SC Codin SRL Roman este una dintre firmele care au reusit, in scurt timp, sa fie profitabile. Obiectul societatii patronate de catre Gheorghe Ciobanu este confectionarea de haine tip -Faciba-. Cativa ani, afacerea s-a dovedit a fi rentabila, pana in momentul in care o parte dintre clientii acestuia l-au inselat cu cateva cecuri fara acoperire, in valoare de peste un miliard de lei. Teapa a fost -trasa- de catre doua sindicate, -Salvamin- Motru si -Metrou- Bucuresti, prin liderul Stelian Bala, care a folosit abuziv stampila federatiei – si de catre Dan Florinel Dumitru, reprezentantul firmei -My Love-, din Craiova.
Cecuri fara acoperire
Dupa ce si-a dezvoltat afacerea, Gheorghe Ciobanu a inceput sa faca afaceri cu diferite persoane juridice din intreaga tara. In urma cu aproximativ doi ani, SC Codin SRL a furnizat celor trei -parteneri- de afaceri haine tip -Faciba-, in valoare de aproximativ un miliard de lei (335 milioane de lei – catre sindicatul -Metrou- Bucuresti, 141 milioane de lei – catre sindicatul -Salvamin- Motru si 759 milioane – catre Dan Florinel Dimitru, reprezentantul firmei craiovene -My Love-). Ciobanu spune ca, dupa ce a predat marfa, beneficiarii i-au achitat contravaloarea produselor prin intermediul unor file cec fara acoperire in banca.
Dupa ce a sesizat ca a fost inselat, Gheorghe Ciobanu a facut plangere la Politie si la Procuratura, a apelat la instantele de judecata din Neamt, Bacau, Bucuresti si, chiar daca a obtinut hotarari judecatoresti care i-au dat castig de cauza, el nu si-a recuperat banii.
Sindicalistii de la -Metrou- au alta varianta
Cei de la -Metrou- spun insa ca nu sindicatul a fost implicat in aceasta afacere, ci unul dintre lideri, Stelian Bala, care a folosit in mod abuziv stampila federatiei. In plus, liderul Uniunii Sindicatelor Libere de la Metrou, Florin Crisu, spune ca hainele care au ajuns la salariati au fost platite cu bani cash, nu cu file CEC.
De la cel de-al doilea sindicat, -Salvamin- Motru, nu am putut obtine un punct de vedere in ceea ce priveste acuzatiile aduse de Ciobanu. El spune ca in dosarul 28 din 2001 exista o sentinta, din 5 iunie, a Curtii de Apel Bucuresti, care ii obliga pe sindicalisti la plata a aproximativ 335 milioane de lei, plus cheltuieli de judecata in valoare de 20 milioane de lei.
Ciobanu il acuza pe prim-procurorul Parchetului Neamt de neimplicare in rezolvarea cazului
-Autorul principal a fost Parchetul Neamt, domnul procuror-sef Serban. Am o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, iar dumnealui l-a scos de sub urmarire penala pe Dan Florinel Dumitru, care m-a pacalit cu doua cecuri fara acoperire de 759 milioane de lei. Mi s-a spus ca nu sunt probe pentru a-l aresta pe acest om-, a afirmat Gheorghe Ciobanu.
In replica la acuzatiile care i-au fost aduse, Mircea Serban, prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Neamt, a afirmat ca dosarul se afla in cercetare la Parchetul de pe langa Tribunalul din Craiova, nefiind de competenta Parchetului Neamt. -Domnul Ciobanu poate sa spuna ce vrea. Acolo a fost vorba despre un contract civil, ale carui clauze nu au fost respectate. Dupa ce am primit acel dosar, l-am trimis la Craiova, pentru ca era de competenta procurorilor craioveni sa-l rezolve. De aceea, dupa ce dosarul a fost transferat la Craiova, cei care au cercetat cazul l-au si arestat pe Dan Florinel Dumitru, lucru care demonstreaza ca nimeni nu are nimic cu domnul Ciobanu. Florinel Dumitru se afla si in acest moment in arest-, a afirmat prim-procurorul Mircea Serban.
De fapt, patronul societatii Codin este suparat ca, desi a obtinut solutii favorabile in instanta, nu-si poate recupera banii.