Home Actualitate SPIONI LA GUVERN

SPIONI LA GUVERN

DISTRIBUIŢI

Serviciile secrete paralele, aratate cu degetul de ani de zile de Serviciul Roman de Informatii, exista si chiar se dezvolta pe zi ce trece, cu ajutorul clientilor lor fideli, oameni politici si de afaceri. -Curentul- prezinta astazi un astfel de serviciu paralel, care isi deruleaza activitatea sub firma unei agentii de detectivi particulari. Bazele acestei firme a fost pusa de 15 fosti ofiteri din sistemul de siguranta nationala si are sediul central la Iasi, dar opereaza cu predilectie in Bucuresti, unde cererea este mult mai mare.

Sub protectia anonimatului, patronul societatii, care s-a recomandat Catalin, ne-a declarat ca multe dintre secretele celor mai importanti oameni politici si de afaceri se regasesc in baza de date a acestei firme de detectivi particulari, informatiile fiind obtinute dupa tiparele exacte ale muncii informative: filaje, interceptarile a diferitelor mijloace de comunicatii, masini intesate cu microfoane, statii de emisie-receptie, aparate foto si camere de luat vederi etc.

Senzational este insa altceva, potrivit spuselor detectivului-sef, cei mai fideli clienti ai agentiei, n-o sa va vina sa credeti, sunt oamenii politici, majoritatea din Cabinetul Nastase. Acestia, marturiseste Catalin, se spioneaza intre ei pentru a-si asigura tot soiul de -imunitati-. A doua categorie de clienti o reprezinta oamenii de afaceri, pentru care micul spionaj economic reprezinta unica garantie a reusitei. -Nu dispun de atata personal calificat, cat ar fi nevoie. Cu toate ca tarifele noastre sunt de ordinul sutelor si chiar miilor de dolari, cererea depaseste oferta-, adauga Catalin, plimbandu-si ochii albastri in toate directiile.

Desi afacerea pe care o conduce ii aduce o mare satisfactie, Catalin are si o mare dezamagire. El vorbeste cu regret despre faptul ca acum chiar si cei din Politie si SRI se spioneaza intre ei, isi asculta telefoanele cu cele mai sofisticate sisteme de interceptare a convorbirilor, se sapa unii pe altii si nu mai stiu ce sa faca pentru a fi cat mai siguri de pozitiile capatate in sistem.


Multe din secretele celor mai importanti oameni politici si de afaceri se regasesc in baza de date a unei firme de detectivi particulari. Sub ochii nostri, pare greu de crezut, au loc urmariri ca in filme, cu masini intesate cu microfoane, statii de emisie-receptie, aparate foto si camere de luat vederi. 15 fosti ofiteri de informatii au pus bazele unei prospere firme de detectivi particulari, cu sediul central la Iasi. O vom numi in continuare AGENTIA, patronul ei dorind sa trecem sub tacere numele firmei sale. Seful AGENTIEI spune ca fenomenul coruptiei este prezent in toate institutiile statului, fapt pentru care activitatea sa nu poate decat sa fie una prospera.

Dezvaluirile fulminante ale detectivului-sef nu fac nimic altceva decat sa confirme pericolele semnalate recent de SRI, cand acuza serviciile secrete paralele, care actioneaza sub paravanul firmelor de paza si protectie sau de detectivi particulari. In acelasi timp, seful AGENTIEI vorbeste cu regret despre faptul ca acum cei din Politie si SRI se spioneaza, isi asculta telefoanele cu cele mai sofisticate sisteme de interceptare a convorbirilor, se sapa unii pe altii si nu mai stiu ce sa faca pentru a fi cat mai siguri de pozitiile capatate in sistem. Tot dezvaluirile lui mai au darul de a reda o imagine de ansamblu asupra coruptiei, despre care spune ca a atins la varf chiar structuri guvernamentale.

Clienti fideli ai AGENTIEI, oameni politici din Cabinetul Nastase

Baza de date este asigurarea de viata. Seful AGENTIEI a acceptat cu greu un interviu, care a fost acordat intre doua intalniri strategice si o demonstratie de virtuozitate in ale sofatului. La o pauza de o cafea, acesta a marturisit ca riscul meseriei pe care a imbratisat-o ii furnizeaza cantitatea de adrenalina necesara temperamentului sau, dar mai ales satisfactia de a putea spune tuturor -smecherilor- ce crede despre ei, fara a-i fi frica de vreo repercursiune. Baza de date pe care a adunat-o de-a lungul timpului reprezinta o veritabila asigurare de viata pentru detectivul nostru. Inregistrarile video si audio, scrisorile si actele compromitatoare, care atesta toate matrapazlacurile politistilor, politicienilor sau oamenilor de afaceri ai momentului, sunt adevarata avere a agentiei.

