
Protestul din Capitală față de triplarea taxei auto a început ieri, în jurul orei 12.00, în fața Muzeului "Grigore Antipa" din Piața Victoriei. Cei peste 100 de proprietari de mașini second-hand, care au manifestat în fața Guvernului și ulterior au mărșăluit până la Palatul Parlamentului, au anunțat că vor organiza un nou miting de protest pe 22 ianuarie, dacă până atunci nu va fi suspendată ordonanța de urgență privind triplarea taxei auto. De asemenea, reprezentanții protestatarilor au depus memorii atât la registratura Guvernului, cât și la Parlament, prin care cer revenirea la vechea ordonanță și acuză neconstituționalitatea actului normativ emis de guvernul Tăriceanu.
Decizia Guvernului Tăriceanu de a tripla taxa auto a stârnit valuri de proteste în întreaga țară. Ieri, nu mai puțin de 100 de persoane au mărșăluit prin Capitală, cerând viitorului guvern să anuleze ordonanța prin care a fost triplată taxa auto pentru mașinile second-hand sau să crească salariile de zece ori.
La mitingul de ieri, care a început în jurul orei 12.00 în fața Muzeului "Grigore Antipa" din Piața Victoriei, au participat români din mai multe județe, precum Sălaj, Zalău și Iași, cât și din Capitală. Aceștia au susținut că prima măsură pe care ar trebui să o ia noul guvern este să anuleze ordonanța prin care a fost triplată taxa auto pentru mașinile second-hand. În cazul în care ordonanța nu va fi anulată și taxa va fi menținută la aceeași valoare, protestatarii propun viitorilor guvernanți să crească salariile de zece ori. De asemenea, manifestanții au amenințat că vor organiza un nou miting de protest pe 22 ianuarie, dacă până atunci nu va fi suspendată OG privind triplarea taxei auto.
"Tăriceanu ești deștept, țara e în faliment"
Participanții la mitingul din Piața Victoriei au strigat "Tâlharii!" și "Jos taxa!" și au avut bannere pe care scria "Japca legalizată", "Tăriceanu ești deștept, țara e în faliment", precum și "Taxa Tăriceanu, pentru el și Citroen". "Să îmi dea Tăriceanu un Citroen de-ăla de-al lui, că îl plătesc eu la anu'", susținea unul dintre participanții la protest, citat de Mediafax. După ce o delegație formată din cinci reprezentanți ai protestatarilor a depus un memoriu la Guvern, participanții au plecat pe jos, în jurul orei 13.00, într-un marș pe traseul Piața Victoriei, Calea Victoriei, Bulevardul Națiunile Unite, Palatul Parlamentului – platoul de la intrarea în Parcul Izvor. Între orele 14.00 și 14.30, participanții au protestat pe platoul de la intrarea în Parcul Izvor – Palatul Parlamentului. Conform autorizației emise de municipalitate, protestul s-a încheiat la ora 15.00. Curtea de Apel București a stabilit ca dezbaterile privind anularea, respectiv suspendarea ordonanței de urgență a guvernului privind taxa auto să se judece împreună în 20 ianuarie, instanța respingând cererea Comisariatului pentru Societate Civilă de a se soluționa mai repede acest dosar.