Home Actualitate Sistemul sanitar a fost adus în starea jalnică de azi de incompetența...

Sistemul sanitar a fost adus în starea jalnică de azi de incompetența conducătorilor săi, nu de lipsa fondurilor

DISTRIBUIŢI

Posturile executive de conducere ca și locurile de parlamentari din România sunt ocupate pe criterii politice adică de lingăii cuiva, beizadele, amante sau neamuri. Competențele, studiile sau coeficientul de inteligentă nu contează.
Pe 5 martie 2015, România a primit un împrumut de 250 de milioane de euro de la Banca Mondială, bani care trebuiau investiți exclusiv în modernizarea sistemului de sănătate: construiri și reabilitări de spitale, dotări de ultimă generație, specializarea personalului medical. La trei ani de la semnarea contractului cu Banca Mondială, România a reușit să cheltuiască 10 milioane de Euro o bună parte din bani ducându-se pe excursii şi contracte de consultanţă, au arătat jurnaliștii de la Recorder.
Desigur, niciun vinovat. Nu există vreo persoană care a ocupat o funcție de conducere care să demisioneze asumându-și vreun eșec. Întrebați de jurnaliști, toți politicienii ne explică ce tragedie au găsit la preluarea funcției și ce lucruri bune au făcut ei dar când părăsesc fotoliul totul e mai rău ca la preluare.
Acum PSD s-a hotărât să nu mai acorde sporuri de periculozitate personalului medical care manipulează sânge infectat sau care intră în contact cu persoane infectate cu diverse bacterii și virusuri așa că Sorina Pintea a elaborat celebra deja Anexă 10 la Regulamentul de sporuri.
După ce mii de medici au avertizat că nu vor mai trata decât urgențele, se pare că Pintea a renunțat la anexa 10 dar nu se știe ce va pune în locul ei.
Situația a fost semnalată și de deputatul USR Emanuel Ungureanu care a prezentat într-o filmare Secția de Pneumologie Pediatrică din cadrul Spitalului Județean Cluj! O clădire putrezită, construită acum 150 de ani și cu dotări de acum 50.
„Personalul medical de aici face eforturi uriașe pentru niște copilași grav bolnavi în ciuda faptului că PSDragnea a inventat Anexa 10 prin care există riscul ca veniturile acestora să scadă.
Trăim un coșmar, ne trezim din el? Punem presiune pe Dragnea, Boc și Tișe să investească în spitale?
Știți câte terenuri a identificat Primăria Cluj-Napoca condusă de prietenul lui Lucan pentru construirea de noi clinici? 0!!!”, spune deputatul.

Laura Zarafin, medic ATI la Spitalul Colentina și-a expus și ea punctul de vedere pe Facebook:„ Sunt medic cu o vechime de 27 de ani. Niciodată, de când lucrez în acest sistem, nu am observat să existe o salarizare care să se apropie măcar de importanța deosebită a acestei profesii, care să reflecte mulții ani de studiu și gradul mare de uzură psihică și fizică pe care îl presupune practicarea, mai ales a anumitor specialități.
Ce mă deranjează, dincolo de discuțiile interminabile despre bani, este faptul că suntem arătați cu degetul și gasiți vinovații de serviciu pentru toate relele din sistem, uitându-se ( în mod voit și chiar cu rea intenție în unele cazuri ) că nu medicii ” obișnuiți ” sunt cei care au decis lipsa de preocupare pt construirea de spitale conforme cu standardele medicinii moderne , nici modalitățile de decontare a banilor de către CNAS spitalelor , nici achizițiile netransparente ( de multe ori ) de aparatură , consumabile si medicamente , nici alocarea banilor pentru programele naționale pt urgențe sau boli grave etc …..
În schimb , noi – medicii ” obișnuiți ” am făcut de-a lungul vieții gărzi neplătite fără număr , am lăsat copiii acasă de nenumărate ori , singuri , în prea multe zile de weekend și în prea multe zile de sărbătoare si de ori de câte ori a fost nevoie de noi la spital , întotdeauna când vreun pacient are o evoluție dificilă ( mai ales în specialitățile chirurgicale ) .
Cel mai frustrant pt mine este faptul că , deși se stie că am rămas mult prea puțini în țară, soluțiile găsite pentru ” peticirea ” golurilor sunt absolut aberante . Să crești vârsta de pensionare la 67 de ani ( cu posibilitatea prelungirii până la 75 ) mi se pare ceva de domeniul absurdului , mai ales în specialități cum ar fi : chirurgia , medicina de urgentă , ATI .
Nu e vorba doar despre noi , care oricum muncim în medie cu 6 ani mai mult decât alte categorii socioprofesionale , prin cumulul miilor de ore de gardă ; este vorba în primul rând despre pacienții noștri – pt că nu mă poate nimeni convinge că șansele de a fi tratați optim cresc odată cu vârsta medicului care ne tratează . Nu cred că eu însămi aș vrea să fiu operată sau anesteziată de vreun medic trecut de 60 de ani si nu cred că e nevoie să explic de ce .
Și , ca să închei , pt că nu vreau să plictisesc , vreau să subliniez că puteți stabili salariul de bază al medicilor și la 6.000 € net că tot nu se vor rezolva problemele din sistem. Pentru simplul motiv că nu există voință politică de a face cu adevărat din sănătate o prioritate națională .
Nu am văzut absolut nici un program coerent în acest domeniu , care să fie susținut de toți decidenții și de toate partidele.”, spune doctorița.

