Softwin a incercat sa puna mana pe celebra fabrica de computere ICE Felix printr-o alianta dubioasa si fals in acte publice. Pentru a-si pune planul in aplicare, familia Talpes, proprietara Softwin, a pus bazele unei aliante cu firma presedintelui de la Dinamo, Nicolae Badea, cu Felix Telecom, una dintre campioanele cheltuirii banilor publici din domeniul apararii si cu o microintreprindere ce nu mai are sediu. Problema cea mai mare a celor patru companii se pare ca a fost reprezentata de datoriile Softwin catre stat. La fel ca si in cazul licitatiei de la Biblioteca Metropolitana, firma familiei Talpes a prezentat niste acte din care rezulta ca este -curata ca lacrima-. Cu toate acestea, adevarul a iesit la iveala, iar oferta consortiului a fost descalificata de AVAS. Ciudat este ca nimeni nu a sesizat organele competente cu privire la actele prezentate initial de Softwin.
Imediat dupa ce adevarul a iesit la iveala in ceea ce priveste obligatiile societatii Softwin la bugetul de stat, Florin Talpes si-a platit datoriile, dar acest lucru nu a rezolvat problemele consortiului care a depus oferta de preluare a ICE Felix. Conform datelor de la Oficiul National al Registrului Comertului, Felix Telecom nu a depus la ONRC bilantul anual, iar Info Serv Mileniul III are sediul expirat.
Alianta de convenienta
Pentru preluarea fostei fabrici de computere, Softwin si-a gasit aliati mai mult sau mai putin puternici. Societatea comerciala Relco apartine ginerelui fostului demnitar comunist, Ion -Teleaga- Dinca. Nicolae Badea este mult mai cunoscut ca vicepresedinte al clubului de fotbal Dinamo si patron Computerland. El a depus alaturi de Softwin o oferta prin Relco la care este actionar alaturi de patru firme din Anglia si Statele Unite ale Americii. Firma este interesanta din punct de vedere economic, avand o cifra de afaceri de peste 620 miliarde de lei pe anul 2003.
Nu acelasi lucru se poate spune despre Felix Telecom, care are active imobilizate de numai 52 miliarde de lei si niste datorii de aproape sase ori mai mari. Aceasta companie apartine unui off-shore cipriot – Zostex Enterprises LTD si este condusa de Traian Mihu, care detine si el 5% din actiuni. Acest din urma personaj a fost mentionat printre persoanele care au obtinut -comisioane- in urma afacerilor cu echipamente electronice de la Serviciul de Telecomunicatii Speciale. Felix Telecom, care nu si-a depus bilantul contabil la Registrul Comertului, este una dintre firmele care ar putea castiga ceva din afacerea de un miliard de euro, EADS.
Cel de-al patrulea partener al Softwin este Info Serv Mileniul III. Microintreprinderea care figureaza cu -sediul expirat- la ONRC a avut in 2003 o cifra de afaceri de nici doua miliarde si niste datorii totale aproape egale cu cifra de afaceri.
Firme pe bani publici
In afara de Relco, celelalte trei companii care au participat la tentativa de preluare a ICE Felix au o experienta in participarea la licitatii de tot felul. Bineinteles ca Softwin este campioana, reusind chiar sa castige doua astfel de contracte, chiar si in conditiile in care avea datorii la bugetul de stat.
La randul sau, Felix Telecom a luat o gramada de bani de la institutii militarizate. Totodata, compania a primit si unele contracte grase de la firme de stat din domeniul energiei. De la Electrica, Felix Telecom a primit 12 miliarde de lei, anul trecut, pentru niste computere, o suma aproape egala cu valoarea la care a fost vandut pachetul majoritar detinut de stat la ICE Felix. Oricum, firma s-a evidentiat prin contracte cu institutii militare: SRI, UM 02550, UM 02630, UM 01575, UM 0201 sau Serviciul de Informatii Externe gasindu-se pe lista celor care au -cotizat- la compania patronata de off-shore-ul cipriot.
In acelasi timp, Info Serv Mileniul III, in ciuda faptului ca este o companie minuscula, a reusit sa determine doua institutii de stat (Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale si Agentia Domeniilor Statului) sa ii ofere contracte profitabile.
Societatea comericala Info Serv Mileniul III a castigat pe parcursul anului 2003 doua contracte pe bani publici, ambele de la ADS si ambele semnate in aceeasi zi. Unul dintre contracte se referea la 125 de imprimante si valora 1,4 miliarde de lei. Cel de-al doilea a fost semnat in aceeasi zi si era legat tot de echipamente informatice, valorand 3,4 miliarde de lei.
Datoriile Softwin, in crestere
Desi se pare ca Softwin merge bine ca firma, datoriile totale ale companiei sunt in crestere de patru ani de zile. Daca in 1999, compania figura cu datorii totale de 3,8 miliarde si o cifra de afaceri de aproape sase ori mai mare, in 2003, firma familiei Talpes avea 90 miliarde de lei datorii totale si o cifra de afaceri de 180 miliarde de lei. Practic, datoriile au crescut de 23 de ori, in vreme ce cifra de afaceri a crescut de numai 10 ori.