Chiar daca iarna si-a retras deja pana si ultimele petice de zapada, zona denumita de brasoveni -Rasaritul- este in afara timpului si copacii poarta, chiar in cele mai toride zile de vara, albul iernii. Frunzele nu vor inceta sa fie acoperite de un praf alb si inecacios, aruncat pe cosurile de evacuare ale celor sase fabrici din zona. Pentru locatarii blocurilor darapanate din -Rasaritul-, speranta ca intr-o dimineata vor putea sa deschida fereastra si sa inspire aer curat a apus de mult timp.
Straturi de praf in plamanii copiilor
In zona -Rasaritul- isi desfasoara activitatea nu mai putin de sase societati comerciale: TBG Beton SRL, CCPR SA, Fareb SA, Metalsil SA, Temelia SA si Prescon SA, cu Fabrica de Var. Cea mai grava dintre situatii este cea a sectiei pentru producerea varului hidratat, din cadrul societatii Temelia SA. Dupa ce zeci de ani a functionat ca un veritabil tun de praf si dupa ce a umplut practic cabinetele medicilor de care apartin locuitorii din zona, sectia societatii Temelia a fost oprita la finele anului trecut. -Emisiile de particule solide de la sectia de var erau absolut insuportabile, avand efecte din ce in ce mai grave atat pentru echilibrul ecologic al zonei, cat si pentru sanatatea oamenilor care locuiesc si lucreaza acolo. Sectia a fost inchisa si nu ne vom mai da acordul pentru autorizarea ei decat atunci cand conducerea societatii va prezenta toate garantiile pentru respectarea legislatiei de mediu-, declara Valeria Kadas, responsabil de obiectiv in cadrul IPM Brasov.
Depasiri cu peste 200% ale pragurilor maxim admise la pulberi
Semnalul de alarma care i-a alertat pe specialistii in domeniu a fost legat de rezultatele testelor de mediu efectuate in zona sectiei de var. Verdictul analizelor de laborator a fost pur si simplu dezarmant: depasiri de peste 200% ale pragurilor maxim admise la pulberile sedimentabile ce plutesc in aerul respirat zi de zi de brasovenii din -Rasaritul-. Carbonat de calciu, oxid de calciu, monoxid de carbon si dioxid de carbon, acestea sunt numele amenintarilor directe pe care cosurile intreprinderilor din zona le arunca spre plamanii locuitorilor si spre padurea unde copacii nu mai cresc de mult. -Substantele emanate de cosurile fabricilor din <Rasaritul> sunt toxice, pe termen lung, pentru toti locuitorii din zona. Din cauza aerului plin de pulberi, arhivele pulmonare ale oamenilor se incarca si apar insuficientele respiratorii cu consecinte grave. La copiii in crestere, lucrurile sunt mult mai grave, pentru ca alimentarea precara cu aer a plamanilor produce serioase carente de dezvoltare-, declara medicul Traian Ciobanu, director general in cadrul Spitalului brasovean de Pneumoftiziologie.
Autorizatie de mediu expirata de doi ani
In zona -Rasaritul-, si grupul Prescon detine o fabrica de var. Autorizatia de mediu a acestei fabrici este, potrivit specialistilor IPM Brasov, expirata de peste doi ani. Alertati de gradul ridicat de emisie a pulberilor sedimentabile, inspectorii Protectiei Mediului au stabilit, la finele anului trecut, un program de conformare cu normativele in vigoare. Programul ar trebui aplicat pentru cariera din zona si pentru instalatia de var hidratat din cadrul obiectivului. -Termenul de aplicare a programului de mediu nu a fost respectat. In orice moment, cei de la Prescon pot raspunde in fata legii pentru aceste intarzieri. Calea pe care initiativa de inchidere a obiectivului trebuie sa o urmeze trece prin doua amenzi si un dosar penal pentru incalcarea legislatiei de mediu-, precizeaza inspectorul Valeria Kadas.
Situatii similare, dar cu un grad mai scazut de periculozitate asupra sanatatii locuitorilor si asupra mediului au fost depistate de IPM la TBG Beton SA, la sectiile de caramizi refractare ale societatilor CCPR SA si Fareb SA si la turnatoria de neferoase a societatii Metalsil SA.
AMBRO, inamicul nr. 1 al mediului
SC AMBRO SA continua sa fie lider in privinta poluarii municipiului Suceava, in ciuda asigurarilor date de conducerea unitatii, la finele anului trecut, cum ca situatia se va imbunatati, iar societatea nu va mai face insuportabila viata celor care-si desfasoara activitatea in zona. Iata ce se spune in ultimul raport al Inspectorului de Protectie a Mediului: -La indicatorul metilmercaptan, poluant specific SC AMBRO SA Suceava, in luna februarie 2002 concentratiile medii inregistrate in cele patru statii de monitorizare au fost mai mari fata de cele inregistrate in luna precedenta-.