Dupa ce doua vagoane au fost confiscate vineri in Gara Suceava Vest, alte doua au fost retinute sambata dimineata in Gara Suceava. Solventii confiscati valoreaza peste doua miliarde, iar prin vanzarea lor ca benzina Premium II, benzinarii ar fi obtinut – prin evaziune fiscala – peste doua miliarde de lei profit. Marfa a sosit pe adresa firmei SC Tomasiuli SRL Patrauti.
La sfarsitul saptamanii trecute, Garda Financiara Suceava a confiscat patru vagoane cu solvent aromat Farmarom produs de rafinaria Onesti, care urma sa fie vandut ca benzina Premium II. Solventul a ajuns la Suceava urmand un traseu sinuos pentru a i se pierde urma: Onesti – Arad – Dej – Ilva Mica – Suceava. Aceasta captura vine dupa numeroase alte transporturi efectuate cu cisterne auto si cu mijloace vagonabile care nu au fost insa interceptate de organele de control. Intregul trafic va putea fi reconstituit pe baza actelor emise de Rafinarie, unde apar trecute si mijloacele de transport care au ridicat marfa, precum si destinatarii. Aceasta importanta captura a Garzii Financiare demonstreaza ca Suceava este unul dintre principalele puncte ale mafiei combustibililor din Romania.
Schema ingineriei
In perioada ianuarie-februarie 2001, SC FARM Petrol SRL Chisinau, filiala Onesti, si SC MIHALIS Impex SRL Bacau au produs si vandut catre diversi agenti economici din tara, inclusiv din judetul Suceava, -solvent aromat Farmarom-, destinat a fi utilizat pentru grunduri, vopsele, emailuri, lacuri etc. Data fiind destinatia industriala a acestui produs, Ministerul Industriei l-a exclus din lista produselor supuse accizelor si MTR (Taxa Speciala de Drum). Acest produs, compus din amestecuri de hidrocarburi (toluen, MTBE, tetraetil de plumb, fractie C5, concentrat BTX), a fost distribuit conform informatiilor pe care le detin comisarii Garzii Financiare Suceava ca si carburant auto prin intermediul benzinariilor, respectiv ca benzina Premium II.
Printr-o asemenea practica, fara evidentierea accizelor si a taxelor MTR, respectiv a TVA, a fost creat un prejudiciu la bugetul statului de 10,862 milioane lei/tona.
Ingineria financiara utilizata in aceasta afacere este extrem de ingenioasa. In scopul legalizarii provenientei combustibilului distribuit la benzinarii, in lantul agentilor economici pe la care, conform documentelor, a trecut produsul, intervine la un moment dat o firma-fantoma, care emite acte de provenienta din care rezulta ca solventul in discutie este de fapt benzina Premium II. Prin aceleasi acte, se specifica faptul ca au fost achitate accizele si taxa MTR. Mai mult, pentru o mai buna argumentare a provenientei produsului sunt anexate si buletine de analiza false, cu viza RAFO Onesti. In prima faza, cele doua firme au utilizat pentru transportul produsului in discutie autocisterne. Vazand ca treaba merge bine si nu sunt deranjati, organizatorii traficului au apelat ulterior si la livrari vagonabile, prin intermediul CFR. Potrivit Garzii Financiare Suceava, in lunile februarie si martie, mai multe societati comerciale din judetul Suceava s-au aprovizionat de la cei doi producatori cu peste 130 tone de solvent, in valoare de peste 1,3 miliarde de lei. Se pare ca solventul a fost vandut drept benzina Premium II si ca benficiul ilicit realizat de producatori se ridica la aproximativ 1,4 miliarde de lei. Autocisterne cu numere de inmatriculare de Suceava au efectuat si alte transporturi, cel putin opt, adica alte 171 tone in alte zone din tara.
Dupa captura de vineri, Garda Financiara a mai confiscat doua vagoane cu solventi in Gara Suceava
Sambata dimineata, pe adresa firmei Tomasiuli SRL au mai sosit inca doua vagoane care au urmat traseul Onesti – Arad unde firma destinatara ROHUN TRADE SRL a refuzat primirea lor si le-a redirijat spre Suceava. De la Arad vagoanele au urmat traseul Dej- Ilva Mica – Suceava, unde, ca si primele doua, au fost confiscate. Valoarea solventilor confiscati se ridica la peste doua miliarde de lei, iar suma pe care benzinarii ar fi obtinut-o prin evaziune fiscala, vanzand solventii ca si benzina Premium II, s-ar fi ridicat la peste doua miliarde de lei. Este de asteptat ca si organele de cercetare penala sa ia urma acestei afaceri pentru a se depista creierul care se afla in spatele acestei substituiri, care, in scurt timp, a prejudiciat bugetul de stat cu zeci de miliarde de lei.