Fostul șef al ANAF Sorin Blejnar s-a prezentat, luni, la DNA, pentru a fi audiat în dosarul de evaziune fiscală cu motorină de peste 15 milioane de euro și pentru a fi anunțat că faptele de care este acuzat au fost schimbate, în baza prevederilor din noul Cod penal.
După audieri, Blejnar a declarat jurnaliștilor că procurorii i-au modificat calitatea sa în dosar, din învinuit în suspect, aşa cum prevede noul Cod de procedură penală, şi că a dat o declaraţie, menţionând că este nevinovat.
Sorin Blejnar a ajuns la sediul Direcției Naționale Anticorupție în jurul orei 14.00 și nu a dorit atunci să facă declarații privind prezența sa în fața procurorilor.
El este acuzat de procurorii DNA că ar fi sprijinit, din mai 2011 până în iulie 2012, un grup infracţional care ar fi iniţiat un amplu mecanism evazionist vizând sustragerea de la plata accizelor a unor cantităţi de motorină vândute sub denumirea unor produse petroliere inferioare.
Sorin Blejnar este cercetat de Direcția Națională Anticorupție în dosarul de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro, alături de fostul său șef de cabinet, Codruț Marta, fostul șef al Autorității Naționale a Vămilor Viorel Comăniță, fostul șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă Constanța Dan Secăreanu, de soții Radu și Diana Nemeș și de mai mulți administratori de firme.
Radu Nemeș, considerat de procurori coordonatorul grupului infracțional organizat, și Diana Nemeș, administrator la SC Excella Real Grup SRL, sunt acuzați de complicitate la evaziune fiscală.
Diana Nemeș a fost extrădată din SUA în 7 mai, iar soțul acesteia a fost adus în țară în 15 mai. Instanța a confirmat, în zilele în care au fost aduși, mandatele de arestare preventivă emise pe numele lor în iulie 2012.
Soții Nemeș au fost aduși în țară după ce Curtea Districtuală Washington a dispus extrădarea lor. Anterior, aceștia au fost arestați de autoritățile judiciare din SUA, în baza cererii de extrădare transmisă, prin intermediul Biroului Interpol din cadrul Poliției Române, în localitatea Yelm, statul american Washington.
Pe numele soților Nemeș a fost emis, în 11 iulie 2012, un mandat de arestare preventivă în lipsă. Tot atunci a fost emis mandat de arestare preventivă în lipsă și pentru Codruț Marta, acuzat de complicitate la evaziune fiscală și constituire a unui grup infracțional organizat, acesta fiind dispărut din 25 mai 2012 și dat în urmărire internațională din 30 mai.
Direcția Națională Anticorupție arăta, în referatul prin care a cerut arestarea mai multor persoane în acest dosar, că Marta a plecat din țară în mai 2011, dar că până în aprilie 2012 a ținut constant legătura cu omului de afaceri Radu Nemeș, cu Sorin Blejnar și ANAF.