Home Actualitate Soluțiile Societății Române de ATI pentru dezamorsarea conflictului de muncă au fost...

Soluțiile Societății Române de ATI pentru dezamorsarea conflictului de muncă au fost trimise către ministrul Pintea

DISTRIBUIŢI

UPDATE 22.03.2018 Pintea renunță la Anexa 10 privind sporurile după ce mii de medici au semnat scrisori de avertisment iar SRATI a transmis un memoriu cu soluții

Conducerea Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă din România a transmis o scrisoare către ministrul Sănătății conținând soluțiile de dezamorsare a conflictului cu medicii de ATI care au semnat scrisori prin care avertizau că dacă guvernul adoptă hotărârea de guvern pusă în dezbatere publică privind sporurile nu vor mai intra în operații, urmând să asigure doar asistența de urgență.

Citește și  Surse: Ministrul Sănătății va fi remaniat după Paște; promisa „majorare cu 173%” s-a transformat în „veniturile nu vor scădea”

Vă prezentăm integral scrisoarea SRATI:

Către: Ministerul Sănătății din România
Stimată Dna Ministru Sorina Pintea,

Ref.: Propunere soluție pentru salarizare personal din Sistemul sanitar și Regulament sporuri

I. SITUATIA ACTUALA

Proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexa nr.II la Legea-cadru nr.153/2017 precum şi a condiţiilor de acordare a acestuia, în speță Anexa 10, afișat pe site-ul Minsiterului Sănătății și aflat in dezbatere publică, a determinat o reacție de nemulțumire și protestul cadrelor medicale, care au cerut retragerea acesteia.

Anexa 10 încearcă să găsească soluții la două provocări legate de aplicarea Legii nr. 153Ș
1. Limita de 30 % din fondul de salarii pentru sporuri
2. Situația unor categorii profesionale care, în condițtiile aplicării Legii 153, vor avea un venit net mai mic decât în prezent.

Din păcate, soluțiile propuse în Anexa 10 a Proiectului sunt în dezacord cu spiritul și litera Legii nr 153/2017 și cu prevederile Proiectului de Hotărâre din care face parte. Iata câteva exemple:
1. Art. 2 din Proiectul de Hotărâre precizează:
„(2) Sporurile prevăzute în prezentul Regulament-cadru constituie o formă de diferenţiere
a salarizării personalului în funcţie de condiţiile specifice de desfăşurare a activităţii. ”
Prevederile din Anexa 10 nu respectă Art. 2 din Hotărâre, intrucât:
-nivelul concret al sporurilor din Anexa 2 nu are nicio legătură cu condițiile specifice de desfășurare a activității pentru diferitele profesii și cu prevederile nivelului de sporuri din Anexele 1-9
-valoarea concretă a sporurilor este în numeroase situații in discordanță flagrantă cu condițiile de muncă specifice ale categoriilor de personal, astfel că sporurile sunt semnificativ mai mari de exemplu pentru farmaciști comparativ cu medicii
-la categoriile de personal care își desfșășoară activitatea în același tip de serviciu, sporurile sunt mai mari pentru asistenți medicali, fiziokinetoterapeuți, moașe decît pentru medici !
-in mod evident absurd, Anexa 10 prevede sporuri mai mari pentru categorii profesionale ca asistente medicale, moașe, fizio-kinetoterapeuti, tehnicieni, farmaciști care activează în secții clinice, față de medicii din UPU, Ambulanțe sau secțiile ATI !
2. Nivelul sporurilor este stabilit in Anexa 10 ca sumă fixă, și nu ca procent din salariul de bază, așa cum este prevăzut în Lege și Proiectul de Hotărâre din care această Anexa face parte.
3. Practic, Anexa 10 nu respectă litera Legii în ceea ce priveste sporurile, și anume aceea de a le acorda procentual din salariul de bază, pentru diferențiere în funcție de condițiile de muncă, ci devine un instrument de nivelare a veniturilor !
Soluțiile propuse în Anexa 10 se bazează pe reducerea importantă a sporurilor medicilor și prin aceasta contravin tocmai spiritului și scopului strategic, asumat, al Legii 153/2017, acela de a rezolva una din problemele majore cu care se confruntă societatea românească: deficitul major de medici determinat de fenomenul de migrație la scară largă a acestora. Impactul negativ al acestor prevederi este maxim tocmai la medicii care lucrează în condițiile cele mai grele (Ambulanțe, UPU, ATI, Boli infecțioase, T.B.C., etc.).

II. PROPUNERE DE SOLUȚII

1. Promovarea unei Ordonanțe de Urgență prin care categoriile profesionale cărora veniturile nete le-ar scădea prin aplicarea Legii 153 să li se devanseze creșterile de salarii prevăzute începând din 1.01.2019, cu data de 1.03.2018. Menționăm că numărul angajaților care intră în această categorie este mic și deci impactul financiar nu va fi deosebit.
2. Respectarea pragului de 30% pentru sporuri, urmând ca, în cazul în care acesta este depășit, să se aplice reduceri proporționale din sporurile prevăzute de Lege.
3. Prevederea posibilității ca angajatorii să poată asigura completarea sporurilor până la limita prevăzută de Lege, din surse proprii, acolo unde este cazul.
4. Retragerea Anexei 10.

Considerăm că această soluție este cea mai avantajoasă, întrucât:
-ține cont de o realitate și rezolvă problemele unor categorii de angajați care ar fi fost dezavantajați de aplicarea Legii 153
-confirmă importanța strategică acordată medicilor, ceea ce va determina multă apreciere în cadrul comunității medicale
-evită tensiunile și riscul unor manifestări de protest în cadrul Sistemului sanitar.

 

 

Cu deosebită considerație,

Prof. Dr. Dorel Săndesc Pr. Dr. Serban Bubenek

Președintele SRATI Președinte ales SRATI

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.