Radu Timofte va fi cercetat, alaturi de noua fosti sau actuali ofiteri de rang inalt din Serviciul Roman de Informatii (SRI), de procurorii Sectiei Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) sub acuzatiile de abuz in serviciu, abuz in serviciu contra intereselor publice si favorizarea infractorului.
Anuntul a fost facut, ieri, de purtatorul de cuvant al PICCJ, Robert Cazanciu, care a confirmat ca institutia pe care o reprezinta a primit acum o luna de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) o plangere formulata in mai a.c. de un capitan in rezerva din SRI, Adrian Ovidiu Radu.
Alaturi de Timofte, vor fi cercetati general maior (r) Ovidiu Soare (fost sef al Inspectoratului pentru Apararea Constitutiei din SRI; trecut recent in rezerva dupa ce a fost arestat pentru fapte de coruptie), col. Sorin Cozma (sef UM 0146 Bucuresti), mr. Lucian Dumitrache (UM 0146), mr. (r) Marian Lepadat (seful Oficiului Juridic din UM 0146) si mr. (r) Mirel Cristian Obreja (fost sef al SRI Vaslui; seful Corpului de Control al directorului SRI), col. Constantin Marin (seful SRI Prahova), col. Daniel Ciobanu (loctiitorul SRI Prahova), mr. Daniel Sarbu (sef Birou Personal SRI Prahova) si col. Daniel Savu (sef SRI Campina). Cei noua sunt acuzati de abuz in serviciu, abuz in serviciu contra intereselor publice, favorizarea infractorului, falsuri in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals si delapidare. Concret, acestora li se reproseaza ca ar fi fost implicati in -actiuni de mare coruptie-, inclusiv filaje si interceptari ilegale efectuate la comanda, actiuni care ar fi fost cunoscute de Radu Timofte si aprobate de anumiti procurori aflati in relatii de prietenie cu o parte din cei noua ofiteri.
Informatia ca, in perioada mandatului lui Radu Timofte, SRI a fost utilizat in diverse actiuni ilegale a fost vehiculata deseori, insa pana acum nimeni nu a avut curajul sa -sape- pentru a afla daca lucrurile stau sau nu asa.
Astazi, -Curentul- va prezinta, in premiera, un raport intocmit de catre un serviciu secret autohton – adus la cunostinta mai multor institutii oficiale ale statului, inclusiv a PICCJ – care dezvaluie implicarea fostului sef al SRI, Radu Timofte, si a unora dintre ofiterii nominalizati anterior intr-o actiune informativ-operativa ilegala, care a vizat filarea si interceptarea comunicatiilor unui personaj implicat in mediul de afaceri autohton in scopul santajarii acestuia.
Asa cum spuneam, -Curentul- va devoala, astazi, dedesubturile unei -afaceri- derulate sub acoperisul SRI, in care un important personaj din mediul de afaceri autohton a fost tinta unor actiuni informativ-operative ilegale, derulate in perioada mandatului fostului sef al SRI, Radu Timofte. -Afacerea- respectiva, aprobata si de procurori din Parchetul General, a fost atent monitorizata de un alt serviciu de informatii autohton, care sesizase ca sub masca unor actiuni care vizeaza siguranta nationala, SRI si Ministerul Public sunt utilizate in diverse reglari de conturi ale unor grupuri de interese. Pentru a nu aduce atingere intereselor persoanei care a fost la un moment dat tinta actiunilor ilegale derulate de SRI, ii vom spune acestuia -vectorul-.
Conform raportului de care vorbeam, generalul maior (r) Ovidiu Soare (fost sef al Inspectoratului pentru Apararea Constitutiei din SRI; trecut recent in rezerva si arestat pentru fapte de coruptie) a primit ordin de la fostul director al SRI, Radu Timofte, sa deschida o ancheta referitoare la activitatea -vectorului-. Evidentele arata ca ulterior ordinului respectiv, impotriva -vectorului- a fost deschisa o actiune informativ-operativa la nivelul Directiei Economice a SRI (UM 0146 Bucuresti) – condusa la acea vreme de colonelul Sorin Cozma (n.r. – ofiter loial al generalului Soare).
