Numele lui Alexandru (Andi) Lăzescu a intrat se pare în cărți pentru șefia TVR, propus de PD-L. Senzațional cum se împușcă singur în picior acest partid. În timp ce Traian Băsescu perorează la adresa lui Vîntu pe care îl acuză că își infiltrează pionii în sistemul politic – cei 150 de pitici de grădină – pentru a controla și manipula decizia politică în interes personal, PD-L îl propune ca șef al instituției publice de informare în masă tocmai pe slugoiul credincios al lui SOV.
Înainte de 2000, cu ajutorul lui Lăzescu, Sorin Ovidiu Vîntu s-a înnodat în TVR controlând atent politica editorială a Televiziunii Naționale din postul special creat pentru el, de director executiv, și devenind, practic, „omul numărul unu“ în administrația Televiziunii. După izbucnirea crizei FNI în toamna lui 2000, Lăzescu demisionează din funcție.
Ambițiile sale politice nu s-au potolit însă. După alegeri, a sărit din mers în bărcuța PNL, unde, invocând poziția importantă deținută în cadrul rețelei „Monitorul“, a ajuns vicepreședinte al Filialei județene Iași. Nici legăturile cu Vîntu n-au fost întrerupte. Dimpotrivă, după ce a pierdut franciza pentru „Monitorul“ de Iași, Andi Lăzescu și Vîntu sunt iar în aceeași barcă, primul încercând să închege din resturi un minitrust de presă pentru părintele FNI.
În data de 6 martie 2002, Biroul Permanent Central al PNL a stabilit persoanele de bază ale partidului din Consiliile de Administrație ale Radioului și Televiziunii publice. În cazul TVR, PNL l-a desemnat pe Alexandru Lăzescu, devenit membru în CA al Televiziunii pe baza sprijinului fostului președinte Emil Constantinescu, la recomandarea consilierilor prezidențiali Zoe Petre și Dorin Marian, membri ai Centralei neocominterniste a GDS-ului.
Utecist de nădejde, interfața lui SOV
în GDS
În anii ‘80, Lăzescu a fost colegul Alinei Tatiana Muingiu, fiind vicepreședinte al studenților comuniști din Iași, șef cu agit-propu’ de partid. Director, alături de aceeași Muingiu, la revista „Opinia Studențească“, apoi intrat sub pulpana lui Sorin Ovidiu Vîntu, care l-a pus șef la rețeaua locală „Monitorul“, unde a funcționat zece ani.
Lăzescu a tot urcat pe aripile vântului în diverse comiții și firme, devenind fondator al rețelei naționale de cotidiene locale „Monitorul“, apoi Director Executiv al SRTV (Societatea Română de Televiziune), Președinte al Colegiului Editorial al „Ziarului de Iași“, membru în conducerea organizației „Transparency International“, în Consiliul de Administrație al FDSC – pe unde se scurgeau banii de afară la societatea în civil – membru în conducerea GDS, stipendiat al Soros, analist la Realitatea TV și publicist comentator la revista „22“.
În Grupul de presă Medianet, editor al „Ziarului de Iași“, lângă Alexandru Lăzescu gravita alt amploaiat al lui Vîntu, Cezar Caluschi, un apropiat al clanului pesedist Solcanu. Caluschi s-a evidențiat pe plan extern ca șef de campanie electorală al fostului primar al Chișinăului, Serafim Urechean, unul dintre pionii de vârf ai Moscovei în Republica Moldova. În Grupul de presă Ziarul SRL, pe lângă același Caluschi se mai regăsea și cunoscutul asociat al lui SOV, Daniel Condurache, prezent înainte de 1989 pe lista cu „persoane de sprijin“ ale Securității, (lista publicată de presa locală). Condurache a primit de la Sorin Ovidiu Vîntu o tipografie și un post de radio și este asociatul mogulului la Comac Ltd., un off-shore care controlează o bună parte a imperiului media al lui Vîntu. Condurache este totodată consilier de taină al PF Daniel Ciobotea, pe care l-a învățat să-și facă trust de mogul, pe modelul SOV.
Lăzescu a avut așadar instructori de vârf în activitatea sa, dar a ajuns cu adevărat notoriu datorită isprăvilor sale în perioada în care controla postul de radio Mix FM.
Lăzescu, „libidinos
cu creierul pane“
Alin Farcaș, redactor al postului de radio Mix, a fost protagonistul unui scandal remarcabil pentru media din România. Acesta a amenințat, în direct, în martie 2004, că se aruncă de la etaj în semn de protest față de politica instituției, condusă de Andi Lăzescu, reacția tânărului DJ fiind o premieră în audiovizualul românesc. Alin Farcaș s-a baricadat în studioul postului de radio, anunțând în direct ascultătorii că libertatea de expresie este îngrădită la Mix Fm. Alin și ceilalți redactori ai postului condus de Andi Lăzescu nu-și primiseră salariul de câteva luni. Pe blogul acestuia am găsit întreaga poveste dramatică a acelui moment.
Să-i dăm cuvântul tânărului Alin, care era gata să se arunce de la etaj din cauza nenorocitului de patron:
„În TVR, au fost realeși – naiba mai știe la al câtelea congres – aceeași cretini, idioți și infantili indivizi, care nu sunt capabili nici măcar să gestioneze o criză ivită la locul de muncă. Deși am folosit forma de plural, vă anunț că mă refer la o singură «personalitate». Preasfinția Sa Alexandru Lăzescu. Ce p..a mea caută analistu’ lu’ papuc în CA al TVR? Parcă, după ce i-am manifestat pe balconul Radio Mix, l-ați dat afară din același consiliu!!! Parcă l-ați dat afară și din partid!
Alexandru Lăzescu Cel Mare – Analist Politic. Dă-te dracu cu analiza ta, cu ticurile tale de debil, cu incapacitatea ta de a lega niște cuvinte și a încropi o frază, cu avansurile sexuale pe care le-ai făcut prietenei mele (în Mix FM – unde erai „patronu’ marelui căcat“), cu fața ta de libidinos și cu creierul tău pane, că tot te prind eu pe lumea asta, pe picior greșit – și-atunci să vezi!!!
Dacă tot l-ați dat afară din CA al TVR, atunci de ce naiba l-ați suit la loc, pe scaun???!!! L-ați aruncat de rău
și-acum îl luați de bun? Mare idioțenie! Gata, s-a curățat, nu? Gata, s-a uitat întâmplarea! Gata, acu’ o să-și mai tragă vreun post de radio sau de TV, în franciză, și-o să țină iar vreo duzină de pseudo-angajați, neplătiți?! Lăzescule, nu mă angajezi, mă? Director de programe vreau să mă faci! Să avem o colaborare fructuoasă!“.
Concluzia tânărului publicist Alin Fărcaș este: „Singura chestie pe care o poate face Alexandru Lăzescu bine, e să ne facă tuturor, câte un scurt! în rest, Lăzescu e prost! Iar, în concluzie, noi o să fim informați de proști!“.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane