Ministerul Apararii Nationale si Serviciul Roman de Informatii au umplut buzunarele patronilor de la Concept Electronics. In fiecare an, firmele lui Dan Dragoiu Dragoman vand o multime de lucruri unor unitati militarizate. Dintre acestea, se remarca o licitatie de la Serviciul de Telecomunicatii Speciale. Initial, au fost depuse cinci oferte, doua firme s-au retras, iar alta a avut documente incomplete, in cursa ramanand doua cunostinte mai vechi: Concept Electronics si Ager Business Tech (prima furnizeaza materialele pentru cartile de alegator, iar cea de-a doua vinde tot DGEIP materialele pentru cartile de identitate). De aceasta data, castig de cauza a avut firma lui Dragoman, care a furnizat STS patru repere pentru transmisii si noua repere pentru sisteme de control si management.
Primul contact al firmei-fanion din cadrul Grupului Aris, controlat de Dragoman, cu Ministerul Apararii Nationale a fost in anul 2003, cand Unitatea Militara 02630 din Bucuresti a cumparat patru imprimante pentru aproape 700 milioane de lei. La un an, firma lui Dragoiu Dragoman a mai castigat o licitatie la MApN, licitatie la care a participat, ca si in cazul STS, si firma Ager Business Tech.
In acest an, unitati militare din subordinea MApN au mai incheiat alte doua contracte cu firma lui Dragoman. De mentionat este intelegerea prin care U.M. 02550, prin U.M. 02635 a cumparat de la Concept Electronics un copiator ce costa peste un miliard de lei.
Colaborare stransa intre Dragoman si SRI
Cele mai multe contracte au fost insa castigate de afacerist de la Serviciul Roman de Informatii. In afara de numarul mare de contracte atribuite, in cazul SRI se intalnesc si cele mai multe ciudatenii. Astfel, prima relatie comerciala a lui Dragoman cu Unitatea Militara 0292, care apartine de acest serviciu, dateaza din anul 2003. Conform raspunsului oficial de la institutia publica, primul contract a fost semnat pe 3.03.2003, fiind castigat dupa o -selectie de oferte- la care au participat alti doi competitori.
Daca ne uitam insa in -Monitorul Oficial-, primul contract dateaza din luna septembrie, ceea ce inseamna ca oficialii SRI au -uitat- sa publice conform legii primul anunt de atribuire a unui contract pentru firma lui Dragoman. De asemenea, in actul de SRI se arata ca a mai existat un contract pe 26.06.2003 la care nu exista anuntul.
Totodata, in raspunsul pe care serviciul de informatii l-a transmis cu privire la relatiile cu firmele lui Dragoman se regaseste un contract despre care oficialii de la institutia condusa de Radu Timofte sustin ca a fost semnat pe 1 septembrie anul trecut. Cu toate acestea, contractul nu apare in -Monitorul Oficial-. In schimb, acolo exista o alta intelegere semnata in 9 septembrie pe care nu o gasim in celalalt act. Tot la categoria -Triunghiul Bermudelor- intra si un contract semnat, conform raspunsului SRI, pe 11.06.2003 si care nu a fost publicat conform OUG 60/2001.
Anul acesta, firma lui Dragoman a continuat sarabanda contractelor cu SRI. Astfel, compania care in 2003 vanduse componente de calculator si tehnica de calcul a debutat in 2004 cu vanzarea de hartie si plicuri. Afacere mult mai banoasa decat prima, dat fiind faptul ca intelegerea din 26.05.2004 este mai valoroasa decat toate contractele incheiate in 2003 la un loc.
Eschivari marca Dragoman
Intrebat despre aceste afaceri, Dan Dragoiu Dragoman s-a eschivat. Desi pe 25.08.2004 angajatii lui ne-au trimis un fax prin care sustineau ca nu se afla in tara, ieri am primit un raspuns inregistrat cu acea data in care patronul de la Concept Electronics emitea pareri despre alte subiecte si ne anunta ca -nu exista text de lege care sa ne oblige sa transmitem informatii de natura celor solicitate de catre dumneavoastra, singurele autoritati care ar fi in drept sa faca o astfel de solicitare fiind autoritatile de stat, daca exista o justificare legala in acest sens-, se arata in hartia trimisa de omul de afaceri cu antetul companiei sale si cu un borderou cu siglele Intel Pentium, IBM, Xerox si Toshiba.