În vreme ce sudul țării, cu sate, cu drumuri cu tot, se luptă cu codurile când roșii, când portocalii, de inundații, la CNADNR e liniște deplină. Drumurile inundate mai pot aștepta pentru că angajații CNADNR se bucură cu ocazia sărbătorilor pascale nu de două zile libere , așa cum prevede legea pentru tot românul, ci chiar de trei zile libere. Prin urmare, abia de miercuri instituția aflată în subordinea ministrului Dan Șova va fi funcțională. Până atunci, angajații se bucură de zilele libere plătite din bani publici, iar românii care au ghinionul să dea peste drumuri inundate pot doar scrâșni din dinți la gândul banilor plătiți anual pentru rovinietă.
Decizia privind acordarea unei zile libere suplimentare, cu ocazia sărbătorilor de Paști, a fost pregătită și semnată din timp de către directorul general al CNADNR, Narcis Neaga.
Astfel, potrivit Deciziei semnate pe 15 aprilie 2014, ” În ziua de 22.04.2014 (a treia zi de Sfintele Paști) salariații CNADNR – S.A. vor beneficia de o zi liberă lucrătoare plătită, cu asigurarea continuității activității.” Iar continuitatea activității este asigurată, potrivit aceluiași document, de o persoană din cadrul fiecărui compartiment de lucru. Ghinioniștii care nu au avut norocul colegilor lor de a avea trei zile libere cu ocazia sărbătorilor de Paști” vor beneficia de o zi liberă plătită în următoarele 30 de zile calendaristice”, conform aceleiași decizii semnate de directorul Narcis Neaga. Și, ca să nu apară vreo confuzie ulterioară, decizia dată în 15.04.2014 precizează că ”În foile colective de prezență data de 22.04.2014 se va înscrie ca zi liberă plătită pentru toți salariații CNADNR – S.A, care lucrează în regim de muncă zilnic (8 ore/zi)”. Această facilitate acordată angajaților de la CNADNR este prevăzută în Contractul colectiv de muncă semnat în urmă cu aproximativ un an la nivelul instituției. Și probabil nu este singura, având în vedere că CNADNR este una din instituțiile care beneficiază de un buget generos, dar și de scandaluri pe măsură. Am încercat să aflăm părerea ministrului Dan Șova, în subordinea căruia funcționează CNADNR, în legătură cu zilele libere stabilite dincolo de cele legale, la nivelul acestei instituții. Din păcate, ministrul nu a răspuns la telefon, semn că ”vacanța” prelungită de la CNADNR pare să fie regulă la nivelul ministerului.
Directorul CNADNR Narcis Neaga, acuzat că a introdus „șpaga” , „din greșeală”, într-o licitație
Directorul general al CNADNR, Narcis Neaga, generos cu angajații săi, a fost demis temporar în 2012, după ce gândul.info a scris că în documentația de selectare a consultantului pentru autostrada Comarnic-Brașov au fost trecute printre cerințe un autoturism 25-30.000 euro și 30-40.000 euro pentru instruirea angajaților CNADNR. Narcis Neaga a fost cercetat și destituit temporar, în octombrie 2012, din funcția de director al Direcției Concesiuni din CNADNR. El a fost cel care a lucrat la caietul de sarcini al licitației pentru desemnarea firmei de consultanță pentru reactualizarea studiului de fezabilitate al autostrăzii Comarnic-Brașov (58 km).
„În urma modificări documentației de licitație pentru realizarea autostrăzii Comarnic-Brașov și a introducerii unor cerințe în Caietul de Sarcini, pe care va trebui să le îndeplinească firma de consultanță căreia i se va atribui contractul pentru reactualizarea studiului de fezabilitate al autostrăzii Comarnic-Brașov (58 km), respectiv <autoturism nou cu o valoare între 25.000 euro și 30.000 de euro și o sumă între 30.000 euro și 40.000 euro pentru „sesiuni de instruire oficială în țară/străinătate>>, conducerea CNADNR-SA a dispus cercetarea disciplinară a domnului Narcis Neaga, director Direcția Concesiuni”, se arăta într-un comunicat remis în 2 octombrie 2012 de CNADNR. Gândul.info a dezvăluit cum, în caietul de sarcini, au fost trecute două condiții care prevedeau că firma de consultanță care va fi desemnată câștigător să pună la dispoziția CNADNR un automobil nou în valoare de 25.000-30.000 de euro, precum și un buget de instruire în țară/străinătate a personalului CNADNR de 30.000-40.000 de euro.
O declarație de avere controversată
Declarația de avere a lui Narcis Neaga, completată la data de 14 iunie 2013, este una destul de controversată. Actualul director general al CNADNR scrie că s-a împrumutat de la instituția pe care o conduce suma de 45.030 euro, în 2003, termenul de restituire fiind 2013. Întrucât în 2014 nu a depus deocamdată nicio declarație de avere, nu știm dacă și-a achitat împrumutul către CNADNR, dar, oricum, situația ridică semne de întrebare, având în vedere că CNADNR este o instituție publică și nu o bancă privată care acordă împrumuturi.
De asemenea, el mai deține un teren intravilan de peste 1.200 de mp la Tuzla, dobândit în 2002, două apartamente – unul în Sibiu și altul în București, ambele achiziționate în 2003, două case de vacanță la Avrig și un autoturism Volkswagen, cumpărat în 2007.
Neaga a încasat, în 2012, de la CNADNR aproape 69.000 de lei, reprezentând salariul de director al Direcției de Achiziții și Concesiuni, funcție din care a fost și demis în toamna lui 2012, după ce a trecut în caietul de sarcini al unei licitația și un autoturism de vreo 30 000 de euro precum și niște cursuri de perfecționare în valoare de 40 000 de euro.
Iulia Nueleanu