Reprezentanții Ministerului Muncii confirmă informațiile publicate, ieri, de „Curentul“ – lucrările de amenajare, modernizare, recompartimentare etc. pentru încadrarea în standardele minime de calitate în vigoare cad în sarcina autorităților locale. Ministerul Muncii finanțează numai cheltuielile curente ale căminelor pentru bătrâni și doar pentru 33 de luni.
„Potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr.212/2011 pentru aprobarea Programului de interes național «Dezvoltarea rețelei naționale de cămine pentru persoanele vârstnice», pot fi finanțate prin program numai cheltuieli curente de funcționare, calculate pe baza costului standard prevăzut în anexa nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 23/2010 privind aprobarea standardelor de cost pentru serviciile sociale“, se arată în răspunsul trimis de Ministerul Muncii la solicitarea „Curentul“.
Tototată, reprezentanții Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale (MMFPS) precizează că, în Metodologia de evaluare, aprobare și acordare de finanțare prin Programul de interes național „Dezvoltarea rețelei naționale de cămine pentru persoanele vårstnice“ aprobată prin Ordinul ministrului muncii, familiei și protecției sociale nr.1156/17.03.2011 se precizează faptul că solicitanții trebuie să își asume prin hotărâre a consiliului local/județean cofinanțarea funcționării căminului pentru persoane vârstnice pe perioada derulării programului, în condițiile în care costurile de funcționare depășesc sumele acordate prin program, costurile de capital, precum și a plății datoriilor rezultate prin preluarea patrimoniului unității sanitare desființată.
„Pe o perioadă de 90 de zile de la data încheierii contractului, căminele pentru persoanele vârstnice nou-înființate primesc finanțare din Program pentru acoperirea cheltuielilor curente de funcționare, la capacitatea estimată, (inclusiv asigurarea cheltuielilor cu personalul aferent), urmând ca, după această perioadă, finanțarea să se acorde în funcție de numărul de beneficiari“, arată reprezentanții MMFPS.
Mai mult, după perioada de execuție a proiectului, „de maxim 33 de luni“, greul cade tot în spatele autorităților locale.
Reprezentanții MMFPS subliniază că programul are scopul de a sprijini „demersul autorităților administrației publice locale de a înființa centre rezidențiale pentru persoane vârstnice“. Astfel, la 33 de luni de la înființare, „asigurarea finanțării acestor cămine se va realiza conform Legii nr. 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice, cu modificările și completările ulterioare, respectiv din bugetele locale, contribuția beneficiarilor, precum și alte venituri extrabugetare (art.18 alin. 5)“.
Potrivit Legii nr. 17/2000, finanțarea serviciilor de asistență socială se asigură „pe principiul împărțirii responsabilității între administrația publică centrală și cea locală“.
Prin această împărțire însă, responsabilitățile mai costisitoare revin autorităților locale. Astfel, de la bugetul de stat se alocă fonduri pentru cheltuieli de investiții și reparații capitale doar pentru unități de asistență socială din zone defavorizate și pentru completarea veniturilor extrabugetare ale căminelor prevăzute la art. 18, atunci cånd resursele bugetelor locale devin insuficiente. Cele mai importante cheltuieli cad însă în sarcina consiliilor locale, care se luptă deja cu fenomenul fondurilor insuficiente.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane