Home Actualitate Statul român pune toate tunurile pe medici: Justiția, Curtea de Conturi, Consiliul...

Statul român pune toate tunurile pe medici: Justiția, Curtea de Conturi, Consiliul Concurenței

DISTRIBUIŢI

Statul român pare în derută. Deși avem deficit uriaș de medici specialiști, toate tunurile statului român se îndreaptă, de aproximativ un an, asupra doctorilor. Lăsați până acum să facă ce cred ei că e bine, medicii români se trezesc deodată asaltați din toate părțile de autorități. Având în vedere că medicii sunt intelectualii care au cei mai mulți ani de studii superioare, șase și cu rezidența depășesc zece, cu siguranță cea mai bună metodă de respectare a legii de către ei ar fi un ghid clar cu ce au voie și ce nu au voie să facă, postat online pe site-ul Ministerului Sănătății să poată fi consultat. Și nu ne referim la legislația din domeniu pe care să vină unii peste un timp să o interpreteze cum cred ei, după modelul șefului Corpului de control al Guvernului, după cum am arătat AICI.

După procurori, inspectorii Curții de Conturi și ai Consiliului Concurenței au analizat și ei activitate medicilor români.

Cel mai recent raport al Cuții de Conturi arată că medicamentele din România sunt printre cele mai scumpe din Europa.
Potrivit rezultatelor unei anchete privind piața farmaceutică din țara nostră, publicate în raport, românii au ajuns să plătească în unele cazuri și cu 80 % mai mult față de alți europeni.
Același raport arată că medicii șe indică pacienților ce și de unde să cumpere, în beneficiul anumitor producători de medicamente.
De exemplu, Nexium, un medicament folosit în boala de reflux gastro-esofagian este cu 60% mai scump decât în Grecia sau Austria.
Sortis, pentru reducerea nivelului de grăsimi în sange, costă 51 de lei în Romania, față de doar 14 lei în Slovacia.
Sutent, medicament folosit pentru cancerul renal, costă în farmaciile de la noi 10 mii de lei și 8.700 în Grecia.
Potrivit Pro TV, începând din anul 2009, prețul tratamentelor ar trebui să fie aliniat cu cele mai mici prețuri folosite în alte 12 țări de referință, doar că un ordin al ministrului Sănătății de atunci a lasat o portiță.
„Nu a fost suficient de clar dacă alinierea prețurilor se face în fiecare an sau o singură dată. Sunt cazuri izolate în care anumite produse, într-adevar, au un decalaj mare față de alte prețuri din UE”, spune Dan Zaharescu, director al Asociației Române a Producătorilor de Medicamente.
Consiliul Concurenței crede că medicii, „cu toate că sunt conștienți că genericele sunt echivalente din punct de vedere terapeutic cu medicamentele originale, nu poate exista o garanție că aceștia sunt și dispuși să le prescrie”.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.