Firma italiana controlata de Tiberiu Urdareanu a incasat un milion si jumatate de dolari de la Serviciul de Protectie si Paza imediat dupa instalarea la Cotroceni a fostului presedinte Ion Iliescu. Compania UTI Italy a fost aleasa sa furnizeze echipamente fara licitatie, in urma unei selectii de oferte. De regula, in astfel de cazuri, autoritatea contractanta trimite solicitari unor firme cunoscute, dar este greu de inteles cum a ajuns solicitarea SPP tocmai la o firma italiana. Cert este ca UTI nu vrea sa discute despre acest subiect. Mai mult, cu nonsalanta, conducerea companiei ne-a transmis ca nu poate sa ne precizeze care este valoarea echipamentelor livrate deoarece au semnat, pe bani publici, un contract confidential. Cu toate acestea, SPP a spart tacerea si ne-a spus ca Tiberiu Urdareanu, fiul fostului general MapN cu acelasi nume, a primit 1,5 milioane de dolari pentru echipamente utilizate la controlul pirotehnic.
Imediat dupa terminarea contractului dintre SPP si UTI Italy, Hotararea de Guvern 689/1996, in baza careia se semnase contractul, a fost abrogata de o noua lege privind achizitiile publice privind siguranta nationala. In noua lege se permite organizarea unei proceduri de achizitie prin cerere de oferte numai daca respectivul contract este mai mic de 100.000 de euro. Oricum, in baza vechii legi, compania italiana din grupul UTI a primit misiunea de a aduce in tara -dispozitive si materiale necesare pentru indeplinirea misiunilor de control tehnic antiterorist al persoanelor, obiectelor, incintelor etc. si a celor de control si interventie pirotehnica, executate de personalul specializat al Serviciului de Protectie si Paza pentru asigurarea protectiei demnitarilor si a pazei obiectivelor-, se arata intr-un comunicat al SPP, prin care se face lumina in aceasta afacere.
In schimb, sotia patronului de la UTI Italy, Lucia Urdareanu, care este un fel de purtator de cuvant al grupului de firme patronat de sotul ei, nu a vrut sa dezvolte subiectul. Ea a considerat, cu tupeu, ca afacerile cu bani publici sunt confidentiale si pot fi cunoscute decat de persoanele care primesc enormele sume de bani si de functionarii care le-au atribuit contractele. Pentru a se spala pe maini, ea ne-a -pasat- spre autoritatile publice. -Datele despre contractele solicitate si obiectul acestora va pot fi puse la dispozitie numai de catre beneficiari-, se arata intr-un comunicat al UTI Grup.
Astfel de raspunsuri sunt date in general de companiile care au livrat o marfa unei institutii publice, dar nu doresc sa fie aflata cantitatea exacta si marca, din cauza faptului ca o eventuala comparatie cu preturile pietei ar putea scoate la iveala supraevaluari.
Afacerile grupului de firme UTI au cunoscut o crestere foarte mare incepand cu 2001, aceste afaceri culminand cu un contract de 30 milioane de euro pe care UTI Italy si o alta firma din Italia l-au primit de la Aeroportul International -Henry Coanda- anul trecut. Tot anul trecut, firma lui Urdareanu a primit 11 milioane de euro de la Metrorex, prin patru contracte, din care unul a fost trucat grosolan.