Deputatul USR Tudor Pop a analizat și el situația: „În momentul de față, în România ar trebui asigurat un minim de 600 de medici de laborator anatomo-patologici și noi avem mai puțin de 300. Iar aceștia se pregătesc de grevă națională. Ce ar însemna asta? Ar fi un dezastru chiar și pentru câteva ore. Fără analizele de laborator nu se intră în operație, nu se poate da un diagnostic și un tratament, nu se poate stabili cauza unui deces. Munca acestor oameni îi leagă pe toți, pacienți și medici, mai puțin pe cei de la guvernare, care au decis că e OK să-i ignore.
Poate nu aș fi crezut, dacă nu aș fi văzut toate aceste lucruri cu ochii mei.
Pe de altă parte, creștem salariile medicilor, au zis ei în decembrie 2016.
Un mesaj repetat până la epuizare de actuala coaliție de guvernare și o grilă haotică de salarizare care zăpăcește pe toată lumea, dar care, în realitate, ia dintr-o parte pentru a pune în altă parte.
O minciună care distruge și ultimul rest de încredere dintre medic și pacient. O matematică originală care afectează cele mai grele specializări din sistemul sanitar și care lasă pe dinafară multe altele.
De la medici și asistenți medicali din Terapie Intensivă, din laboratoarele de analize, din Unitățile de Primiri Urgențe, de la Oncologie, Hepatită și HIV la medici de familie și kineto-terapeuți
În ultima săptămână am mers pe urmele acestei promisiuni vorbind direct cu oamenii prinși la mijloc în acestă vârtej toxic.
Astăzi vă prezint primul episod dintr-o serie de interviuri cu medicii din sistemul public de sănătate.
Medici curajoși, cu zeci de ani de experiență, de o luciditate amară, pun degetul pe cele mai profunde probleme ale sistemului sanitar românesc, de la lipsa echipamentelor la exodul rezidenților. Nu pot decât să-i ascult, să mă înclin și să încerc pe cât posibil să fiu Vocea lor.
Vă invit să-i ascultați cu mare atenție, o să descoperiți acei eroi anonimi de care spunem că avem atâta nevoie.”, conchide deputatul.
Societatea românească trebuie să ceară politicienilor să rezolve problema sistemului sanitar. Dacă funcționarii din ministerul Sănătății cu ministrul în frunte sunt prea proști sau prea corupți, să plătească din banii noștri consultanți străini care să vină să ne scoată din mlaștină. Medici, pacienți, asistenți, infirmieri, nu mai putem continua așa!

1 COMENTARIU

  1. pt DelYax : DelYax a comentat pe data | 05/07/2012 ora 04:29 nu pot sa cred ca am avut rabdare sa ma uit la o asemenea porcarie…nu stiu cati ani aveti cei ce supuneti ca filmul v-a lasat o impresie buna… sau cat de multe filme ati vazut pana sa il vizionati pe acesta, insa sincer, imi pare rau ca m-am lasat influentata de opiniile voastre… ? timp pierdut inutil…aaaaa si finalul DEZGUSTATOR! Banuim, noi cei inca in scutece, ca tu ai in jur de 75 de ani si ai devenit o acritura plina de ifose si snobism. ?

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.