Magistrații Curții de Apel Pitești au amânat, marți, pentru 4 iunie, pronunțarea în dosarul în care polițistul Cristian Cioacă este acuzat de uciderea soției sale, Elodia Ghinescu, dispărută în august 2007.
„Doamna avocat care îl reprezintă pe Cioacă a depus ieri (luni – n.r.) 150 de pagini de concluzii scrise. Acesta poate fi un motiv pentru care nu s-a dat o soluție în dosar, fiind stabilit termen pentru 4 iunie”, a spus Crina Radu, încercând să explice amânarea pronunțării.
Cristian Cioacă nu a mers marți la Curtea de Apel Pitești pentru a fi prezent în sala de judecată la ședința în care magistrații ar fi putut să pronunțe o decizie de condamnare sau achitare în cazul său.
În urmă cu o săptămână, a avut loc ultima înfățișare în procesul în care Cristian Cioacă este acuzat de omor. Procurorii care au instrumentat acest dosar au cerut pentru Cioacă pedeapsa maximă, de 25 de ani de detenție, avocata familiei Ghinescu a solicitat schimbarea încadrării juridice din „omor” în „omor calificat prin cruzimi cu premeditare și de interes material”, în timp ce instanța a pus în discuție schimbarea încadrării juridice din „omor” în „lovituri cauzatoare de moarte” în cazul lui Cristian Cioacă.
În 30 ianuarie 2013, Cristian Cioacă a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului instanței supreme pentru omor calificat și profanare de morminte, după mai bine de cinci ani de la dispariția soției sale, avocata Elodia Ghinescu.
Procurorii arătau în rechizitoriu că în noaptea de 29 spre 30 august 2007, „pe fondul unor relații conflictuale preexistente legate de un iminent divorț generat de presupusele relații extraconjugale ale soților, în timp ce se aflau în dormitorul matrimonial, discuțiile au degenerat, context în care Cristian Cioacă i-a aplicat soției sale, Elodia Ghinescu, multiple lovituri, soldate cu decesul acesteia”.
Ulterior, Cioacă a dus trupul soției sale în cada băii principale, unde l-a depesat pentru a-l putea ascunde mai ușor, spun procurorii.
„Folosind o geantă de voiaj de dimensiuni mari, pe care victima o cumpărase în timpul vacanței în Dubai, precum și perdeaua de duș din baia aferentă dormitorului (aceasta din urmă fiind menită a împiedica eventualele scurgeri de sânge), inculpatul Cioacă Constantin Cristian a transportat fragmentele de cadavru în portbagajul autoturismului și le-a ascuns într-un loc necunoscut. S-a constat și lipsa unor obiecte, precum: un cuțit cu lungimea de 25-30 cm, două prosoape, geanta de voiaj și perdeaua de duș”, notează procurorii în rechizitoriu.
Anchetatorii au precizat că, în noaptea în care ar fi ucis-o pe Elodia Ghinescu, copilul celor doi se afla în apartament.
Probele criminaliștilor, prelevate din locuința Elodiei și a lui Cristian Cioacă, îl indică pe polițist responsabil de uciderea avocatei și tranșarea acesteia. Probe de sânge identificate cu un aparat special și prelevate de sub zugrăveala apartamentului au fost expertizate, stabilindu-se că grupa sanguină aparține Elodiei. De asemenea, în octombrie 2007, într-o râpă lângă Râșnov au fost găsite uniforma de polițist a lui Cioacă, alte obiecte ale acestuia și ale avocatei.
Cristian Cioacă s-a aflat în arest din 5 decembrie 2012, iar la sfârșitul lui ianuarie 2013 el a fost transferat la Penitenciarul Colibași. La sfârșitul lunii februarie 2014, Cioacă a ieșit din Penitenciarul Colibași, după ce Curtea de Apel Pitești a decis înlocuirea arestării preventive cu măsura controlului judiciar. Ulterior, Cioacă și-a reluat activitatea de polițist, el fiind încadrat la Serviciul Logistic al Inspectoratului de Poliție Județean Argeș.
În 2 iulie 2013, Cioacă a fost condamnat de Tribunalul Argeș la 21 de ani de închisoare pentru omor calificat și la doi ani de închisoare pentru profanare de morminte, urmând să execute, dacă decizia va rămâne definitivă la Curtea de Apel Pitești, 22 de ani de detenție. Sentința instanței de fond a fost atacată cu apel de toate părțile implicate, respectiv de Cristian Cioacă, de mama și fratele Elodiei Ghinescu, în calitate de părți civile în dosar, și de procurori.