Castigarea alegerilor in 2004 de catre Alianta D.A. a facut ca liberalul Vasile Lupu sa fie instalat in functia de secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale pentru a dirija destinele silviculturii romanesti. Imediat dupa numire, acesta a sunat adunarea -specialistilor- cu care lucrase pana in 2000 in calitate de director al Directiei de resurse umane si dezvoltare din fostul Minister al Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului.
Intr-o prima etapa, secretarul de stat Vasile Lupu a girat constituirea unei comisii consultative privind retrocedarea padurilor, din care fac parte tizul sau – – badia- Vasile Lupu – si defrisatorul codrilor Bistritei – Vlad Anton. Ulterior, secretarul de stat a avut grija ca fostul ministru al mediului, Romica Tomescu, sa fie numit la sefia Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice Bucuresti. Practic, cei care au plecat cu coada intre picioare la inceputul lui 2001 – Tomescu, Vlad Anton si Vasile Lupu, au revenit in fruntea silviculturii, numai ca si-au schimbat functiile intre ei.
Un trio formidabil
Numirea ca secretar de stat a lui Vasile Lupu a fost oarecum surprinzatoare, deoarece acesta este cunoscut in randul silvicultorilor ca fiind un slab profesionist. Dar se pare ca la baza numirii sale nu a stat competenta profesionala.
Cat timp Romica Tomescu a fost ministrul apelor, padurilor si protectiei mediului, Vasile Lupu a raspuns de tot ce inseamna angajari de personal. Acum, cu venirea Aliantei la guvernare, rolurile s-au inversat. Astfel, Vasile Lupu a devenit cel care face cartile in silvicultura, dar in acelasi timp a inceput sa intoarca serviciile celor care l-au adus in Bucuresti in timpul guvernarii CDR. Printre primii recompensati de actualul secretar de stat de la MAPDR a fost Romica Tomescu, pe care l-a sustinut pentru ocuparea postului de director general al ICAS Bucuresti. Practic, intreaga cercetare silvica romaneasca este pe mana fostului ministru din guvernarea CDR. Imediat dupa numire, Tomescu l-a instalat in functia de director adjunct al ICAS pe tovarasul sau de petreceri, Cornel Serb.
-Curentul- a relatat pe larg la vremea respectiva performantele manageriale ale celor trei colegi de facultate – Tomescu, Vlad Anton si Vasile Lupu. Deocamdata, vom prezenta doar cateva din realizarile de exceptie ale echipei conduse genial de Romica Tomescu. Multe dintre ilegalitatile parafate in acea perioada au fost mentionate in mai multe rapoarte ale Corpului de Control al Guvernului.
In doi ani, peste 25.000 de dolari diurna pentru Tomescu
In 1999 si 2000, valoarea totala a diurnelor achitate din bugetul Ministerului Apelor si Protectiei Mediului pentru deplasari externe s-a ridicat la 60.733 de dolari si 1.863.624.000 de lei, ceea ce reprezinta aproximativ 165.000 de dolari. Mai exact, ministerul a platit in 1999 pentru cele 414 zile petrecute in strainatate de 47 angajati o diurna in valoare totala de circa 65.000 de dolari, din care 24.800 de dolari si 620.119.000 de lei. In 2000, 57 de angajati ai ministerului au petrecut in strainatate peste 780 de zile si, ca atare, au fost recompensati cu o diurna de 35.933 de dolari si 1.243.505.000 de lei. Tinand cont ca dolarul a fost cotat la o valoare medie de 21.692 de lei, inseamna ca functionarii din minister au incasat pentru efortul de a calatori afara o diurna de peste 100.000 de dolari.
Lider in topul incasarilor de diurna externa este fostul ministru Romica Tomescu care, in ultimii doi ani, a efectuat 25 de deplasari externe, in 14 tari, unde a petrecut 78 de zile si a incasat 8.248 de dolari si 292.217.231 lei. Ceea ce inseamna in total circa 25.820 de dolari. Numai pentru doua zile, cat s-a aflat in Italia in luna martie 1999, fostul ministru a incasat o diurna de circa 1.900 de dolari, iar pentru deplasare de o zi in Belgia, peste 850 de dolari. Trebuie precizat ca salariul sau ca ministru se ridica lunar la circa 1.000 de dolari, ceea ce inseamna ca practic in ultimii doi si-a dublat veniturile prin incasarea diurnelor.
Fostul secretar de stat Anton Vlad a fost mai modest decat seful sau, efectuand in 1999 si 2000 doar 13 deplasari in 10 tari, unde a stat 39 de zile. Sejururile acestuia au fost recompensate din bugetul ministerului cu 3.553 de dolari si 122.056.000 de lei, ceea ce in total inseamna circa 11.700 de dolari, dintre care peste 9.200 au fost dati in 1999. Pentru cinci zile petrecute in martie 1999 in Italia, Anton Vlad a primit peste 2.600 de dolari, iar pentru doua zile in Macedonia, in martie 2000, a luat peste 1.550 de dolari.
La toate aceste realizari, actualul coleg al lui Tomescu, Cornel Serb, pe atunci director tehnic la Directia Silvica Sibiu, se poate lauda ca a reusit sa faca praf pe raza judetului Valcea un -Espero- apartinand directiei. Desi a fost vinovat, nici pana in prezent nu i s-a imputat vreun ban. Ba, mai mult, pentru a se deplasa la vremea respectiva, a primit o alta masina de la D.S. Neamt.
-Curentul- va prezenta in perioada urmatoare o serie de realizari de exceptie ale celor care astazi fac legea in silvicultura romaneasca, atat din minister, cat si de la Regia Nationala a Padurilor – Romsilva.