Ministrul transporturilor, democratul Radu Berceanu, a declarat, ieri, ca, in anul 2000, pe cand era ministru al industriilor si membru al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, presedintele Emil Constantinescu sau serviciile secrete au facut politie politica, pentru ca i-au secretizat dosarul de Securitate, astfel incat sa adauge sau sa scoata ceva. -Nu vad de ce ar fi vrut sa aiba dosarul meu pus deoparte, decat ca eu sa pot fi influentat in vreun fel-, a apreciat ieri Radu Berceanu. Declaratia lui Radu Berceanu este extrem de periculoasa. Democratul lasa sa se inteleaga ca cei care i-au detinut dosarul de la Securitate pana la momentul in care a intrat in posesia CNSAS, adica SRI, ar fi putut oricand sa transforme dosarul sau din dosar de urmarit in dosar de colaborator al Securitatii, in cazul in care acest lucru ar fi convenit. Radu Berceanu a facut aceste aprecieri ieri, in timpul unui exercitiu de transparenta, cand a prezentat presei dosarul sau de la Securitate, primit acum de la CNSAS. Democratul Radu Berceanu nu intelege de ce regimul Emil Constantinescu a secretizat dosarul sau de la Securitate. Tocmai de aceea el s-a pus in situatia in care SRI ar fi impanat acest material voluminos, de 300 de file. A rasuflat insa usurat, deoarece nu au aparut file noi care sa il scoata, din urmarit al Securitatii, colaborator. Dar daca Berceanu a scapat, asta nu inseamna ca politicienii care se plimba in aceasta perioada pe la CNSAS nu risca sa gaseasca prin dosare urme lasate de SRI.
Unul dintre detinatorii arhivelor Securitatii, SRI, este in incapacitatea de a convinge ca nu a intrat in dosarele aflate in posesia sa, in conditiile in care un membru al guvernului a aruncat cu suspiciuni vizavi de corectitudinea din serviciul de informatii. Ministrul transporturilor a rasfoit amuzat cele 300 de file ale dosarului sau, constient ca zambetul ar fi devenit ranjet daca vreo mana -binevoitoare- din SRI ar fi pus… sau ar fi scos cate ceva. Oricum, acum dosarul lui Berceanu este burdusit cam cu tot ce ar fi trebuit sa contina, astfel ca ministrul l-a trecut la categoria celor crutate de activitatea de impanare a SRI. Dar suspiciunea ramane. Cei asupra carora aceasta suspiciune a fost aruncata, Costin Georgescu (fostul director SRI) si fostul sef al statului, Emil Constantinescu, au negat vehement acuzatiile ce le-au fost aduse. Contactat telefonic, fostul sef de stat s-a aparat si a sustinut ca a interzis SRI sa umble la dosare, cel putin pe timpul mandatului sau.
Ministrul transporturilor, Radu Berceanu, intr-un efort de transparenta, si-a facut public dosarul sau de Securitate. Democratul s-a declarat usurat sa afle ca din dosarul sau reiese ca a fost doar urmarit, asa cum isi amintea si el. Asta pentru ca Berceanu s-ar fi asteptat ca unele file sa fie sterse si inlocuite cu altele, incriminante. -Iar atunci, nici ca m-ar mai fi crezut cineva!-, a glumit ministrul, aratandu-se totodata convins ca serviciile de informatii au ca indeletnicire -coafarea- dosarelor de Securitate.
Ministrul democrat al transporturilor, Radu Berceanu, s-a mandrit cu cele 300 de file ale dosarului sau de Securitate, desecretizat in aceasta vara de la categoria documentelor de siguranta nationala. Dupa ce a citit din scoarta in scoarta notele ofiterilor si ale colaboratorilor cu Securitatea care il urmareau, Berceanu a rasuflat usurat: nu crede ca s-a umblat la dosar, cu toate ca s-ar fi asteptat la asta. -Are cam tot ce cred eu ca ar trebui sa aiba… Daca s-ar fi bagat ceva in plus, adica daca s-ar fi adaugat documente care sa arate nu stiu ce, atunci nu m-ar mai fi crezut nimeni-, a declarat ministrul PD.
