Celebrele nume Stamen Stancev,Vadim Benyatov Don precum si Dorinel Mucea sau Mihai Donciu au fost prezentati ieri in fata instantei cu propunerea de arestare preventiva pentru 30 de zile. Desfasurarea acestui episod al primului proces de amploare in care acuzatiile de spionaj si tradare sunt vehiculate la scara mare a inceput cu circa 3 ore intarziere datorita faptului ca avocatii au trebuit sa consulte dosarele, operatiune in urma careia acestia au ridicat o serie de exceptii ce au trebuit lamurite de instanta inainte de judecarea propriu zisa a mandatelor de arestare. Potrivit procurorilor, din reteaua lui Stancev fac parte mai multi demnitari si functionari publici din institutiile centrale cu atributii in domeniul privatizarii.
Supravegherea lui Stancev a dezvaluit -jocul combinat- al inculpatului
Procurorii Parchetului instantei supreme cer arestarea bulgarului Stamen Stancev – acuzat de spionaj in legatura cu privatizarea unor societati romane – dupa ce supravegherea lui a dezvaluit -jocul combinat- al acestuia, care a certificat apartenenta la o retea. In raport cu elemente de probatiune, analizand -jocul combinat- al inculpatului Stamen Stantcev exprimat cu evidenta de convorbirile telefonice declasificate, dupa luarea masurii preventive a obligarii de a nu parasi localitatea, s-au clarificat mai multe aspecte ce marcheaza existenta unei retele din care facea parte inculpatul-, se arata in motivarea anchetatorilor prin care schimba masura de interdictie de a pleca din Bucuresti cu cea de retinere. Anchetatorii explica faptul ca masura preventiva a retinerii este -justificata prin prisma dispozitiilor articolului 148 litera f si 143 Cod de procedura penala si se impune o masura preventiva mai severa luand in considerare gravitatea potentialelor fapte si necesitatea impusa de exigenta unor masuri care sa asigure intr-o societate democratica securitatea nationala-. Anchetatorii mai justifica masura arestarii preventive pentrru Stancev prin faptul ca: -prin gestul si atitudinea sa- inculpatul Stancev a urmarit ingreunarea procesului penal.
Vadim Benyatov Don, membru al gruparii Stancev… spun anchetatorii
Vadim Benyatov, americanul de origine rusa este acuzat impreuna cu ceilalti inculpati in dosar de faptul ca s-a folosit de postul pe care il ocupa, ca a aderat la o grupare specializata in obtinerea de informatii secrete despre companii de stat ce urmau a fi privatizate. Aceste informatii urmau a fi vandute unor companii straine. Vadim Benyatov Don, cetatean american de nationalitate rusa este acuzat in legatura cu fundamentarea ofertei finale imbunatatite pentru adjudecarea companiei Electrica Muntenia Sud.
Ca si ceilalti inculpati in dosar si Benyatov si-a sustinut nevinovatia cand a fost audiat de procurori. Vadim Benyatov Don a depus plangere impotriva anchetatorilor pentru tratamentul ce i s-a aplicat, desi a informat anchetatorii ca are probleme de sanatate. Impreuna cu ceilalti a contestat masura arestului preventiv.
Si -tradatorii- dupa cum spun anchetatorii…
Alaturi de cei doi cetateni straini, in fata instantei au mai fost prezentati cu propunerea de arestare preventiva si celebrul de acum Dorinel Mucea, implicat in privatizarea Petrom, precum si Mihai Donciu, consilier MCTI. Functionarii ministeriali, Mihai Dorinel Mucea (59 de ani), fost adjunct al sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Mihai Radu Donciu (51 de ani), consilier al ministrului comunicatiilor si tehnologiei informatiei si Robert Marius Neagoe (31 de ani) sunt acuzati de tradare prin transmitere de secrete si de constituirea unui grup infractional organizat care actioneaza in mod coordonat pentru divulgarea unui secret economic si concurentei neloiale. Marti noaptea, dupa mai multe ore de audieri, procurorii i-au retinut pentru 24 de ore pe functionarii ministeriali Dorinel Mucea si Mihai Radu Donciu, acuzati de tradare prin transmiterea de secrete de stat. Retinerea functionarilor ministeriali a survenit unor noi probe, administrarea acestora determinand anchetatorii sa schimbe marti seara, masurile preventive luate iniatial. Masura retinerii celor patru a fost determinata in principal, -de administrarea unor noi probe-, fara sa ofere alte detalii. Inculpatii se considera nevinovati si contesta masura arestarii preventive.
La inchiderea editiei cei patru se aflau la Curtea de Apel Bucuresti, inca prezenti in fata instantei care trebuia sa hotarasca daca masura arestarii preventive pentru 29 de zile ceruta de anchetatori este indreptatita sau nu.