Home Actualitate Statul aplica prezumtia de vinovatie la importul autoturismelor

Statul aplica prezumtia de vinovatie la importul autoturismelor

DISTRIBUIŢI

Persoanele fizice ce vor introduce in tara autoturisme vor plati in urmatoarele sase luni taxe vamale reprezentand 30% din valoarea vehiculului, indiferent de tara de provenienta. Masura instituita de Directia Generala a Vamilor (DGV) suspenda regimul tarifar preferential pentru autoturismele importate de persoanele fizice din Uniunea Europeana sau tarile membre CEFTA, pentru care taxele vamale erau de 6%. Conform anuntului facut de DGV in cazul in care documentele de origine prezentate se dovedesc a fi valabile pentru autoturismele importate din UE sau CEFTA, taxele platite se vor returna ulterior in proportie de 24%. Decizia, care a fost comunicata si Comisiei Europene, se aplica numai in cazul persoanelor fizice, nu si al celor juridice (care vor plati in continuare taxe vamale de 6% pentru importurile din UE si CEFTA), si are ca scop stoparea traficului de masini furate. Oficialii DGV au explicat ca masura poate fi retrasa, daca se dovedeste ca fenomenul este in scadere.

Institutia vamala va transmite pentru verificare, catre administratiile vamale din tara de export, actele de provenienta ale autoturismelor si va anunta persoanele fizice care au prezentat documente valabile despre modul in care isi pot recupera 24% din sumele platite in contul taxelor vamale.

Aplicarea acestei masuri a survenit dupa realizarea de catre DGV a unui amplu control privind veridicitatea documentelor de provenienta. Astfel, din 1.492 dovezi de origine prezentate la autoritatea vamala romana pentru autoturisme introduse in tara de catre persoanele fizice pana la data de 1 noiembrie, s-a primit rezultatul controlului la 509 dovezi de origine, constatandu-se ca 329 dintre acestea au fost false. Pentru acestea deja s-au intocmit acte constatatoare pentru calcularea datoriei vamale corespunzatoare unei taxe vamale de 30% si nu de 6%, fiind in acelasi timp sesizate Politia si Parchetul pentru investigarea cazurilor. Directorul Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme, dl Marius Carp, a atras atentia ca, desi masura este binevenita, pentru a limita fraudele, vor fi afectate si persoanele nevinovate, care -risca sa se trezeasca cu o solicitare din partea vamii de a plati diferenta vamala de 24% pentru autoturismul adus in tara din cauza faptului ca vanzatorul le- inmanat un certificat xeroxat.

O alta decizie stabilita recent de Guvern se refera la modul de aplicare a Codului Vamal, conform caruia valoarea in vama a autovehiculelor noi va fi determinata pe baza pretului extern inscris in factura de cumparare emisa de producator sau de o firma direct reprezentanta a acestuia si va cuprinde si cheltuielile de transport sau costurile aferente efectuate pe parcurs. Regulementul de aplicare a Codului Vamal stabileste ca vehiculele noi sunt cele care nu au fost inmatriculate sau care au fost inmatriculate temporar in strainatate, dar nu pe o perioada mai mare de 90 de zile de la data cumpararii. In acelasi timp, valoarea in vama a autovehiculelor si vehiculelor folosite se va stabili conform fiecarei categorii, prin ordin al ministrului finantelor publice, tinandu-se cont de vechimea si de caracteristicile tehnice ale acestora.

Masura de suspendare a aplicarii tarifului preferential de 6% pentru autoturismele aduse de persoanele fizice din UE si CEFTA este binevenita, in ideea stoparii traficului cu masini furate, numai ca oficialii DGV au uitat sa faca anumite precizari legate de modificarea, incepand cu data de 1 ianuarie 2002, a taxei vamale pentru importurile din zonele mentionate. Astfel, incepand de anul viitor, taxele vamale la importuri din Comunitatea Europeana si CEFTA vor fi inlaturate in totalitate (fata de 6% cat sunt in prezent). Or, Directia Vamilor a anuntat explicit ca returnarea taxelor se va face pana la nivelul preferential existent la aceasta ora, respectiv 6%. Ceea ce inseamna ca DGV va restitui numai 24% din taxa vamala, chiar daca de anul viitor ar trebui sa restituie integral aceasta taxa. Practic, pe o perioada de circa cinci luni, diferenta de sase procente, rezultata din liberalizarea completa a importurilor, va ramane in conturile DGV.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.