Mergand pe ideea ca serviciile de informatii mai au si darul de a pune sau de a scoate -diverse lucruri- din dosarele provenite din arhiva Securitatii, Berceanu si-a pus problema propriului pachet de urmarire. -Nu vad de ce au vrut sa aiba dosarul meu pus deoparte, decat ca eu sa pot fi influentat in vreun fel-, a apreciat ministrul transporturilor. Cat despre ceilalti politicieni care s-au trezit cu dosare desecretizate si trimise spre verificare la CNSAS, Berceanu a considerat ca acestia sunt selectati -pe spranceana-. -Mi-e foarte greu sa cred ca au fost doar 29 (de dosare ale politicienilor, n.r.). E construita lista, prea sunt si d-aia, si d-aia (si parlamentari ai puterii, si ai opozitiei, n.r.)-, a aruncat democratul cu suspiciuni la adresa serviciilor de informatii.
Fostii presedinti, implicati pana peste cap
Suspiciunile lui Berceanu s-au rasfrant si asupra fostilor sefi de stat, pe care democratul i-a acuzat, pe rand, de politie politica. Convins ca dosarul sau de Securitate a fost secretizat abia in 2000, tocmai pentru ca cineva sa-l poata modifica, Berceanu banuieste fie -actuala Securitate, SRI-, fie pe presedintele din acea vreme, Emil Constantinescu.
Cat despre Ion Iliescu, Berceanu a apreciat ca nu se asteapta la mai mult din partea unui fost prim-secretar al PCR Iasi. Asa cum prim-secretarul de Dolj a aprobat inceperea urmaririi pe numele lui Berceanu, si Iliescu ar fi putut imparti astfel de aprobari, a apreciat ministrul PD.
Dosarul lui -Bercea-, neterfelit de SRI
In dosarul de la Securitate, Berceanu are si un nume de cod – -Bercea-. Desi in primele file din document se specifica in mod clar ca dosarul apartine lui Berceanu Radu Mircea – -Bercea-, senatorul PD a privit codificarea numelui sau drept o -eroare- a ofiterilor de Securitate. -Securitatea era mult mai prost pregatita decat se credea-, a sustinut Berceanu, indicand si o inadvertenta intre data sa de nastere si cea trecuta in dosare. Rasfoind cele 300 de pagini, democratul s-a amuzat citind obiectivele pe care si le stabilea Securitatea pentru a-l urmari ca la carte. Si a recunoscut ca n-ar fi putut lua in ras actiunile Securitatii, daca dosarul sau n-ar fi scapat de modificarile serviciului de informatii.
Constantinescu, dezgustat de impresiile democratului
Fostul presedinte Emil Constantinescu a calificat drept -absolut aberante- declaratiile lui Berceanu conform carora cineva ar fi umblat in dosarul lui.
Constantinescu a adaugat ca este imposibil ca cineva sa fi -intervenit- asupra oricarui dosar pe timpul mandatului taranistilor pentru ca el nu a permis si nici nu a intreprins astfel de activitati. El s-a declarat dezgustat de afirmatiile lui Berceanu pe care, incepand de acum, incepe sa il banuiasca -de lucruri necurate pentru ca, atata vreme cat discuti de santaj, inseamna ca ai ceva rau de ascuns-. Mai mult decat atat, Constantinescu a tinut sa precizeze faptul ca in spatele acestor intorsaturi pe care le iau lucrurile sta presedintele tarii, care incearca sa distraga atentia de la adevaratele probleme pe care le are tara.
Si fostul sef al SRI, Costin Georgescu, s-a aparat de acuzatiile aduse de Berceanu, explicand ca dosarele erau deja secretizate cand au ajuns in grija serviciului. -Nu s-a facut o clasificare a niciunui dosar, deci nici vorba de politie politica sau alte prostii de felul acesta-, a declarat Georgescu.