Societatea comerciala Verachim SA, din Giurgiu, este cu un picior in groapa. Chiar daca actualul director general, Stelica Dumitrascu, nu vrea sa recunoasca cat de grava este situatia acestei societati, realitatea este aceeasi: daca nu se schimba ceva, si asta cat mai curand, Verachim dispare. Pentru ca din 1.200 de salariati, au ramas doar 400, pentru care cu greu se gasesc bani pentru a fi platiti. Pentru ca societatea nu produce mai nimic. Pentru ca singura sursa de finantare a Verachim este vanzarea fierului vechi, provenit din fostele instalatii, care acum nu mai sunt functionale. Si cauzele pot continua. Motivul invocat de conducerea combinatului este acelasi: Verachim este in blocaj financiar, nu are resurse pentru continuarea activitatii.
Dar este interesant ca, totusi, cineva este interesat ca lucrurile sa nu se schimbe. Iar acest cineva poate fi actualul director general, care tine lucrurile pe loc si care tine cu dintii de fotoliul pe care si l-a procurat de pe vremea cand lucra la FPS. O fi avand el vreun interes, din moment ce este asa de -atasat- de aceasta mina de fier vechi.
Verachim, un maldar de fier vechi
Societatea Verachim din Giurgiu are ca principal obiect de activitate fabricarea si comercializarea produselor de sinteza: acceleratori de vulcanizare, rasini sintetice, aditivi, agenti de fluidizare, emulgatori sintetici, antioxidanti, pigmenti si coloranti, alcool etilic tehnic. Se intinde pe o suprafata de peste 1.500 de mii de metri patrati. O adevarata mina de aur pentru economia romaneasca, nu-i asa? Nu, deoarece platforma a ajuns un maldar de fiare vechi. Ici si colo, printre -ruine-, mai vezi cate o sectie, care, de altfel, si ea-sta sa cada-, dar care mai produce cate ceva. In rest, ca in filmele de groaza: dezastru total sau, cu alte cuvinte, milioane de dolari investite aici transformate in rugina. Verachim, care, in afara de producerea de rasini sintetice, nu are concurenta pe piata romaneasca, se chinuie sa supravietuiasca din vanzarea fierului vechi si nu oricum, ci pe niste sume derizorii, ca urmare a unor -combinatii- de-ale sefilor.
Stand de vorba cu directorul general al Verachim, aflam ca ocupa aceasta functie din august 1999. Inainte a lucrat la FPS, institutie care detine 94,8% din actiunile societatii, direct interesata de calitatea actului managerial la Verachim. Dumitrascu ne-a marturisit ca, in momentul in care a preluat societatea, aceasta se afla deja in dezastru. Avea datorii de peste 120 miliarde de lei, nu producea nimic, se furase mult de catre fostele conduceri. Asa ca a declarat-o falimentara si a venit cu un program de reorganizare. Ca ar fi reorganizat ceva, nu prea se vede. In afara de cele sapte sectii care functioneaza, restul e lasat in paragina. Dumitrascu ne-a declarat insa ca din autofinantare vrea sa readuca platforma Verachim la ceea ce a fost odata. E posibil oare? Si daca da, cand, caci mai are doar doua luni din cele trei care i s-au acordat ca termen de gratie pentru a repune pe picioare societatea. Avand informatii ca angajatii sunt nemultumiti de conducerea Verachim, l-am intrebat pe Dumitrascu de ce crede ca exista asemenea -zvonuri-. Nu ne-a dat nici un raspuns, dar s-a simtit vizibil lezat. In schimb, raspunsul ni l-a dat o sefa de tura, care, la intrebarea lui Dumitrascu -Ma iubiti sau sunt un rau necesar?- – asta pentru a-mi demonstra mie ca informatia nu este reala -, a preferat a doua varianta. E normal sa fie -necesar-, pentru ca, de bine de rau, primeste un salariu. In conditiile in care, problema numarul unu in judetul Giurgiu este lipsa locurilor de munca, e -mai bine cu rau decat fara rau-.
Verachim, in cadere libera
Va prezentam fragmente din analiza detaliata si diagnosticul activitatii SC Verachim SA Giurgiu pe perioada 1998 – 2000 (auditul financiar executat de ecomist Niculae Pataliu).