Solicitarile depasesc posibilitatile

-Creierul- micului centru de spionaj, Catalin B., ca si majoritatea angajatilor, este un fost politist. Se afla pe piata cu acest nou domeniu de prestari de servicii de cativa ani buni si castiga zeci de mii de dolari anual. Succesul inregistrat de AGENTIE in operatiunile sale a facut ca mai mult de jumatate din efectivul acesteia sa lucreze in prezent in Bucuresti. Detectivii ieseni sunt preferati de oamenii politicii din Cabinetul Nastase, care se spioneaza intre ei, pentru a-si asigura tot soiul de -imunitati-. A doua categorie de clienti o reprezinta oamenii de afaceri, pentru care micul spionaj economic reprezinta unica garantie a reusitei. -Avem si numeroase solicitari din partea sotilor care se simt inselati si doresc o certitudine, dar volumul actual al acestor cereri nu poate fi satisfacut in intregime. Nu dispun de atata personal calificat cat ar fi nevoie. Cu toate ca tarifele noastre sunt de ordinul sutelor si chiar miilor de dolari, cererea depaseste oferta-, spune Catalin, plimbandu-si ochii albastri in toate directiile.

Oamenii de afaceri achita tarife de mii de dolari

Pentru rezolvarea unui caz de adulter, tarifele pleaca de la 200 de dolari in sus, plus cheltuielile neprevazute. Cu totul altfel sta situatia in ceea ce priveste solicitarile oamenilor de afaceri, care scot din buzunar si cateva mii de dolari -pentru prosperitatea viitoare a firmelor ce le detin-. Grosul clientilor, dar si al banilor castigati de AGENTIE provine din sfera politicienilor. Acestia sunt dispusi sa plateasca si 8.000-9.000 de dolari doar pentru o informatie sau ipostaza compromitatoare a unui adversar politic. Ei sunt clienti curenti ai micii agentii de spionaj, strang cu fervoare fotografii cu amantele adversarilor si informatii despre activitatile economice, cifrele de afaceri sau relatiile cu lumea interlopa ale acestora.

In unele cazuri, Catalin merge in colaborare cu cativa angajati ai Politiei Rutiere. Pentru ca el nu are nici o calitate in care sa poata opri o masina pe strada, prinde momentul in care cel urmarit se afla cu amanta sau amantul in autoturism. Cei de la Politia Rutiera opresc masina sub orice pretext, moment in care detectivul nostru face pozele si inregistrarile necesare.

O afacere profitabila

Lucrand 24 de ore din 24, seful AGENTIEI se ocupa atat de gestionarea afacerii si distribuirea cazurilor, cat, mai ales, de rezolvarea celor mai importante dintre ele. Isi protejeaza angajatii si le confera deplina libertate de miscare in rezolvarea cazurilor. Acestia incaseaza un comision de 40% din valoarea unui contract. Castigul mediu net al detectivilor din firma nu este mai mic de 1.000 de dolari pe luna, iar profitul lunar al firmei variaza in jurul sumei de 10.000 de dolari.

A avut ocazia, de-a lungul carierei sale, sa se intalnesca cu tot felul de oameni si cereri, care mai de care mai abracadabrante. Nu de mult, un important om de afaceri iesean, din domeniul constructiilor, a solicitat unei persoane care pretindea ca are relatii la nivel inalt sa i se faca cunostinta cu cineva din Senat sau Parlament, pentru ca nu avea nici un fel de spate politic, baza reusitei in afaceri, in ziua de azi. -A dat omul 10.000 de dolari pentru aceasta intermediere si a ramas cu ochii in soare. A venit disperat la noi sa-i recuperam banii, dar bineinteles ca nu ne-am bagat in asa ceva.- I-a spus, in schimb, ca AGENTIA poate strange cat mai multe date compromitatoare despre cel care-l pacalise. Este lesne de inteles ca, pus fata in fata cu astfel de dovezi, teparul ar fi devenit mult mai receptiv la cererea celui pagubit de a-si recupera banii.

-Este singura meserie la care ma pricep-

Pe de alta parte, riscul la care se expune un detectiv particular este foarte mare. Cum proiectul de lege privind statutul detectivului particular se afla de-abia acum in atentia Guvernului, aceasta meserie a fost si este practicata doar de cei care au avut curajul sa se apuce de asa ceva. Catalin vorbeste cu o unda de tristete in glas despre coruptia care a atins institutiile statului, chiar Politia si SRI. Toti se spioneaza, isi asculta telefoanele cu cele mai sofisticate sisteme de interceptare a convorbirilor, se sapa unii pe altii si nu mai stiu ce sa faca pentru a fi cat mai siguri de pozitiile capatate in sistem. In baza de date a AGENTIEI, se afla marturii despre astfel de fapte. El recunoaste ca nu este singurul -fost- care si-a deschis o astfel de agentie si ca mai cunoaste cel putin inca doua. Una ar fi condusa de un fost maior SRI, iar cealalta de un fost cadru SPP.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.