Ministrul educatiei si cercetarii, prof. univ. dr. Mircea Miclea, a inaintat parlamentului, ieri, Raportul anual asupra starii sistemului national de invatamant. Fata de rapoartele precedente, documentul este unul dintre cele mai critice, subliniind atat carentele sistemului, cat si posibilitatile de eliminare a lor.
Raportul face, pentru prima data in Romania, o analiza detaliata pe baza unui sistem national de indicatori ai educatiei, elaborat in conformitate cu sistemele internationale (OECD, EUROSTAT).
Problemele de baza cu care se confrunta sistemul national de invatamant, asa cum rezulta din acest raport sunt subfinantarea si lipsa mecanismelor de asigurare a calitatii in educatie.
-Desi media europeana a finantarii educatiei reprezinta 5,22% din PIB, iar in cazul noilor state membre este de 5,31% din PIB, in Romania s-a perpetuat o finantare de 4%. Chiar in anii in care s-a raportat alocarea unor sume de peste 4% din PIB, acest fapt se datora in realitate includerii in bugetul destinat educatiei atat a garantiilor nefolosite la credite externe, cat si a resurselor proprii pe care le-ar putea obtine unitatile de invatamant si care erau mult supraevaluate. Acest fapt a facut ca pe exercitiul bugetar sa avem, in realitate, mereu sub 4% din PIB. Fara o finantare la nivelul de 5% din PIB, sistemul national de invatamant nu mai poate face nici un pas inainte-, se arata in raport.
Totodata, rezultatele la testele internationale (PISA, TIMSS, PIRLS) arata ca sistemul de invatamant romanesc este la nivel mediu sau sub media OECD. -Aceste rezultate spun mult mai mult despre functionarea intrinseca a sistemului decat spun rezultatele exceptionale ale olimpicilor, care, in mare masura, se datoreaza calitatilor personale, si nu performantelor sistemului. In aceste conditii, implementarea mecanismelor de asigurare a calitatii la nivel de sistem si la nivel de institutie devine o necesitate-, se precizeaza in documentul semnat de ministrul educatiei.
-Implementarea cu succes a masurilor si a planurilor de actiune care decurg din acest raport implica doua conditii: sustinere politica si sustinere financiara.
Ramane sa decidem daca avem maturitatea investirii in educatie, asa cum o fac toate tarile europene sau daca ne vom pune sperantele in geniul olimpicilor sau in apostolatul profesorilor, platind mai tarziu costurile imense ale unei astfel de decizii-, precizeaza Mircea Miclea in finalul raportului.