Judecatorii Tribunalului Bucuresti au respins ieri cererea procurorilor anticoruptie privind emiterea unui mandat de arestare pe numele lui Dumitru Sechelariu, fostul primar al Bacaului. Unul din motivele pentru care s-a respins propunerea de arestare preventiva a fost acela ca Seche nu prezinta pericol social, neexistand probe in acest sens, fostul edil al Bacaului urmand sa fie cercetat in continuare in stare de libertate. La iesirea din sala de judecata, Sechelariu a declarat presei ca ancheta este o comanda politica.
Cererea de arest preventiv s-a aflat pe masa judecatrorilor de la Sectia 1 Penala a Tribunalului Bucuresti, iar sedinta de judecata a inceput cu trei ore inainte sa expire ordonanta de retinere emisa de procurori pe numele lui Dumitru Sechelariu, Dorinel Ichim (sef al Serviciului Cadastru din Primaria Bacau) si Lucian Lucaci (fost viceprimar al Bacaului).
Sechelariu a fost retinut marti, pentru luare de mita, abuz in serviciu in scopul obtinerii de foloase necuvenite si asociere in vederea comiterii de infractiuni, dupa ce a fost audiat de procurorii PNA aproximativ 12 ore.
Alaturi de Sechelariu au fost retinuti si Dorinel Ifrim – sef al Serviciului Cadastru din Primaria Bacau, precum si Laurian Lucaci – fost viceprimar, ei fiind acuzati de procurorii anticoruptie de complicitate la aceleasi fapte. Sechelariu si ceilalti doi au fost dusi in arestul Directiei de Cercetari Penale (DCP) a Politiei Romane, in noaptea de marti spre miercuri.
Sechelariu a fost audiat pana acum de mai multe ori de catre organele de ancheta, ultima data, pe 30 mai, dupa ce pe 6 mai Sechelariu s-a prezentat in fata procurorilor doar cand politistii l-au avertizat ca, in caz de neprezentare, va fi adus de politie.
Sechelariu este cercetat in legatura cu mai multe afaceri, referitoare la schimburi si achizitii de terenuri, precum si la atribuirea unor lucrari. Astfel, in perioada februarie 2000 – mai 2004, Consiliul Local Bacau a acceptat 179 de schimburi de teren, suprafata totala de care au beneficiat Sechelariu – prin firmele Letea SA, Selena SRL, Desteptarea SA – si alte 15 persoane fizice si juridice fiind de 79.744 de metri patrati, primiti din proprietatea Consiliului Local (CL) Bacau. Din totalul suprafetei de teren cedate la schimb de CL Bacau (108.299 de metri patrati, in valoare de peste 77 miliarde de lei, fara a include terenurile pentru care nu exista evaluare), Sechelariu si societatile comerciale Letea SA, Selena SRL si Desteptarea SA – la care acesta era actionar – au beneficiat de 57.979 de metri patrati, valorand aproximativ 40,6 miliarde de lei, sustin anchetatorii.