Desi activitatea -vectorului- nu a scos in evidenta elemente care sa ateste savarsirea de catre acesta a unor acte si fapte care sa puna in pericol siguranta nationala, ofiterii SRI care s-au ocupat de caz (maiorii Munteanu si Lepadat – la acea vreme capitan) au reusit sa obtina de la Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie, la data de 12.10.2001 – datorita sprijinului oferit de col. (r) Gheorghe Dumitrache (n.r. – este nasul procurorului Gheorghe Muscalu si cuscrul sindicalistului Liviu Luca) si de procurorul Traian Gherasim (fost procuror general al Curtii de Apel Ploiesti, propulsat in 2001 ca procuror general adjunct al Romaniei; bun amic cu Dumitrache si Muscalu, Gherasim a fost demis la o luna dupa scandalul Armagedon II pentru excesul de zel amintind de anii *50, depus in anchetarea lui Mugur Ciuvica) – un mandat de interceptare (nr. 001933) a comunicatiilor -vectorului-. Surprinzator, raportul arata ca desi legislatia prevedea termene maxime pentru interceptarea comuicatiilor unei persoane, precum si conditiile care trebuie sa existe pentru prelungirii acestuia, mandatul nr. 001933/12.10.2001 emis pentru supravegherea/interceptarea comunicatiilor -vectorului- a curs pe perioada mai multor ani.
Evidentele arata ca, desi constienti ca actiunea SRI nu a scos incalcari ale legii de catre -vector- si, din acest motiv, interceptarea comunicatiilor -vectorului- nu se mai puteau emite mandate de interceptare pentru actiuni similare celor pentru care fusese emis mandatul nr. 001933/12.10.2001, totusi, procurori din cadrul Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie au mai aprobat emiterea altor 10 mandate de interceptare a comunicatiilor -vectorului- (n.r. – pentru actiuni informativ-operative similare ca cele anterioare): 001329/05.07.2002, 001421/25.07.2002, 001812/04.10.2002, 001421/28.08.2002, 002139/21.11.2022, 002313/17.12.2002, 00118/28.01.2003, 00652/03.04.2003, 001838/30.09.203, 002380/18.12.2003.
Ca la baza respectivei actiuni informativ-operative demarate de SRI si aprobata de procurori au existat anumite -anomalii- sta dovada sublinierea celor care-i filau pe sereistii ocupati cu -vectorul-, conform careia pentru interceptarea comunicatiilor acestuia a fost emis in 25.07.20002 mandatul de interceptare nr. 001421, iar la o luna distanta, pe 28.08.2002, a fost emis un alt mandat, purtand insa un numar identic (nr. 001421), in ciuda reglementarilor care obligau ca un nou mandat sa poarte un alt numar.
Raportul despre care vorbim mai scoate in evidenta ca, pentru ca actiunea ilegala derulata asupra -vectorului- sa bata la ochi, sefii SRI au facut o gafa de proportii. Astfel, pentru a nu da de banuit ca la caz au lucrat acelasi grup de ofiteri ai UM 0146 Bucuresti, fideli generalului Soare, la ordinul acestuia, o sectie judeteana a SRI a mai deschis, in paralel, un alt dosar pe numele -vectorului- – lucru practic imposibil conform normelor interne ale SRI (n.r. – pentru a se deschide un caz se face o fisa cu numele -vectorului- si daca acesta este lucrat de o unitate, el nu poate fi implementat ca vector de o alta unitate). Ulterior deschiderii acestui nou caz, in ciuda faptului ca stiau ca nu puteau emite doua mandate de interceptare, paralele, procurori din Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie au aprobat si emis la data de 14.08.2003 un alt mandat de interceptare a comunicatiilor -vectorului- (nr. 001545).
Victime -colaterale-
In dosarul aflat la Sectia Parchetelor Militare din cadrul PICCJ, Radu Timofte si cei noua actuali sau fosti ofiteri de rang inalt din SRI vor fi cercetati inclusiv sub acuzatia ca pentru a se proteja in diverse actiuni au dat ordin ca anumiti lucratori ai institutiei care au sesizat fapte de coruptie sa fie filati si -lucrati- de oameni fideli generalului (r) Ovidiu Soare, cpt. (r) Adrian Ilie si col. Marin Constantin (seful SRI Prahova). Surse judiciare sustin ca exista dovezi conform carora mai multi ofiteri care au raportat afaceri necurate derulate de sefii SRI au devenit victime, in sensul ca acestia au avut comunicatiile interceptate (-legal- sau ilegal), dupa care, din ordinul tandemului Timofte & Soare au fost exclusi din sistem, nu inainte ca impotriva lor sa fie facute plangeri sub pretextul constituirii unui grup de crima organizata.