Astăzi, Sorin Oprescu a împlinit 67 de ani, tot azi fiind programat și al 50-lea termen de judecată în dosarul care trenează de trei ani la Tribunalul București unde trebuie să se decidă dacă fostul primar general a luat sau nu șpagă și apoi a spălat-o până la concurența sumei de 3.675.550,81 RON.
Procesul în care fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, este judecat pentru luare de mită a fost amânat cu doar 2 săptămâni, în condițiile în care până acum termenele au fost lunare.
Judecătoarea fondului, Iosefina Pârvu, a solicitat la termenul trecut relații la DNA cu privire la o eventuală colaborare între procurorii anticorupție și ofițerii SRI în faza de urmărire penală a acestui dosar. Pentru termenul de miercuri, procurorii DNA au depus la dosar o serie de documente clasificate „strict secret”. Problema juridică pusă în dezbatere miercuri în sala de judecată a fost cine are autoritatea de a declasifica aceste documente: DNA, SRI sau instanța de judecată. Procesul a fost amânat pentru 21 noiembrie.
În sală dialogul a fost scurt:
Judecătoarea: „Am găsit documente cu mențiunea strict secret la dosar. Mie asta mi-au trimis. Voi solicita să mi se explice de ce aceste documente vin clasificate strict secret, să vedem dacă ele corespund cu cele aflate la dosar. Am solicitat un răspuns cu privire la relația în sistem electric sau electronic dintre DNA și SRI ”
Procurorul DNA de ședință: „Întrebați la DNA dacă s-a făcut desecretizarea”, a spus procuroarea de ședință a Direcției Naționale Anticorupție.
Judecătoarea: „Bine ar fi fost să vorbiți în cunoștință de cauză, doamna procuror. Dacă nu e vorba de siguranță națională, pot să desecretizez. Ceea ce relev eu e de interes public și intră in contradicție cu legea specială. Eu din judecător pot ajunge ușor… inculpat! Legea specială spune că numai emitentul poate declasifica”
Avocat: „Dați dispoziție de declasificare. Emitentul se va conforma sau nu”.
Judecătoarea: „Mi se pare nefirească o corespondență între mine și SRI. Corespondența între un judecător și SRI nu are ce căuta în dosar. Facem adresă la DNA să răspundă de ce documentele – care se regăsesc deja la dosar – au fost trimise cu clasificarea strict secret și să comunice în ce măsură poate (n.r. – DNA) să dispună declasificarea acestor documente”,
Magistratul l-a amendat pe expertul desemnat în dosar cu 5.000 de lei pentru că nu a finalizat într-un timp rezonabil raportul de expertiză, anunțând că și procurorul poate fo amendat: „Am întrebat: echipe mixte sau nu. Dacă procurorul nu răspunde în termen, poate fi și el amendat!”.