Home Actualitate SRI si SIE raman fara agentii acoperiti din presa

SRI si SIE raman fara agentii acoperiti din presa

DISTRIBUIŢI

Campania dclansata de ziarul -Curentul-, referitoare la agentii serviciilor secrete infiltrati in mass-media, a avut ecou la Guvern. De acum inainte, serviciile de informatii nu mai au voie sa aiba agenti acoperiti in presa, politica si sindicate, potrivit formei date de Guvern pachetului de legi privind securitatea Romaniei. Forma schimbata radical fata de varianta Palatului Cotroceni. Interdictia vine sa puna capat practicilor mostenite de la fosta Securitate, prin care serviciile de informatii se folosesc de agenti sub acoperire, infiltrati in presa si in politica. -Nu putem introduce norme care sa functioneze retroactiv, dar cel putin practicile reprobabile in care se foloseau de ziaristi vor inceta-, a promis Marius Oprea, consilierul premierului. El a explicat ca, dupa multe dezbateri, guvernul a ales sa lase nesanctionata aceasta practica a serviciilor de informatii. In noua varianta a legii privind securitatea Romaniei, presedintele Traian Basescu este nevoit sa-si lase Comunitatea Nationala de Informatii (CNI) sub controlul parlamentului, serviciile de informatii nu mai au voie sa aiba -firme-fantoma- si nici sa-si faca treaba incalcand drepturile omului.

Guvernul a hotarat sa-i ia sefului statului bucuria de a coordona CNI, pe care a trecut-o sub controlul parlamentarilor. Potrivit secretarului general al guvernului, Radu Stroe, CNI primeste un ajutor prin aceasta -mutare-, Comunitatea functionand pana acum fara o baza legala. -Ii oferim sansa de a intra in legalitate-, a argumentat Stroe.

Insa serviciile de informatii au cel mai mult de pierdut de pe urma noului pachet de legi al securitatii nationale – nu mai au voie sa accepte surse de finantare, altele decat cele venite de la bugetul de stat. Serviciile de informatii si-ar putea lua astfel adio de la veniturile obtinute din diferitele activitati economice pe care nu le declara nimanui, fapt ce ar duce la o eventuala reducere de personal. Radu Stroe, presedintele Comisiei parlamentare pentru controlul asupra activitatii SRI, a descris reactia oficialilor din SRI la auzul acestei variante – -Nu s-au opus, dar ce-o fi fost in sufletul lor, nu stiu-. In plus, serviciile de informatii nu ar mai avea voie sa faca perchezitii fara mandat sau sa asculte telefoane, decat daca demonstreaza ca este vorba despre infractiuni de terorism. In varianta de lege trimisa de la Cotroceni, SRI si SIE se bucurau din plin de aceste privilegii, aspru criticate de societatea civila.

Pachetul propus de guvern mai prevede si transformarea SPP si STS in departamente, primul in cadrul Ministerului de Interne si al doilea in Ministerul Comunicatiilor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.