La o zi dupa ce a respins cererile Bucurestiului de revizuire a doua sentinte date impotriva statului roman, marti Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg a condamnat Romania la plata a 447.000 de euro, cu titlu de daune, mostenitorilor a doua familii expropriate de puterea comunista. Aceste ultime doua condamnari se adauga altora 15, soldate cu despagubiri totale de peste 2,5 milioane de euro, bani suportati de noi, contribuabilii. Pentru ca gafa politica din primul mandat al lui Ion Iliescu a devenit prea costisitoare, statul roman adopta acum noi masuri pentru a-i linisti pe fostii proprietari de imobile nationalizate, care asteapta fie sa le primeasca inapoi, fie sa li se acorde despagubiri. Pe langa prelungirea termenului pentru depunerea actelor in vederea restituirii, guvernul a pus deoparte fonduri din care se vor acorda despagubirile si i-a stimulat cu sporuri pe functionarii care prelucreaza aceste cazuri.
Despagubiri de inca 500.000 de euro
Marti, CEDO a condamnat statul roman la plata a 447.000 de euro, cu titlu de daune interese, mostenitorilor a doua familii expropriate de puterea comunista. Sumele vor fi platite lui Theodor si Dinu-Ioan Gheorghiu, 217.000 de euro, si lui Vintila-Dumitru Savulescu, 230.000 de euro, in cazul in care bunurile nu le vor fi inapoiate in termen de trei luni de la pronuntarea sentintei. Bunurile pe care acestia le aveau au fost nationalizate in 1974 si 1950. Reclamantii au sesizat instanta romana pentru a obtine restituirea, dreptul lor fiind recunoscut in justitie. La recursurile in anulare formulate de procurorul general al Romaniei, Curtea Suprema de Justitie a anulat hotararile initiale, considerand ca aplicarea decretelor privind nationalizarea nu poate fi controlata de tribunale. Curtea a apreciat ca a avut loc o incalcare a dreptului la un proces echitabil, iar proprietatea nu a fost protejata. CEDO a acordat, in cadrul unui al treilea caz de expropriere, daune in valoare de 16.500 de euro.
Masuri disperate ale statului roman
Guvernul vrea sa ofere dovezi de bunavointa fata de fostii proprietari. Printr-o reglementare recent adoptata, Ordonanta 184, executivul a decis ca o cota de pana la 20% din capitalul social al unor foste regii, cum ar fi PETROM, -Electrica- sau -Distrigaz-, sa fie rezervata pentru despagubirea proprietarilor care nu-si pot redobandi in natura imobilele nationalizate. Ordonanta nu stabileste insa cu exactitate cu cat va contribui fiecare companie de stat la despagubiri. Acest lucru ar urma sa fie clarificat printr-o alta hotarare de guvern.
Asociatia Fostilor Proprietari de case nationalizate estimeaza ca despagubirile banesti datorate de stat ar totaliza aproximativ 3,5 miliarde de lei, insa cei mai multi dintre proprietari ar prefera sa-si recapete casele in natura. Aceeasi ordonanta recent adoptata incearca sa-i stimuleze pe functionarii care se ocupa direct de aplicarea Legii caselor nationalizate, acordandu-le sporuri de dificultate, care ar insemna bani echivaland cu jumatate din salariul de incadrare.
Preocuparea Guvernului Nastase fata de problemele proprietarilor de case confiscate ar putea fi pusa in legatura cu valul de sentinte date de Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg in cazuri de imobile nationalizate, care obliga statul roman sa-i despagubeasca pe proprietari fie in natura, fie in bani.