UPDATE: A fost reținut și șoferul lui SOV, Alex Stoian
Alex Stoian, soferul lui Sorin Ovidiu Vîntu, a fost retinut joi de procurorii Parchetului General, pentru o perioada de 24 de ore, in cadrul anchetei privind fuga din tara a fostului director al Gelsor Nicolae Popa condamnat in dosarul FNI, relateaza Agerpres. Alex Stoian a fost scos din sediul Parchetului General cu catusele la maini si a fost dus in arestul Directiei Cercetari Penale.
Sorin Ovidiu Vîntu a fost reținut, ieri, de procurorii Parchetului instanței supreme, pentru 24 de ore, în legătură cu favorizarea fugii lui Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, din România.
Concret, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost reținut sub acuzația de favorizarea infractorului.
Procurorii i-a audiat pe Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, președintele Federației Sindicatelor Libere Petrom, Octavian Țurcan și pe șoferul lui SOV, Alex Stoian, în cazul lui Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, condamnat la 15 ani de detenție pentru prăbușirea FNI, au declarat, ieri, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.
La locuințele acestora și ale altor persoane s-au făcut percheziții.
In acest dosar, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost dat în consemn la frontieră pentru ca autoritățile judiciare să fie anunțate când acesta părăsește România, după cum declarau, în decembrie 2009, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.
Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție a informat că au loc percheziții în zece locații, fiind audiate o serie de persoane în cazul Nicolae Popa, fostul director Gelsor, pentru care autoritățile române au solicitat extrădarea din Indonezia, unde a fost capturat.
Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casație și Justiție în colaborare cu ofițeri de poliție din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, continuă cercetările în cauza având ca obiect favorizarea infractorului, respectiv stabilirea circumstanțelor în care Nicolae Popa a fost sprijinit pentru a părăsi România și a se stabili în străinătate, sustrăgându-se astfel de la executarea unei pedepse privative de libertate de 15 ani, informează PICCJ.
In urma comisiilor rogatorii efectuate în Indonezia și Cipru, au fost predate documente de către autoritățile competente în conformitate cu procedura asistenței judiciare în materie penală și s-a procedat, totodată, la audierea lui Popa Nicolae.
In cursul zilei de joi, sunt în derulare percheziții în zece locații, iar o serie de persoane sunt audiate la sediul Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casație și Justiție.
In efectuarea cercetărilor, procurorii și polițiștii sunt sprijiniți, conform competențelor legale, de către lucrători ai Serviciului Rom‚n de Informații.
In decembrie 2009, Biroul de presă al Ministerului Public a comunicat că, "în baza informațiilor primite cu privire la arestarea cetățeanului român Popa Nicolae, la data de 2 decembrie 2009, în Indonezia, Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casație și Justiție a constituit un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săv‚rșirii infracțiunii de favorizarea infractorului cu privire la persoanele care au ajutat persoana condamnată să se sustragă de la executarea pedepsei".
Fosta soție a lui Nicolae Popa, condamnat în România pentru prăbușirea FNI, a fost audiată de procurorii Parchetului instanței supreme în dosarul în care se fac cercetări privind modul în care fostul director al grupului Gelsor a fugit din România, pentru a se sustrage executării pedepsei.
Surse judiciare declarau că fosta soție a lui Nicolae Popa a fost audiată la Parchetul instanței supreme în dosar privind favorizarea fugii fostului director de la Gelsor din Rom‚nia, precum și modul în care acesta a fost finanțat în străinătate de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.
Fosta soție a lui Nicolae Popa, Anca Căciulă, le-ar fi declarat procurorilor, luna trecută, că ea nu i-a remis fostului soț vreo sumă care să îl ajute să se întrețină în străinătate, potrivit sursei citate.
Aceasta le-ar mai fi arătat procurorilor că o singură dată a primit de la fostul soț "o sumă infimă", respectiv aproximativ 300 de euro.
In acest dosar a fost audiat, anul trecut, și fratele lui Nicolae Popa, la Parchetul înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ) în legătură cu fuga fostului director al Gelsor.
Virgil Popa, în prezența unui avocat, a dat detalii procurorilor despre fuga fratelui său, Nicolae Popa.
Sursele citate au mai precizat că în acest dosar există doi suspecți, bănuiți că au intermediat transmiterea unor sume de bani de la Sorin Ovidiu Vîntu către Nicolae Popa, după fuga acestuia din România
Cetățeanul moldovean Octavian Țurcan este considerat ca fiind una dintre persoanele de încredere ale omului de afaceri, ce i-ar fi transferat bani în Indonezia lui Nicolae Popa.
Ministrul indonezian al Justiției, Patrialis Akbar, a autorizat, în februarie, extrădarea în Rom‚nia a fostului director Gelsor, Nicolae Popa, procedura av‚nd nevoie și de aprobarea președintelui indonezian, anunța poliția locală, citată de ediția online a Jakarta Globe.
Potrivit generalului de poliție Radja Erisman, șeful Direcției pentru investigarea infracțiunilor economice, ministrul Justiției și Drepturilor Omului, Patrialis Akbar, a aprobat cererea de extrădare a lui Nicolae Popa în România. "Acum mai avem nevoie de aprobarea președintelui Susilo Bambang Yudhoyono", afirmă generalul de poliție.
Fostul director Gelsor Nicolae Popa a fost arestat, în 2 decembrie, de autoritățile din Jakarta, Indonezia, el fiind condamnat de Tribunalul București, în 2006, la 15 ani de închisoare pentru înșelăciune, alături de Ioana Maria Vlas, decizia rămânând definitivă în 2009.
Nicolae Popa a fost director al grupului de firme Gelsor și membru al Consiliului de încredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI. Decizia definitivă și irevocabilă în dosarul prăbușirii FNI a fost dată în 4 iunie 2006, de către înalta Curte de Casație și Justiție.
Instanța supremă a menținut mare parte a cuantumului pedepselor stabilite pentru inculpații din acest dosar, printre care Ioana Maria Vlas, fostul administrator al SOV Invest, și Nicolae Popa, fost director al Gelsor, grup financiar cu activități de brokeraj și pe piața fondurilor de investiții, prin care se derulau și tranzacțiile cu unități de fond de la FNI.
Astfel, Ioana Maria Vlas a rămas cu pedeapsa de zece ani de detenție, pentru înșelăciune și abuz în serviciu. în cazul lui Nicolae Popa, acesta a rămas cu decizia de condamnare la 15 ani de închisoare pentru înșelăciune și delapidare, infracțiunea de fals fiindu-i prescrisă.