Asociația Distroficilor Muscular din România (ADMR) și Sanitas Covasna au depus o plângere împotriva statului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru redeschiderea Centrului de Patologie Neuromusculară la Vâlcele, după ce spitalul a fost mutat, în 2011, la Întorsura Buzăului.
Președintele Asociației Distroficilor Muscular din România (ADMR), Maria Teodorescu, a declarat, luni, corespondentului Mediafax că decizia de a face plângere la CEDO a fost luată după ce ICCJ a hotărât, la finele anului trecut, că recursul făcut de Sanitas Covasna și ADMR, prin care se ceruse la Curtea de Apel Brașov relocarea activității Centrului de Patologie Neuromusculară de la Întorsura Buzăului la Vâlcele, este nefondat.
„Sanitas Covasna a depus plângere la CEDO în numele angajaților, iar asociația noastră în numele pacienților, iar acum așteptăm să vedem dacă ni se acceptă cererea prin care chemăm în judecată statul român”, a declarat Teodorescu.
Președintele ADMR a precizat că cererea la CEDO a fost depusă la finalul săptămânii trecute, iar demersul a fost făcut pentru că sunt încălcate drepturile distroficilor muscular.
Teodorescu a menționat că Asociația Distroficilor Muscular a făcut numeroase demersuri la diferite autorități ale statului pentru redeschiderea Centrului de la Vâlcele, considerând că la spitalul din Întorsura Buzăului, unde a fost mutată activitatea, nu sunt condiții adecvate pentru tratarea acestor bolnavi cronici.
Potrivit surselor citate, clima „polară” din Întorsura Buzăului este contraindicată bolnavilor distrofici, temperatura foarte scăzută și presiunea atmosferică foarte mare fiind factori favorizanți în evoluția bolii.
Centrul de Patologie Neuromusculară „Dr. Radu Horia” din Vâlcele, unicul spital de profil din România, a fost închis în vara anului 2011, iar activitatea a fost preluată de Spitalul de Cardiologie „Dr. Benedek Geza” din Covasna.
Totodată, activitatea de asistență medicală a centrului a fost mutată, atunci, la Spitalul Orășenesc din Întorsura Buzăului.