În legătură cu aserţiunile şi speculaţiile cuprinse în articolul „Tun de 6 milioane de EURO dat de PSD la Radio România”, se impune şi cerem cu toată fermitatea un necesar drept la replică, cu atât mai mult cu cât articolul amintit este un proces de intenţie ce conţine afirmaţii neadevărate şi defăimătoare. Considerăm de asemenea că, în spiritul deontologic al profesiei de jurnalist, ar fi trebuit să ni se solicite un punct de vedere care să fi fost inclus în articolul menţionat.
Pentru corecta înţelegere a situaţiei actuale a serviciului public de radiodifuziune, aducem următoarele precizări:
SRR, serviciu public de interes național, are în structura sa 22 de posturi de radio (naționale, regionale, locale, internaționale și pentru minorități), care difuzează în regim continuu 26 de programe radiofonice distincte, cu conținut diversificat și adaptat cerințelor de îndeplinire a obiectivelor generale de informare, educație și divertisment stabilite prin legea sa de funcționare, Legea nr. 41/1994, cu modificările și completările ulterioare.
În prezent, programele difuzate din sediul central al SRR utilizează o soluție informatică achiziționată în anul 2004, iar la posturile regionale și locale sunt instalate soluții eterogene, cu performanțe limitate și/sau imposibil de actualizat. Pentru acestea din urmă, limitările bugetare nu au permis dotarea corespunzătoare evoluției standardelor tehnice din domeniul IT&C, cu riscuri majore în asigurarea continuității emisiei.
În egală măsură, situația creată nu permite dezvoltarea produselor SRR la standardele profesionale ale industriei de broadcasting și nici adaptarea dinamică la evoluția cerințelor actuale de consum media – prezență diversificată în on-line și social-media, interactivitate, produse complementare (visual-radio, hybrid-radio), conținut adaptat tehnologiilor radioului digital T-DAB+ și DRM.
Consiliul de Administraţie al SRR a aprobat în anul 2018 inițierea demersurilor pentru realizarea obiectivului „Implementarea unei soluții de producție radio unificate la nivelul studiourilor centrale și regionale ale SRR”. Obiectivul implică realizarea unei soluții integrate la nivelul întregii companii, care, pe lângă aplicațiile specifice producției radiofonice, presupune realizarea unei infrastructuri comune hardware și software, capabilă, în condiții ridicate de siguranță, securitate și disponibilitate, să asigure accesul tuturor posturilor SRR la aceleași resurse funcționale (aplicații și baze de date), capacități de procesare, stocare a datelor și distribuție a produselor on air sau on line.
Soluția propusă în urma studiului de fezabilitate realizat implică declanșarea unei investiții cu valoare estimată de 29.438.000 Lei (inclusiv TVA) și durată de implementare de 18 luni de la semnarea contractului de achiziție, finanțată din veniturile proprii ale SRR şi nu din alocaţia bugetară, investiție a cărei inițiere a fost aprobată în unanimitate de acelaşi Consiliu de Administraţie, prin HCA nr. 341 și nr. 342 din 25.04.2019. Subliniem aici faptul că procedura de achiziție nu a fost încă demarată. Prin urmare, alegația potrivit căreia „firmele ce urmează sa câştige contractul (…fără licitaţie) sunt cunoscute dinainte” este profund nefondată şi aduce atingere procedurii legale ce urmează a fi lansată. Ne dorim să participe la această procedură de achiziție cele mai importante firme interne şi internaţionale din industria de specialitate şi avem toate garanţiile că aceasta va fi una corectă şi transparentă, cu respectarea tuturor principiilor și normelor legale în vigoare.
Este lesne de înţeles că, după 15 ani şi în contextul actual al mass-media moderne, ritmul de dezvoltare impune aducerea la zi a soluţiei software pe care se bazează întreaga activitate a posturilor SRR. Este necesară nu doar asigurarea acestei infrastructuri, ci şi implementarea versiunilor la zi, care permit interconectarea cu bazele de date şi gestionarea la distanţă.
În acest context, considerăm nu doar speculativă, ci de-a dreptul rău intenţionată afirmaţia „s-ar putea construi spitale cu aceste fonduri”. Dezvoltarea infrastructurii naţionale de sănătate nu intră în atribuţiunile serviciului public de radiodifuziune şi, subliniem din nou, aceste fonduri nu reprezintă alocaţie bugetară, ci venituri proprii ale SRR, constituite în acest scop, în perioada anterioară eliminării „taxei radio”.
Constatăm cu îngrijorare că publicația Curentul se face purtătoarea de cuvânt a unui grup anonim, care nu îşi asumă răspunderea pentru afirmaţiile calomnioase lansate în spaţiul public şi prezintă fără verificare, ca dovezi şi evidenţe, o sumă de speculaţii şi atacuri nefondate nu doar la adresa unor persoane, ci şi la adresa unei instituţii prestigioase a mass-media autohtone.
Solicităm imperios publicaţiei Curentul să publice acest drept la replică, în exact aceleaşi condiţii (paginare, headline, timpi de afişare etc.) ca şi articolul ce a generat dreptul la replică – „Tun de 6 milioane de EURO dat de PSD la Radio România”. În caz contrar, ne vedem nevoiţi să recurgem la căile legale pe care le avem la dispoziţie, în vederea apărării dreptului la imagine afectat de publicarea mai-sus-menţionatului articol.
SRR: sunteti o mizerie! Mai bine va dizolvati, ca sa nu mai prapaditi banii si sa nu mai faceti propaganda mascata cloacei infractionale psd!
bine GOE!
Cu un buget de 100 milioane de euro anual, se pot face 10 SPITALE decente; daca mai socotim si salariile conducerii de peste 2000 euro pana la 5-6-7000 cat are presedintele… se pot face si gradinite pentru copii;
srr este o institutie care nu are ascultatori in afara de radioul agatat in gard la coada vacii cand doarme ciobanul.
cea mai mare gaura bugetara adusa romaniei din 1990 pana astazi;
„domnilor” mergeti la privat daca sunteti asa de valorosi.
stiu macar ca cititi acest mesaj si am satisfactie;
eu nu va ascult fiindca ma sperii de vocile comuniste…din radio.