Sefi CNAS s-au deplasat recent in Delta, ocazie cu care au beneficiat de ospitalitatea oamenilor lui SOV
La mijlocul lunii aprilie a.c. Curentul publica o informatie conform careia parintele FNI, Sorin Ovidiu Vantu, declarase intr-un cerc de prieteni – dupa declansarea scandalului care a condus la disparitia Bancii Romane de Scont (BRS) si a Bancii de Investitii si Dezvoltare (BID) – ca se afla in negocieri avansate pentru preluarea unei -bancute- autohtone. Multa lume s-a indoit de informatia publicata in Curentul – tinand cont de afirmatiile oficiale ale lui SOV care declarase sus si tare ca-si lichideaza afacerile in Romania deoarece i s-a ingustat marja de profit – insa anumite evenimente derulate recent vin sa intareasca ceea ce noi am publicat. Inainte de caderea FNI, locotenentul lui SOV, Ioana Maria Vlas prospectae posibilitatea de a infiinta si gestiona un mare fond privat de pensii, fapt care i-ar fi permis controversatului om de afaceri sa jongleze cu sume exorbitante. Insa cum afacerea FNI a cazut -prea devreme-, visul lui SOV de a putea gestiona banii a milioane de romani s-a spulberat. Asa ca SOV a pus recent ochii pe o alta afacere si mai profitabila: Fondul de somaj, Fondul de pensie si Fondul de sanatate. Cum ar fi posibil ca SOV sa ajunga la acesti bani ? Simplu, printr-o modificare a legislatiei, care sa permita unei singure institutii colectarea acestor fonduri, precum si depozitarea acestor sume intr-o banca comerciala (nu in Trezorerie ca pana acum). Asa ca, profitand de prietenia care-l leaga de persoane influente din PSD, SOV s-a pus pe treaba si a inceput sa traga sforile, astfel incat sa existe o singura administratie autonoma de colectare, control si executare silita privind contributiile la fondul de somaj, pensie si sanatate, care sa lucreze prin banca sa. Si cine credeti ca se preconizeaza a fi institutia care ar putea prelua toate aceste prerogative? Exact Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), ai carei sefi s-au deplasat recent (culmea!) in Delta pentru a discuta probleme specifice domeniului lor de activitate, ocazie cu care (-intamplator-) au beneficiat din plin de ospitalitatea oamenilor lui SOV.
CNAS vrea sa centreze, sa dribleze si sa dea cu capul
Chestionat in legatura cu posibilitatea ca CNAS sa se transforme intr-o administratie autonoma care sa colecteze, sa controleze si sa execute silit contributiile la fondul de somaj, pensie si sanatate, presedintele institutiei mentionate, Eugeniu Turlea nu a negat informatia. -CNAS intruneste toate conditiile pentru a prelua si activitatea altor institutii colectoare, fapt care ar duce la eliminarea cheltuielilor necesare infiintarii unei noi structuri, peste cele deja existante-, a declarat seful CNAS. El a aratat ca dupa ce CNAS va prelua activitatea altor institutii acestea nu se vor desfiinta, ci rolul lor se va limita numai la distribuirea banilor colectati de CNAS. Turlea a insistat pe faptul ca dintre toate insitutiile implicate in colectarea si controlul diferitelor fonduri, CNAS este singura structura care poate realiza cu succes atributiile suplimentare de colectare, deoarece detine o retea institutionala in fiecare judet, logistica aferenta, o baza de date actualizata care cuprinde toate segmentele populatiei (elevi, studenti, militari in termen, someri, pensionari, inclusiv toate categoriile de angajati si angajatori) si personal bine pregatit.
Miliarde de dolari ar putea fi pasate in -bancuta- SOV
Ca ar ajunge CNAS ca singura sa colecteze, sa controleze si sa execute silit contributiile la fondul de somaj, pensie si sanatate n-ar fi bai. Insa te ia cu frisoane la gandul ca legislatia se va modifica in sensul ca toate veniturile pe care le va obtine CNAS sa nu mai fie rulate obligatoriu prin Trezorerie, ci noua -administratie autonoma- sa aiba posibilitatea de a-i rula printr-o banca comerciala. -Gestionarul fondurilor fiind CNAS se va lasa la latitudinea acesteia alegerea banci cu care se va lucra-, ne-a declarat, Eugen Turlea, care si-a manifestat speranta -ca proiectul de Lege, in tot continutul ei, asa cum este modificata, sa fie promovata-. Intrebat daca PSD sustine acest proiect de lege care poat oferi posibilitatea CNAS sa-si aleaga singura o banca comerciala unde sa depoziteze banii asiguratilor, Eugen Turlea a raspuns afirmativ, adaugand ca -dansii au promovat-. Acesta a explicat ca pastrarea banilor in Trezorerie este defavorabila, tinand cont de dobanzile mici. Din punctul sau de vedere, seful CNAS are dreptate. Insa daca ne amintim de fraudele petrecute la multe banci autohtone (Albina, Unirea, BTR, Bancorex, Bankcoop, BIR, Banca Populara, BID etc) care au cazut precum MIG-urile afectand si firme de stat (vezi BRS-Asigurari Astra), ideea de a permite persoanelor care conduc CNAS sa plaseze dupa bunul plac miliarde de dolari intr-o banca (n.r. – numai veniturile prevazute a ajunge in 2002 in visteria CNAS din sistemul asigurarilor de sanatate depasesc 1,461 miliarde dolari!!!) ne dau frisoane. Ba dureri de cap, gandindu-ne ca miliardele de dolari ar putea intra, din -intamplare-, in bancuta pe care SOV tocmai negociaza s-o preia.