Primăria Craiovei a primit un premiu pentru ”prevenirea și combaterea corupției în serviciile publice”, din partea partea unei direcții a Națiunilor Unite. Vestea stupefiantă a fost făcută publică săptămâna trecută de însuși primarul Craiovei, Antonie Solomon. Edilul, care a petrecut câteva luni după gratii în 2010 într-un proces de luare de mită, a spus mândru, într-o conferință de presă, că premiul este acordat de Națiunile Unite, nu de vreun ONG, care pentru câteva sute de euro poate elibera certificate de bună purtare. ”?ê?£tiați că Primaria Craiovei a primit din partea unei direcții de la New York, aparținând Națiunilor Unite, premiul doi pentru lupta contra corupției și dezvoltarea oraselor? Deci, nu e o fundație… cum se face… să dai 200 de euro. Primăria nu e așa cum se spune pe la colțuri sau în presa aservită”, a declarat Solomon la Craiova, în fața unei asistențe înmărmurite de uimire.
Probabil comisia care a analizat proiectele depuse pentru concurs a apreciat drept „dovada absolută” că în Primăria Craiova lupta anticorupție se duce în mod real, prin faptul că însuși primarul a fost ridicat de poliție.
Premiul a fost acordat pentru un proiect implementat la primărie în 2010
Premiul a fost acordat în cadrul programelor pentru administrație publică ale Națiunilor Unite pentru America de Nord și Europa, la categoria “Prevenirea și Combaterea Corupției în Serviciile Publice”. Proiectul Craiovei – implementat în primărie în 2010 – era denumit ”Orașe fără corupție, orașe cu viitor” și a fost înscris la competiția de la Națiunile Unite în toamna anului trecut. Proiectul Primăriei Craiova s-a clasat al doilea, primul loc fiind ocupat de primăria localității Martin din Slovacia, pentru o inițiativă legată de transparența decizională. Proiectul craiovenilor a mai câștigat un premiu și în România în anul 2010 (anul lansării), când a concurat cu alte 30 de localități din țară. Proiectul din urmă cu doi ani avea un nume aproape identic, fiind denumit „Craiova – Oraș fără corupție, oraș cu viitor” și a fost implementat cu ajutorul Fundației Parteneri pentru Dezvoltare Locală. Ca o ironie a sorții, în același an, Solomon era arestat pentru fapte de corupție.
Mită pentru autorizații de la Primărie
Antonie Solomon a fost reținut și apoi arestat în primăvara anul 2010, fiind judecat ulterior pentru luare de mită în formă continuată, uz de fals și fals intelectual. El a intrat în atenția anchetatorilor odată cu arestarea omului de afaceri argeșean Cornel Penescu. Potrivit anchetatorilor, Solomon i-ar fi semnat lui Penescu autorizația de construire pentru hypermarketul PIC din Craiova, deși Comisia de specialitate a Primăriei dăduse aviz negativ. Mai mult, el ar fi făcut demersuri pentru ca liniile de transport în comun să aibă stație la hypermarketul meționat. Pentru aceste favoruri, Penescu i-ar fi dat lui Solomon 50.000 de euro. Primarul Craiovei a fost arestat la 3 martie 2010, iar o săptămână ai târziu a fost suspendat din funcție de prefectul de Dolj. El a fost încarcerat la Penitenciarul Colibași, iar în 7 iulie 2010 a fost transferat la Penitenciarul de Maximă Siguranță Galați. Peste numai două luni, la 8 septembrie, el a fost pus în libertate după ce Curtea de Apel Galați i-a acceptat cererea de eliberare, însă i-a interzis revenirea pe funcția de la primărie. În iulie 2011 el a revenit în funcție la primăria Craiova în iulie 2011, tot după o decizie a Curții de Apel Craiova. Între timp, procesul lui Solomon continuă la Galați, cu numeroase amânări din cauza amânării.
Bogdan Cristescu