Home Actualitate Spitalele mari riscă să rămână fără bani

Spitalele mari riscă să rămână fără bani

DISTRIBUIŢI

Bugetul de criză alocat spitalelor nu mai poate acoperi segmentul de medicamente și materiale sanitare de care au nevoie pacienții, a avertizat președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Irinel Popescu. Practic, bugetul actual nu mai poate acoperi decåt salariile personalului medical.

O soluție propusă de Irinel Popescu pentru rezolvarea acestor probleme este o finanțare suplimentară pe care Guvernul să și-o asume. De altfel, tot mai mulți manageri au anunțat că vor fi nevoiți să introducă coplata cu mult înainte de luna septembrie, cånd va fi adoptată oficial de toate unitățile sanitare din Romånia.
Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Irinel Popescu (foto), a declarat såmbătă, la Tårgu Mureș, că mai multe spitale mari din țară riscă să rămånă fără finanțare.
„Există spitale la care, din diverse motive, finanțarea asigură aproape exclusiv salariile personalului medical. Și ca atare, nu pot funcționa în aceste condiții. Segmentul pentru medicamente și materiale sanitare de care au nevoie bolnavii a devenit atåt de modest, încåt spitalele riscă să nu mai poată funcționa.
Unele dintre spitalele mari sunt în această situa-ție. Iată chiar exemplul Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant, care, cu un buget de criză, neputånd să renunțe la regimul de salarizare și numărul de salariați, riscă să nu mai aibă bani pentru a acoperi necesitățile pacienților“, a declarat Irinel Popescu.
Președintele CNAS consideră că soluția nu poate veni decåt de la Guvern, deoarece Casa adună doar contribuțiile asiguraților, care reprezintă un procent foarte mic din necesar.
„Eu cred că, în aceste condiții de criză, se poate renunța la multe, dar nu la sănătate. În baza acestei filozofii, ca Sănătatea să nu fie numai declarativ, dar și efectiv, prioritate națională, sistemul trebuie ajutat urgent ca să nu se blocheze mai mult.
Soluția este, în primul rånd, o finanțare suplimentară pe care Guvernul să și-o asume, deoarece, din motive de fiscalitate, procentul de 5,2 la angajatori și 5,5 la angajați a rămas același. CNAS nu are mecanisme de a co-lecta sume suplimentare; aceste sume sunt absolut necesare pentru deblocarea sistemului“, a afirmat șeful CNAS.
Popescu a recunoscut că finanțarea spitalelor nu se face corect și după priorități. „Regåndirea finan-țării spitalelor înseamnă depășirea actualului sistem de finanțare cu tariful pe caz ponderat sau DRG, chiar și ultima variantă de DRG, pentru ca, din cauza cosmetizării artificiale a unor indicatori de către unități care nu prestează o activitate de excelență s-a ajuns să primească finanțare și unități care lucrează în foc continuu și procedee avansate, să nu primească finanțarea pe care o merită“, a spus Irinel Popescu. El a adăugat că în sistem s-au acumulat datorii care, dacă Guvernul nu le va achita, vor duce la blocaj.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.