Toti deputatii si senatorii au fost obligati sa semneze la inceput de mandat o declaratie in care au sustinut ca nu au fost colaboratori ai Securitatii. Atunci nimeni nu a avut nimic de adaugat. Au semnat, si-au preluat mandatul si atat. Nici Mona Musca, care acum recunoaste ca a avut chiar un nume de cod si care a semnat un angajament, nici Dan Voiculescu, despre care s-a dovedit ca si el a dat cu subsemnatul pe vreo doua note de informare, insa cu pseudonimul Felix, nici altii despre care se speculeaza in presa ca au dosare de retea. Ploaia de cereri de verificari de la CNSAS si desecretizarea unor dosare ale politicienilor i-au facut sa se indoiasca. Dupa indoiala insa a aparut confirmarea. Dintr-o data, demnitarii, asudati de emotii si cu frica in san ca scuza lor ar putea -sa nu tina-, incep sa-si gaseasca justificari.
Ieri a fost randul deputatului PNL Mona Musca. Cu dosarul la subrat, aceasta a incercat sa demonstreze ca, de fapt, numele de cod -Dana- si angajamentul pe care l-a semnat prin care s-a obligat sa ofere informatii despre studentii straini nu i-au dat nicio banuiala ca ar putea avea dosar la Securitate. In plus, documentul pe care Musca l-a semnat pe timpul cand era profesor la Universitatea din Timisoara este considerat -banal-. -Mie nu mi s-a parut deloc important faptul ca faceam un lucru normal si firesc-, a mai spus liberala. Incercand sa gaseasca explicatii si listei de 15 note pe care le-ar fi semnat, aceasta a precizat ca, fie securistul a scris notele in locul ei, fie un coleg de cancelarie a tras cu urechea si a scris documentele respective. Ce-i drept, in dosarul de retea al Monei Musca nu existau notele semnate -Dana-.
Inaintasul Monei Musca in explicatii privind -vremurile de atunci pe care jurnalistii tineri nu le inteleg- a fost liderul PC, Dan Voiculescu. Aceeasi prezentare a dosarului, aceleasi scuze, dar un spectacol ceva mai captivant. Aceleasi ape care il treceau in timp ce isi prezenta dosarul, insa un personaj-cheie. Vazand ca nu are succes doar cu propriul dosar, Voiculescu si-a adus verisoara din Germania, cea despre care a dat note, pentru ca aceasta sa convinga opinia publica de lipsa de venin din declaratiile rudei sale.
Intre timp, pe la CNSAS s-au mai perindat alti demnitari care s-au multumit sa-si vada dosarul fara sa-l faca public sau care au plecat impacati cu un verdict favorabil din partea institutiei.
In timp ce Colegiul studiaza alte 28 de dosare de demnitari, probabil ca inca 28 de politicieni se pregatesc de -marea spovedanie-.
Singura arma a deputatului liberal Mona Musca, dupa cum chiar ea a declarat, prezentarea dosarelor de Securitate, nu a adus prea multe lamuriri. Ceva este insa sigur: Musca nu a semnat -Eva-, asa cum se speculase in presa, ci a avut numele de cod -Dana-.
Dosarele prezentate ieri de Mona Musca au nascut alte semne de intrebare. Desi acestea ar fi trebuit sa lamureasca suspiciunile care planau asupra trecutului acesteia si asupra modului in care a colaborat cu Securitatea, prezenta unui opis in care erau enumerate 15 documente pe care le-ar fi semnat Musca in calitate de informator si in acelasi timp absenta documentelor in sine nu clarifica deloc situatia. Cele doua dosare, unul care contine o fila, respectiv opisul, si unul ceva mai stufos, 26 de file, au adus insa in prim-plan alte informatii concludente: Mona Musca a semnat un angajament cu Securitatea si a fost de acord sa dea informatii sub numele de cod -Dana-. Musca sustine insa ca nu a dat informatii scrise si ca a preferat sa dea raportul prodecanului Universitatii unde lucra. -Asa am reusit sa anihilez trei conflicte intre studenti-, s-a laudat aceasta. Cel de-al doilea dosar este unul de urmarire si contine numai informatii venite din partea unor alte surse, precum Lucian, Delia, Sorina sau Traian. La aproape 30 ani de cand a avut primul contact cu Securitatea, deputatul liberal a incercat sa-si gaseasca justificari si a sustinut chiar ca nu banuia ca are dosare la Securitate. Toate acestea in conditiile in care stia ca in 1977 a semnat un angajament care viza oferirea de informatii necesare sigurantei studentilor straini. In 1980, un alt ofiter de securitate a incercat racolarea Monei Musca, insa aceasta a refuzat -dupa un consiliu de familie-.
-Am inghitit-o si pe asta-
-Nu am ezitat sa semnez un angajament strict pe acest subiect. Ma intreb cine n-ar fi semnat un asemenea angajament?-, a incercat Musca sa-si gaseasca cateva justificari. Aceasta a explicat tot cursul evenimentelor, din perspectiva sa. -In 1977, dupa ce mi-am dat definitivatul, am luat un post la studentii straini, din Timisoara. Imediat dupa angajare, dupa o discutie cu prodecanul, la parintii mei, la Timisoara, a venit un domn care spunea ca se ocupa de problemele studentilor straini-, a spus Musca. Deputatul a precizat ca acel -domn- se numeste Eugen Lacatis si i-a cerut sa semneze un angajament – despre care i s-a spus ca era semnat de fiecare dintre profesori – privind furnizarea de note scrise referitoare la situatia, problemele si eventualele atitudini inamicale fata de Romania ale studentilor straini care invatau limba romana la Timisoara, in anul pregatitor dinainte de inceperea studiilor propriu-zise. -Mi s-a spus: <Dumneavoastra aveti o responsabilitate fata de studentii straini, pentru ca ei isi transfera uneori conflictele din tarile lor de origine, si exista si aici oameni care ii stimuleaza, astfel ca viata lor este cateodata in pericol>-, a spus Musca, incercand sa isi stearga cu un servetel apele care o treceau din cauza emotiilor. Singurul lucru care i s-a parut nelalocul lui, dupa cum singura a precizat, a fost faptul ca i s-a cerut sa fie de acord sa semneze cu numele de cod -Dana-. -Am inghitit-o si pe asta-, a mai spus liberala. Aceasta a incercat sa gaseasca si explicatii pentru notele despre care se scrie in acel opis ca le-ar fi semnat. Sustinand ca nu a dat nici macar o nota scrisa, Mona Musca a pretins ca fie cineva din cancelaria Universitatii unde lucra a scris notele si le-a semnat cu numele sau, fie au fost trecute in opis doar pentru ca ofiterul de securitate sa-si faca norma.
-Sunt o persoana incomoda-
Intrebata de ce crede ca acest scandal a fost iscat in acest moment, Musca a sustinut ca este vorba de atacuri politice venite din partea celor care vor sa o -decredibilizeze-. -Cred ca sunt o persoana incomoda, pentru ca nu fac parte din niciun conclav politico-economic. Succesul se administreaza mai greu decat insuccesul-, a acuzat Mona Musca. Aceasta si-a exprimat regretul ca transparenta e singura sa arma si ca CNSAS nu s-a putut pronunta in acest moment asupra dosarului sau.