1. Se constata o utilizare foarte redusa a capacitatilor de productie, astfel: la accelaratori de vulcanizare, gradul de utilizare a capacitatii de productie este in medie de 30%; la rasini identice, gradul mediu de utilizare este de 14-15%; la fenol stirenat, practic, capacitatea de productie nu a fost utilizata; la alcool etilic tehnic, utilizarea capacitatii de productie s-a redus de la 82,87%, in 1998, la 20, 07%, in 2000.
2. Cu exceptia produsului rasini sintetice, SC Verachim SA Giurgiu nu are concurenta pe piata interna.
3. Se constata mentinerea unui numar crescut de persoane cu functii de conducere, respectiv 60, la un numar total de salariati de 399, la finele anului 2000.
4. Se constata ca activitatea de baza este nerentabila, aceasta generand pierderi.
5. S-a mentinut un numar de personal mare in raport cu productia realizata, iar masurile de reducere a cheltuielilor materiale nu au fost suficient cuantificate.
6. Ca urmare a inregistrarii de valori negative la indicatorul -fond de rulment-, nu exista posibilitatea de finantare a investitiilor.
7. Trezoreria neta negativa inregistrata de SC Verachim SA Giurgiu evidentiaza mari dezechilibre financiare.
8. Gradul de indatorare pe termen scurt este foarte mare – peste 70% -, existenta intreprinderii fiind in pericol, in cazul in care societatea nu va fi scutita de la plata majorarilor de intarziere si penalitatilor, nu se va realiza deblocarea financiara la nivelul economiei nationale si nu se va realiza o productie la nivelul capacitatilor. De exemplu, din datoriile de 65,8 miliarde inregistrate la 31.12.2000, 44,1 miliarde reprezinta datorii la bugetul statului, la cel local si la fondurile speciale, iar peste 27 de miliarde reprezinta majorari pentru neplata la termen a obligatiilor. De asemenea, suma de 62 de miliarde reprezinta credite angajate in anii 1994-1995 si nerambursate la scadenta.
Angajatii cer ajutorul primului-ministru
Va prezentam fragmente din scrisoarea deschisa trimisa de catre un grup de salariati ai SC Verachim SA Giurgiu primului-ministru, Adrian Nastase.
-Situatia economica a SC Verachim este extrem de grava. Unitatea functioneaza de trei ani in pierdere ca urmare a managementului dezastruos prestat de directorul general Stelian Dumitrascu, numit politic in acest post. Majoritatea instalatiilor din platforma 3 au fost vandute pe nimic unui cetatean cipriot si au fost taiate ca fier vechi. Din 1.200 de salariati, in 1997, unitatea mai are doar 400 de angajati. Prefectul de Giurgiu a incercat sa-l demita pe Stelica Dumitrascu pentru a mai salva cat se poate din aceasta unitate; insa, la presiunile infractorului lider de sindicat, Alexandru Lentes, directorul general a fost mentinut in functie. Iata cateva dintre actiunile infractionale ale actualei conduceri, posibile datorita complicitatii si inactiunii FPS si a Politiei Economice Giurgiu.
Stelian Dumitrascu a sustras utilaje extrem de scumpe din SC Verachim pentru a-si dota instalatiile din propria firma Spigal SRL, cu sediul in Giurgiu, soseaua Bucuresti (n.r. verificata la Registrul Comertului, firma este pe numele Petruta Dumitrascu). El are o situatie foarte prospera, a cumparat de curand un loc de casa imens, cu livada, in valoare de circa 100.000 dolari si are trei masini straine ca proprietate (in valoare de circa un miliard de lei). Constantin Jinescu – presedinte AGA – a abuzat de functia sa pentru a primi ilegal o suprafata importanta din platforma 1 a SC Verachim, statia de spalat cisterne, aflata in Zona Libera Giurgiu. Alexandru Lentes – lider de sindicat – a intermediat vanzarea pe nimic a instalatiilor din platforma 3 a unitatii catre un cetatean cipriot, primind un comision de 75.000 de dolari. Pentru sprijinul total acordat lui Dumitrascu a fost numit sef sectie electrica, desi nu are studiile necesare (este doar maistru). Are un dosar penal pentru furt calificat – blocat de capitanul Dorin Cercel de la Politia Economica Giurgiu. Dorin Cercel, capitan la Politia Economica Giurgiu, protejeaza interesat cuplul infractional Dumitrascu – Lentes. A primit de la acestia cantitati mari de teava de inox (de circa 400 milioane de lei) si a -cumparat- pe nimic de la Dumitrascu duba acestuia marca Citroen Berlingo.
Va imploram sa interveniti cat mai e posibil pentru salvarea SC Verachim SA Giurgiu-, se arata in scrisoarea adresata de sindicalisti premierului Nastase.
Directorul general si liderul de sindicat, parteneri de afaceri ilegale
Inca din anul 2000, angajatii Verachim SA au trimis un memoriu fostului procuror general de pe langa CSJ, Mircea Criste. Dar se pare ca nimeni nu i-a bagat in seama. Mai mult, ancheta a fost blocata. Angajatii cred ca ilegalitatile comise de directorul general al societatii, Stelica Dumitrascu, si de liderul de sindicat, Alexandru Lentes au fost acoperite datorita protectiei politice de care au beneficiat cei doi pana in anul 2000. Din aceasta cauza, ancheta a fost blocata, cei doi reluandu-si, in liniste, -afacerile-. Mai mult, angajatii Verachim considera ca cei doi au beneficiat si de complicitatea ofiterilor de la Serviciul Economic al Politiei Giurgiu, prin capitanul Dorin Cercel. Va prezentam in continuare fragmente din memoriul adresat fostului procuror general Mircea Criste.
-In luna noiembrie 1998, Alexandru Lentes a comis infractiunea de furt calificat in dauna societatii Verachim, cand a sustras cantitatea de 504 kg Vulcacit CBS, avand complici pe inginerii Camelia Stanoi si Corina Tanasescu – sef sectie coordonator vulcacite. Sesizate in data de 23.11.1998, organele de politie gasesc marfa la firma Monarh SRL Giurgiu (n.r. verificata la Registrul Comertului, apartine lui Mircea Tanasescu). Cazul a fost solutionat prin neincepere penala, neexistand la data respectiva toate probele. Acum, cand capitanul Dorin Cercel dispune de un dosar cu acte doveditoare predat cu proces-verbal de sefa de birou desfacere Tegla Draghici, credem ca Alexandru Lentes va plati pentru faptele comise, deoarece el a prejudiciat in nenumarate randuri interesele salariatilor pe care trebuia sa-i sustina si nu sa-i fure-, precizeaza angajatii combinatului.
Prefectul de Giurgiu, preocupat de criza de la Verachim
Contactandu-l pe prefectul de Giurgiu, Marciu Cristian, acesta ne-a confirmat ca a pledat, la un moment dat, pentru demiterea directorului general Dumitrascu. El a afirmat ca au fost mai multe sesizari cu privire la managementul defectuos prestat de actualul director general, dar ca, deocamdata, rezultatele anchetelor arata ca nu sunt abuzuri. Totusi, societatea e in pragul falimentului, iar putinii angajati care au -supravietuit- sunt nemultumiti. De aceea, ultima hotarare a Consiliului de Administratie este de a acorda actualei conduceri un termen de gratie de trei luni, in urma caruia se va lua o decizie. Daca dupa aceste trei luni, din care a trecut deja o luna, nu va exista o schimbare in bine, prefectul e hotarat sa supuna societatea Verachim unui nou program de analiza si -sa gaseasca un manager care sa faca societatea sa mearga mai departe-.
Prefectul de Giurgiu ne-a asigurat ca problema Verachim a fost adusa si la cunostinta ministrului industriilor, Dan Ioan Popescu, pentru ca -aceasta societate nu poate fi lasata sa falimenteze-. -Am facut lobby pentru ei, incercam sa gasim solutii in favoarea lor, in primul rand pentru ca Verachim poate oferi multe locuri de munca, de care giurgiuvenii au mare nevoie. Trebuie sa existe o solutie, si asta cat mai repede-, a concluzionat Cristian Marciu.