Dupa aproape un an si jumatate de stationare la mal, remorcherul multifunctional a iesit in larg. Albatrosul va ataca, la solicitarea AFDJ, podul de gheata format pe Dunare intre milele 44-46.
Administratia Fluviala a Dunarii de Jos (AFDJ), care coordoneaza Comandamentul Ghetii pe Dunare, a dat, marti, unda verde pentru plecarea navei Albatros. Remorcherul multifunctional se vadeplasa in zona milei 45 pentru a sparge podul de gheata aparut pe Dunare, lung de aproximativ doua mile si gros de aproape 1,5 m.
Ancorata la mal din septembrie 2000, dupa reintoarcerea din Egipt, nava n-a mai participat la operatii pe timp de iarna de cinci ani de zile, adica din iarna 1995/1996.
Echipajul format din 14 membri, directorul general al -Resalv-, Viorel Bradea, si doi ingineri din cadrul serviciului de exploatare al societatii de salvare si remorcaj, a ridicat ancora marti, in jurul orei 14, dupa ce nava a fost pregatita de mars toata noaptea precedenta.
-Albatros a plecat spre mila 45 la comanda AFDJ si cu avizul Ministerului Transporturilor. In zona exista un pod de gheata de doua mile, cu o grosime de circa 1,5 metri. Teoretic, tinand cont de dotarile navei, deplasarea s-ar putea termina intr-o saptamana, dar totul depinde de conditiile meteorologice. Din cate am inteles, dupa doua zile de incalzire, urmeaza din nou o racire a vremii. Dupa ce se desprind de mal, sloiurile de gheata se incaleca si formeaza un pod de gheata sau un zapor. In plus, podul de gheata de la Giurgiu s-a desprins si coboara pe Dunare-, ne-a declarat seful Serviciului Tehnic de Exploatare din cadrul Resalv, Jenica Tampau.
Administratia Porturilor Dunarii Maritime (APDM) si Capitania Portului Galati au luat masurile necesare pentru conservarea in siguranta a navelor fluviale inca din decembrie. -Navigatorii au fost anuntati de luna trecuta care sunt locurile stabilite pentru iernare. Este vorba de danele 29-33 in Bazinul Docuri si 39-44 in Bazinul Nou.-
Pe de alta parte, ieri-dimineata, trei autocamioane, apartinand Politiei de Frontiera si Jandarmeriei, s-au deplasat la Chilia Veche, unde se afla blocata de gheata nava de pasageri Moldova, care este folosita pentru a transporta elevii din localitate care invata la Tulcea, precum si salariatii angajati la diferite unitati economice tulcene.