– Opt persoane au murit, iar alte trei se zbat intre viata si moarte, in urma unui grav accident de circulatie care a avut loc la Bihor
Soselele Romaniei au devenit, in ultima perioada, adevarate -zone ale mortii-. In urma cu doua luni, Politia anunta ca s-a depasit un record extrem de trist, cel referitor la numarul mortilor si ranitilor rezultati in urma accidentelor rutiere. Aproape 45 de persoane murisera, iar peste 150 fusesera grav ranite in doar o saptamana, in urma producerii a 140 de accidente. Numai saptamana trecuta si-au pierdut viata 50 de persoane, iar alte peste 100 au fost ranite, unele fiind in stare grava. Aceste cifre concureaza zonele de conflict, unde oamenii mor din cauza razboaielor sau a atentatelor. Majoritatea accidentelor rutiere grave au loc in afara localitatilor, iar cauzele sunt, in general, viteza excesiva, neadaptarea masinii la conditiile de drum, conducerea in stare de ebrietate si neatentia. Aceasta a fost si cauza accidentului produs luni dupa-amiaza, in apropierea localitatii Beius, in care si-au pierdut viata opt persoane, iar alte noua au fost ranite.
Cel mai grav accident din ultimii ani
Luni, in jurul orei 17.00, in apropierea localitatii bihorene Beius, un microbuz care venea din statiunea montana Stana de Vale s-a prabusit intr-o prapastie adanca de aproape 100 de metri. Accidentul s-a soldat cu moartea a opt persoane si ranirea grava a altor noua, printre morti fiind si soferul masinii. Trei dintre persoanele ranite, dintre care doi copii, se zbat intre viata si moarte la sectiile de Terapie Intensiva ale Spitalului din Oradea. Silvia Lingurar (51 ani) a suferit un traumatism cranio-cerebral, o contuzie cerebrala, ruptura de splina si de rinichi, respectiv diverse fracturi ale membrelor. Dupa interventia chirurgicala, care a durat peste trei ore, pacienta a iesit din coma, insa starea ei nu este inca stabilizata, a declarat dr. Monica Filip. In stare grava este si Tincuta Lingurar (13 ani), cu traumatism cranio-cerebral si fractura de cot, fetita fiind inca in coma. Un alt copil, Samuil Lingurar (15 ani), a fost internat la Sectia de Terapie Intensiva – Chirurgie a Spitalului Clinic de Copii din Oradea, cu traumatism cranio-cerebral, coma vigila (stare semilucida in care starile de luciditate alterneaza cu cele de somnolenta si lesin), fractura de bazin, contuzie toraco-abdominala si hematom in spatele peritoneului. Dr. Gheorghe Bochis a declarat ca starea pacientului a fost stabilizata, dar ca pot aparea probleme pe parcurs.
La spitalul din orasul Beius sunt internate alte sase persoane, cu varste cuprinse intre patru si 39 de ani, cu politraumatisme, plagi si fracturi produse de accident, dar a caror stare de sanatate nu ridica probleme.
O manevra neinspirata
Accidentul s-a produs intr-o curba cunoscuta sub numele de -curba mortii-, unde soseaua este strajuita de-o parte de stanci si de alta de copaci si de o rapa abrupta. In locul respectiv, in urma cu 25 de ani s-a produs un accident rutier similar, soldat cu peste 15 morti.
Potrivit IPJ Bihor, accidentul s-a produs in momentul in care soferul Teodor Usvat (54 de ani), un pensionar din Beius, a incercat, in panta, sa schimbe viteza intr-una inferioara, insa nu a reusit. El a pierdut controlul volanului, iar masina s-a rasturnat si a cazut in prapastie.
Bani, timp si energii risipite
Masurile luate pentru contracararea acestui fenomen nu au fost putine, insa n-au imbunatatit tristul record in materie de accidente – locul noua in Europa. Politia a inasprit, in primul rand, amenzile pentru incalcarea regulilor de circulatie. Apoi, s-au cumparat radare, masini, motociclete si vor urma si altele. Din pacate, toate aceste noi dotari nu sunt folosite totdeauna corespunzator. Radarele sunt concentrate in marile orase, acolo unde politistii ii vaneaza pe soferii mai grabiti, in timp ce multe din drumurile dintre localitati raman nesupravegheate, desi statisticile arata clar ca cele mai multe si mai grave accidente rutiere se produc pe drumurile judetene sau europene.
Zeci de milioane de dolari au fost cheltuite tocmai pentru ca Politia sa aiba dotarea tehnica necesara pentru a-si face treaba, una dintre aceste misiuni fiind si prevenirea producerii accidentelor de circulatie.
Anul sigurantei rutiere…
Culmea ironiei, accidentul de la Stana de Valea avea loc chiar in ziua in care Ministerul Transporturilor semna un acord prin care Romania se infratea cu Franta, Olanda si Comisia Europeana, in vederea cresterii sigurantei rutiere, obiectiv pentru care vor fi cheltuiti aproximativ sase milioane de euro.
-Am decis, cu aceasta ocazie, sa numim anul 2002, pana la mijlocul anului 2003, anul sigurantei rutiere in Romania si vom lua masuri speciale in cadrul acestui proiect si in afara lui pentru a micsora numarul de accidente de pe soselele din Romania-, declara la inceputul saptamanii ministrul Miron Mitrea.
Este interesant daca in acest interval vor fi rezolvate probleme precum calitatea drumurilor, iluminatul drumurilor din afara localitatilor, telefoanele SOS, semnalizarea si multe alte neajunsuri care favorizeaza producerea unor accidente grave.