Societatea bucuresteana Softwin a gasit un tertip pentru a se ocupa de portalul e-guvernare, in ciuda faptului ca pozitia sa de -datornic la stat- nu i-a permis sa participe la licitatia organizata de Inspectoratul General pentru Comunicatii privind desemnarea firmei ce urma sa realizeze pagina de Internet respectiva. Deoarece anuntul de participare la licitatie a fost emis pe 24.09.2004, iar peste sase zile s-a publicat lista cu firmele ce inregistrau obligatii restante la stat, patronul Softwin, Florin Talpes, a decis sa nu depuna o oferta.
Cu toate acestea, sigla Softwin se gaseste pe portalul e-guvernare, iar oficialii Microsoft Romania, cei care au castigat licitatia, vorbesc despre cooperarea lor cu datornicul Talpes.
Desi in anunturile de atribuire ale contractelor pentru portalul e-guvernare nu este specificat faptul ca Microsoft Romania ar urma sa subcontracteze anumite parti ale proiectelor castigate prin licitatie, reprezentanta romana a celebrei companii americane a facut acest lucru fara scrupule. In acest timp, nici un oficial al Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor nu a fost in stare sa ofere o explicatie plauzibila privind aceasta situatie.
Povestea portalului e-guvernare a inceput in anul 2002, cand Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor a oferit un contract de cinci miliarde de lei catre Microsoft Romania pentru -Portal pentru accesul la servicii de e-Government-. Un an mai tarziu, MCTI a dorit sa extinda respectivul portal, iar suma mica, 280 milioane de lei, a fost atribuita firmei Rom Services Telecom.
Softwin a aparut din neant pe o pagina guvernamentala
Dupa aceasta licitatie, proiectul a inceput sa fie gestionat de Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiilor.
Aceasta institutie a considerat ca nu mai este nevoie sa organizeze o licitatie pentru a efectua inca o extindere a portalului de e-guvernare si a atribuit un contract in valoare de peste 24 miliarde de lei societatii comerciale Microsoft Romania. In anuntul de atribuire care a fost publicat in -Monitorul Oficial al Romaniei- nu era specificat faptul ca vreo parte din respectiva afacere urmeaza sa fie executata de alta companie decat cea care fusese declarata, fara competitie, castigatoare.
In nici unul dintre proiectele-pilot ale MCTI care vizau dezvoltarea portalului de e-guvernare nu aparea numele companiei Softwin. Practic, firma lui Talpes a castigat in 2002 un proiect pentru un portal care sa reuneasca formularele administratiei publice. Aceasta afacere se ridica la 700 milioane de lei, de aproape sapte ori mai putin decat primea Microsoft pentru proiectul e-guvernare. Cu toate acestea, pe pagina de Internet apar numele ambelor firme. Desi singurele explicatii gasite de oficiali sunt legate de faptul ca acest lucru se petrece din cauza ca Softwin ar fi realizat acest proiect de portal cu formulare, lucrurile par sa fie mult mai complicate.
Alte firme care au realizat proiecte-pilot ale MCTI nu apar pe portalul e-guvernare. Nici chiar societatea comerciala Rom Service Telecom, care a extins in 2003 pagina de Internet, nu a fost trecuta la un loc de cinste, asa ca Softwin.
Microsoft a subcontractat ilegal
Oficialii filialei din Romania a celebrei companii americane vorbesc foarte mult despre cooperarea lor cu societatea comerciala Softwin SRL. Pe de o parte, ei precizeaza despre faptul ca firma romaneasca a realizat bine portalul lor de formulare, iar pe de alta parte, ei spun ca au subcontractat anumite parti din proiect catre terte parti. -A fost nevoie de localizarea solutiei Microsoft Government Gateway, implementata cu succes in UK, ceea ce a implicat un efort de dezvoltare pentru care departamentul nostru de servicii a subcontractat lucrari catre Softwin, partener certificat Microsoft-, se arata intr-un comunicat Microsoft Romania, trimis catre redactia noastra.
Cu toate acestea, in contractele semnate la data de 22.10.2004 cu Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiilor si nici in cel semnat in data de 11.09.2002 cu MCTI nu se specifica, conform anunturilor de atribuire, faptul ca vreo parte din sumele platite de cele doua institutii publice ar urma sa fie subcontractate catre terte parti.
Dat fiind faptul ca in anunturile de atribuire nu apare trecut numele firmei patronate de Florin Talpes, inseamna ca cele doua institutii publice nu au avut cunostinta de afacerile celor doua companii.
IGCTI a platit ceva si a primit altceva
Recentul proiect pentru care Microsoft a primit 24 miliarde de lei de la IGCTI pare sa fi fost realizat cu intarziere. In anuntul prin care institutia publica anunta ca a atribuit acest contract fara licitatie catre Microsoft Romania se specifica faptul ca -serviciile urmeaza a fi prestate in termen de trei luni de la data intrarii in vigoare a contractului-. Cu toate acestea, oficialii filialei romanesti a acestei companii recunosc cu nonsalanta ca nu au putut termina programul mai devreme de patru luni.
Mai mult, daca in -Monitorul Oficial- cele 24 miliarde de lei sunt platite -in vederea dezvoltarii functionalitatii aplicatiei e-guvernare-, conform spuselor oficialilor de la Microsoft, era de fapt vorba despre -servicii pentru dezvoltarea procedurilor de securitate, scalabilitate si redundanta-.