece Centralizatorul RESI oferea acelasi punctaj celor doi integratori la capitolul -Proiecte relevante in care a fost implicat investitorul-, trecandu-se peste lipsa de experienta a acestuia.
In cadrul acestui proiect, Consiliul judetean este pe cale sa cumpere peste 700 de computere inca din prima faza, numar considerat prea mare de catre specialisti.