Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a cerut reprezentanților statului român să comunice transparent informații privind atragerea răspunderii administrative și disciplinare a angajaților care se fac vinovați de neîndeplinirea obiectivelor și neatingerea jaloanelor stabilite prin PNRR, cu consecința pierderii banilor alocați României pentru acestea.
În cadrul proiectului Transparență și Responsabilitate – Monitorizarea PNRR”, prin care FACIAS monitorizează implementarea investiților și a reformelor stabilite prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și modul de cheltuire a banilor proveniți din PNRR (contractele încheiate, firmele care obțin fondurile, proiectele finanțate, cheltuieli, etc.) FACIAS a solicitat informații din partea instuțiilor statului cu privire la tragerea la răspundere a funcționarilor care se fac responsabili de neîndeplinirea jaloanelor din anul 2022 – respectiv trimestrele I, II și III din PNRR și modalitatea de sancționare a persoanelor responsabile.
Din răspunsul primit de la Ministerul Transporturilor rezultă că nu s-a pus în discuție, până la această dată, atragerea răspunderii administrative persoanelor responsabile de neîndeplinirea jaloanelor din PNRR. În schimb, alte ministere ne-au comunicat că atragerea răspunderii administrative și disciplinare este în acord cu legislația specifică gestionării fondurilor europene.
La 15 octombrie 2022 România trebuia să transmită către Comisia Europeană cea de a doua cerere de plată, beneficiind astfel de noi surse de finanțare. Așa cum s-au derulat toate etapele acestui proiect, acest termen a fost de asemenea depășit, existând declarații în spațiul public ale reprezentanților Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, care au vehiculat ca nou termen de transmitere a acestei cereri jumătatea lunii noiembrie.
Cu toate acestea, România a reușit transmiterea celei de-a doua cereri de plată, cu două luni întârziere, cu doar câteva zile înainte de expirarea termenului prevăzut de regulamentul Comisiei Europene, care stipulează că se pot solicita 2 cereri de plată pe an.
Există în continuare riscul ca România să piardă bani din PNRR, dacă s-a depășit termenul maximal de 6 luni pentru implementarea anumitor proiecte, hotărârea Comisiei Europene fiind decisivă.
FACIAS consideră că toți cei care au contribuit la proasta gestionare și derulare a proiectelor trebuie să răspundă în fața legii și să plătească. În acest sens, va solicita sancționarea persoanelor responsabile din cadrul fiecărei instituții implicate în acest amplu proces, care au dat dovadă de nepăsare și incompetență.
Statul român și-a asumat un proiect pe care nu reușește să-l administreze eficient și a promis cetățenilor români rezultate și beneficii, iar acestea întârzie să apară.
Nu există nici comunicare, nici responsabili, nici sancțiuni!
FACIAS, în calitate de membru al CIVICUS (World Alliance for Citizen Participation), al FRA (Agenția Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale) și al FoE (Friends of Europe), își va continua misiunea de a apăra cetățenii împotriva abuzurilor statului și va solicita sancționarea lipsei de reacție, profesionalism și transparență.
Stimata Redactie,
Riscati sa deveniti periculosi pentru liderii Marcel Ciolacu, Alina Gorghiu si locatarul de la Cotroceni pe subiectul raspunderii personale – conform fisei postului pe domeniile aflate in responsabilitate din fisa postului, cum sa raspunda pentru incompetentii, impostorii, tradatorii pe care chiar dumnealori i au plasat in functiile la care faceti referire in articol !
Zau ori suntem rezilienti si acceptam rezilienta sau le cerem sa raspunda, sa ne decidem !!!